|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 13:40 |
[Cari 1.6] Szukam Cari okolice Łodzi |
Autor |
Wiadomość |
graczu
Nowy Forumowicz
Auto: narazie Renault 5
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-09-2009, 21:32 [Cari 1.6] Szukam Cari okolice Łodzi
|
|
|
Witam
Rozglądam się za Carisma, roczniki od 2000 wzwyż. Okolice Łodzi lub sama Łódź.
Moje pytania :
1) czym różnią się wersje HB i sedan poza światłami ? co według Was lepsze ? jakieś specyficzne awarie u jednego lub drugiego ?
2) gdzie znajdę dobry serwis gdybym już miał jakieś auto na oku, żeby móc autko dobrze sprawdzić na kanale itd ?
3) jaki mniej więcej jest koszt instalacji sekwencji w cari 1.6 ? Jakieś polecone zakłady z Łodzi, które to zrobią ?
4) czytałem plusy i minusy Cari (skupiłem się na minusach) i z tego co wiem - pękające przełączniki, trzaski z tyłu, słabe tylne zawieszenie. Spryskiwacze. Tulejki w skrzyni (ale podobno po taniości). Coś jeszcze?
5) ile mniej więcej rozrząd kosztuje, co ile wymiana ? kim jest sławny Japaneze?
6) o czym zapomniałem jeszcze ?
7) czy dobrze robię bardziej skupiając się na lpg 1.6 niż na dieslu ?
Generalnie przeglądając otomoto widzimy takie oferty. Czy ktoś oglądał już te auta ? Jakieś opinie ?
a) http://otomoto.pl/mitsubishi-carisma-C9158990.html
Zdjęcia ok, wyposażenie mi prawie pasuje (czy cari po 2000r miała opcje z tylko jedną poduszką ?) tylko nie ma przebiegu. Czy ktoś widział to auto ?
b) http://otomoto.pl/mitsubishi-carisma-C9815416.html
Na razie mój faworyt, wyposażenie takie jak chce, jest gaz. Kiepskie fotki.. Boje się troche kręconego przebiegu.
c) http://otomoto.pl/mitsubi...l-C9920083.html
fotki ok, poza : brak diamentów z tyłu, wydaje mi się dziwna szpara w tylnej prawej lampie, czy taka kierownica to oryginał ? tak to ok, przebieg pewnie 180 tyś więc chyba nie kręcony.
Autka spoza Łodzi. Tutaj mam ogromną prośbę - czy ktoś zna/widział te autka ? albo ma na tyle blisko, że mógłby zobaczyć jak autka się mają ?
Poddębice :
d) http://otomoto.pl/mitsubishi-carisma-C9891494.html
fotki ciemne, ale wygląda ok. Niestety nie mam jak sprawdzić auta, czy ktoś z Poddębic zna autko? albo ma blisko żeby ew. zobaczyć ? Dziwi mnie trochę fakt, że ktoś zakłada sekwencje w 07 i sprzedaje w 09. Musiał dużo jeździć żeby się zwróciła a przebieg mały bo 160 tyś.
Bełchatów:
e) http://otomoto.pl/mitsubishi-carisma-C9508525.html
ta jest dość długo na otomoto. Dziwnie niski przebieg, pewnie skoro długo się nie sprzedaje to kręcony. Jakieś dziwne zawirowania z rejestracją itd... nie wiem czy zawracać sobie głowę ?
Łask:
f) http://otomoto.pl/mitsubi...v-C9662850.html
odpicowane na maxa, wszystko za dobrze umyte łącznie z silnikiem. Ktoś widział to auto? Ktoś mógłby je zobaczyć ? Bo może być perła, a może być odpicowany trup...
Opoczno:
g) http://otomoto.pl/mitsubi...y-C9790350.html
bardzo dokładne, dobre zdjęcia. Brak znaczków z tyłu. Wiem, że diesel - ale nie wiem jaki, autko wygląda naprawdę przyzwoicie, ale wydaje mi się ze może być troche też odpicowane...
h) http://otomoto.pl/mitsubishi-carisma-C9566083.html
kolejny diesel - foty słabe, mam pyt. czy mocowanie akumulatora zawsze takie jest (chodzi o rdze) ?
i) http://otomoto.pl/mitsubi...d-C9835087.html
ten pikny (choć koła za małe ) ale mały przebieg jak na sprowadzanego diesla z 2000 roku. Generalnie wygląda ok. Brak oznaczenia silnika na klapie.
Pytanie na koniec - czy jak będę jechał zobaczyć któreś auto, to czy jest ktoś chętny żeby fachowym okiem spojrzeć i mi pomóc ? Termin itd się dostosuje, postaram się odwdzięczyć
Uf, to się rozpisałem. Z góry dziękuje za każdą informację i pomoc |
Ostatnio zmieniony przez graczu 17-09-2009, 23:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 16-09-2009, 22:23
|
|
|
graczu napisał/a: | czym różnią się wersje HB i sedan poza światłami ? |
tylnymi drzwiami
graczu napisał/a: | co według Was lepsze ? |
roznice tkwia w guscie, co ktoremu sie bardziej podoba...
graczu napisał/a: | jakieś specyficzne awarie u jednego lub drugiego ? |
brak
graczu napisał/a: | pękające przełączniki |
nie stwierdzilem, jesli traktujesz te przelaczniki normalnie to nie ma mowy zadnej usterce, jesli bedziesz uwywal zbyt duzo sily to faktycznie moga sie powylamywac, jak w kazdym samochodzie...
graczu napisał/a: | trzaski z tyłu |
w Carismie przed liftingiem trzaskala tylna polka, w sedanie bylo ciszej
graczu napisał/a: | Tulejki w skrzyni (ale podobno po taniości). |
bo sama skrzynia w silniku 1,6 , 1,8sohc jest z renault...i po jakims przebiegu wyrabiaja sie tulejki odpowiedzialne za precyzje przelozen
graczu napisał/a: | kim jest sławny Japaneze? |
sklep z czesciami zamiennymi
jakos maska mi sie ne podoba, jakby robiona byla uboga wersja
kiepskie zdjecia i swieci sie kontrolka silnika
brak znaczka mitsubishi z tylu auta, poza tym ok
zle przyklejony z tylu emblemat Carisma (zbyt po lewej stronie)
uboga wersja z przerobionymi podnosnikami szyb ze tak powiem domowym sposobem
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
graczu
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-09-2009, 19:14
|
|
|
ktos jeszcze jakas opinie wystawi ? jakas pomoc ? |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17-09-2009, 19:57 Re: Szukam Cari 1.6, Łódź
|
|
|
graczu napisał/a: |
Bełchatów:
e) http://otomoto.pl/mitsubishi-carisma-C9508525.html
ta jest dość długo na otomoto. Dziwnie niski przebieg, pewnie skoro długo się nie sprzedaje to kręcony. Jakieś dziwne zawirowania z rejestracją itd... nie wiem czy zawracać sobie głowę ?
|
Ta Cari z tego co słyszałem ma oryginalnie serwisową instalacje gazową, auto Holenderskie? czy jakoś tak, wlew gazu ma na tylnim prawym błotniku.
Przynajmniej tak słyszałem o nich
Troche mało fotek..
Tamta czerwona cari to maksymalnie odpicowana.. Nawet opony zalane czernidłem.
W jednej faktycznie świeci cię CE co raczej nie wróży nic dobrego na start |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 17-09-2009, 20:20
|
|
|
graczu napisał/a: | 1) czym różnią się wersje HB i sedan poza światłami ? co według Was lepsze ? |
możliwością załadunku. Jak masz zamiar wozić drzwi/wannę/panele podłogowe to bierz HTB, jak cenisz bardziej zgrabny wygląd, to szukaj sedana.
ad.2 Sam musisz zobaczyć, co auto ma pod spodem i w jakim stanie, bo to co może być do przyjęcia u mechanika, dla klienta wcale nie musi. Z resztą w kilkuletniej carismie z reguły nie ma nic do oglądania pod spodem.
ad.3 ok 2000 PLN. Założą Ci prawie wszędzie. Ważne, aby potrafili dobrze to wyregulować, i ew bezpłatnie skorygowac, jakby coś było nie halo.
ad.4. Tak, w carismach występują niezliczone ilości różnorakich usterek i awarii, tylko ludzie tam nic nie piszą, bo sie wstydzą
ad.5 jak się postarasz, to z robocizną nawet 400 a jak się nie postarasz, to 1600. Japaneze, to OSOBA zajmująca się sprzedażą częsci a nie sklep
ad.7. Zależy ile masz zamiar tym autem jeździć. 1.6 na LPG wystarczy Ci do jazdy typowo miejskiej (z dynamiką fajerwerków nie ma). Jak masz większy budżet to DID 115 km
jak upatrzysz coś konkretnego, to daj znać, może znajdzie się chwila na podjechanie.
Tak na marginesie, to w konstantynowie łódzkim na trasie niedaleko oczyszczalni (przedłużenie Sanitariuszek), przy stacji LPG stoją dwie srebrne carismy ze śmiesznie niskimi przebiegami.
tu masz opis jednej z nich:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40717
podjedź sam i sam oceń, czy to co widzisz Ci odpowiada, bo pomimo mankamentów wizualnych to pod względem mechanicznym, skrzyni i przebiegu jest to auto warte uwagi. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
graczu
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-09-2009, 22:43
|
|
|
Jeśli chodzi o moją jazdę to będzie to koło 15k km rocznie.
Co do GDI - boje się trochę tego silnika - nie chodzi tu o koszta paliwa, bardziej o to, że kupi się jakiś feler a ten silnik jest raczej skarbonka jak coś pójdzie - taka opinie słyszałem - czy to prawda ?
Co do podanego ogłoszenia - gościu jest handlarzem, ma aktualnie 7 aut do sprzedania... szczerze mówiąc te niskie przebiegi wydaje mi się że niestety są kręcone :/ ale chyba sie w weekend przejadę je zobaczyć (ma jeszcze civic'a, nad którym też się jeszcze ew. zastanawiam).
dziś znalazłem tez taka :
jedyne co mi się nie podoba to dziwna szpara przy lewej lampie przedniej i masce (jest za duza) i tak jakby się nierówno kończyła.
http://otomoto.pl/mitsubi...a-C9861887.html
ale generalnie oferta ciekawa ... ktoś ma ochotę zrobić ze mną wycieczkę po konstantynowie ?
[ Dodano: 17-09-2009, 22:53 ]
znalazłem jeszcze dwa, aczkolwiek jeden drooogi :
http://moto.allegro.pl/it...ma_1_9_did.html
a drugi znów całkiem fajna cena :
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C9925939
zastanawia mnie tylko umiejscowienie znaczków - nie powinny być na dole ? |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 17-09-2009, 23:20
|
|
|
graczu napisał/a: | Co do GDI - boje się trochę tego silnika - nie chodzi tu o koszta paliwa |
to raczej wiadomo bo ten silnik pali najmniej
graczu napisał/a: | bardziej o to, że kupi się jakiś feler a ten silnik jest raczej skarbonka jak coś pójdzie - taka opinie słyszałem - czy to prawda ? |
a czy z innymi silnikami jest inaczej? Jesli kupisz zajezdzona corolle z niezawodnym silnikiem 1,4 to czy nie bedzie ona skarbonka bez dna?
Ogolnie jesli masz takie pytania to nie kupuj GDI.
Jesli uwazasz ze kupno diesla jest pewniejsze to powodzenia w kupnie
1:
brak dekielkow plastikowych od zaslepek zawieszenia tylnego w bagazniku
nosek maski zakrzywiony do wnetrza
tylna wycieraczka skrzywiona i nie wiem czy napisy Carisma i DID sa idealnie tam gdzie byc powinny...
2:
napis DID z tylu po zlej stronie samochodu...odwrotnie z "Carisma"
brak emblematu Mitsubishi na klapie tylnej
mieszek skrzyni biegow zlapany jakas gumka czy czyms zeby sie nie zsuwal
wylamana lotka nawiewu od strony kierowcy
3:
do trzeciej mam najmniejsze zarzuty...
pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
graczu
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-09-2009, 08:29
|
|
|
Po prostu słyszałem opinie że ten silnik jest droższy w utrzymaniu od innych - ale nie jestem przecież ekspertem od Mitsu. Na początku bardzo chciałem mieć ten silnik - większa moc i małe spalanie to przecież marzenie
Zobaczymy
Narazie przejadę się do Konstantynowa i później chyba po tego czerwonego do Koluszek. Ktoś chętny na przejażdżkę z forum ?
[ Dodano: 21-09-2009, 21:50 ]
Przedstawię kilka fotek - chciałbym żebyście wyrazili swoją opinie. Jestem zainteresowany autkiem. Auto to Carisma z 2001 roku, przebieg ok. 165 tyś. km.
Silnik 1.9 did. Wersja comfort :
- klimatyzacja z filtrem przeciwpyłkowym
- 2 poduszki powietrzne przednie
- 2 poduszki powietrzne boczne
- komputer (zintergowany z oryginalnym radiem Mitsubishi)
- elektryczne i podgrzewane lusterka boczne
- elektryczne szyby - przód
- tapicerka welurowa
Auto zarejestrowane na angielskie, ale zmiany odwracalne - auto było zarejestrowane w PL, zostały przełożone lampy, licznik itd. Części zostały więc trzeba po prostu znów przełożyć.
Fotki (klik żeby powiększyć) :
dodatkowo film :
http://www.toya.net.pl/~graczu9/cari/cari.MP4
Chciałbym zasięgnąć opinii drodzy forumowicze/mitsumaniacy dzięki z góry za feedback. |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 22-09-2009, 09:44
|
|
|
pierwsze zdjecie: nierowna szpara nad reflektorem od strony kierowcy, sadzac po drugim zdjeciu dostala w "nos" i sie boki maski podgiely deczko. Z tylu wszystko w porzadku. Ma pare obtarc i uderzen od kamieni czy od drzwi innych samochodow na parkingach, ale nie wyglada zle wg mnie
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-09-2009, 23:05
|
|
|
mnie się podoba pomimo tej dennej niebieskiej tapicerki. Jak możesz to zdobądź nr. nadwozia, to dokładnie się sprawdzi co to za anglik z kierownicą po bożej stronie |
|
|
|
 |
graczu
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-09-2009, 20:05
|
|
|
VIN
XMCLNDA5A1F026223 |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 23-09-2009, 20:42
|
|
|
To radio w DI-D nie wygląda na oryginalne jakoś tak |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-09-2009, 23:18
|
|
|
CARISMA (7AQ)
Model: 1900DIESEL (EURO3) (DA5A)
Klasyfikacja: Komfort (H-BACK/EURO3/HI-POWER)
5FM / T LHD (LNUVL6) - czyli faktycznie ster był po lewej
Opcja: P82
Kolor wewnętrzny 82B
Data produkcji: 05/2001.2 |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 24-09-2009, 12:58
|
|
|
Przecież było napisane, że światła i licznik trzeba przełożyć, bo był zmieniany z wersji kontynentalnej na wyspiarską. U nich nie ma problemów z rejestrowaniem pojazdu z kierownicą po innej stronie. Aby można go było zarejestrować w Anglii, gość musiał zmienić światła żeby świeciły na lewe pobocze nie jak u nas na prawe i licznik, żeby było wiadomo ile mph się jedzie. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-09-2009, 18:28
|
|
|
tyle toi i ja wiem, chciałem się po vinie zorientować, czy to aby nie składak jakiś. |
|
|
|
 |
|
|