Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Klima kaput
Autor Wiadomość
Frost 
Mitsumaniak
Moderator E88A

Auto: Galant E88A
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 09-07-2009, 21:59   Klima kaput

Witam witam :D

Chodzi o to, iź miałem zabitą strasznie chlodnice od klimy brudem, więc sie zmobilizowałem naroskręcałem plastików i nie tylko i dobrałem sie do owej chłodnicy. Poczyściłem w miare możliwości bez demontażu jej z auta bo świerzo nabita. Dziś to poskładalem do kupy i ...... właczam nawiew i jest fajnie bo w końcu czuć że dmucha, ale kiedy załączam klime jest ..................... no właśnie nic nie ma. Nie załącza sie kompresor, nie spadają obroty nic a nic.
Wszystko podłączone - sprawdzałem3y razy, bezpieczniki całe, przy kompresorze nic nie grzebałem.

Czarna magia, jak jutro nic sie nie zmieni i żaden z kolegów nie pomoże jakimś cudem, to cisne do elektryka bo mnie szlak nagły trafi krew jasna zaleje :D

mitsu_pl 
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Wysłany: 12-07-2009, 17:07   

ja bym na Twoim miejscu pojechał jeszcze raz tam gdzie nabijają klime i poprosił, żeby sprawdzili czy jest tam jeszcze czynnik, bo mogło być tak, że gdzieś sobie wybył...
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT

Kofi 
moderator mitsumaniak
Michał

Auto: Galant EA3W
Wysłany: 12-07-2009, 17:35   

Ale jak nie pracuje sprzeglo sprezarki to znaczy, ze sprezarka sie nie załącza.
Tez tak kiedyś miałem. Wszystko było ok a się niezałączało. Przesledzilem wiazki elektryczne i jeden z kabli, który leciał równolegle do pasa przedniego pod chłodnicami był skorodowany. Odbudowałem kabel i było git. Tak więc przyjrzał bym się instalacji elektrycznej. A może jakis bezpiecznik czy przekaznik padł lub któraś z wtyczek skorodowała?

mitsu_pl 
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Wysłany: 12-07-2009, 17:44   

jeżli jest brak czynnika to się nie załączy, a sprawdzenie kosztuje grosze..., ewentualnie można spróbować podpiąć spręrzarke na pusto, czy elektromagnes się załączy.
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT

MadMax
[Usunięty]

Wysłany: 13-07-2009, 10:00   

A ruszałeś coś przy kabelkach od kompresora, wypinałeś kostkę ? Może trzeb ją docisnąć. Ta sama kostka, z którą ja miałem problem (jak pamiętasz) związany z brakiem schematu.

Frost 
Mitsumaniak
Moderator E88A

Wysłany: 13-07-2009, 10:51   

MadMax napisał/a:
A ruszałeś coś przy kabelkach od kompresora
przy kompresorze nic nie dotykałem.
Rozebrałem tylko i wyłącznie w środku elementy plastikowe typu schowki itp. oraz obudowe chłodnicy. Auto stało cały czas na warsztacie i nie było ruszane. Czynnik jest napewno ponieważ niedawno co była instalacja cała sprawdzana i niby było WSZYSTKO DOBRZE. Do momentu wjechania na warsztat sprężarka załączała się bez problemów tyle że nie chłodziło w środku nic a nic ponieważ chłodnica nie przepuszczała powietrza.
Wszystkie możliwe bezpieczniki na tyle ile potrafie posprawdzałem i są OK. Dziś chyba zawioze do znajomego elektryka Gala i nich zobaczy co poszło nie tak ... grrrrrrrrr...

MadMax
[Usunięty]

Wysłany: 13-07-2009, 12:32   

Najlepiej będzie jak na to elektryk popatrzy może to jakaś pierdoła a tak bez elektryka to szukanie igły w stogu siana...

gres 
Forumowicz

Auto: galant E88A
Wysłany: 24-07-2009, 09:15   

i co frost , nadal walczysz w te upały bez klimy?
ja nigdy takiego luksusu w aucie nie miałem i jakoś dało się jeździć. Teraz też nie mam bo zanim przyszły upały była kolizja i chłodnica klimy dziurawa... strasznie mnie to wkurza w taką pogodę :(

Frost 
Mitsumaniak
Moderator E88A

Wysłany: 24-07-2009, 10:53   

gres napisał/a:
nadal walczysz w te upały bez klimy
póki co nie ma u mnie tragedi z upałami, pozatym ostatnio jeżdzą bardzo mało Miśkiem bo mam mase pracy i co róż delegacje. Niestety mój elektryk tez ma mase pracy i nie ma kiedy zajżeć do miśka. Jutro mam troche wolnego więc będe raz jeszcze sam szukał usterki.
Bez klimy jakoś sie da wytrzymać - cztery szyby w dół, szyber do tyłu i 140km/h i wiaterek też ładnie chłodzi hehehehe

gres 
Forumowicz

Wysłany: 27-07-2009, 13:37   

hm , 140 po krakowie nie wiem czy jest dobrym pomysłem :D

Frost 
Mitsumaniak
Moderator E88A

Wysłany: 01-10-2009, 15:32   

Wyjaśniło się dziś !!!!!!
Z układu wyleciał czynnik, a najlepsze jest to że mi [cenzura] serwis nabił bez barwnika i nawet nie ma śladu którędy i kiedy grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 01-10-2009, 16:10, w całości zmieniany 1 raz  

gres 
Forumowicz

Wysłany: 02-10-2009, 08:48   

na zime ci nie potrzebna :P
ja zrobie dopiero na wiosne :)

Frost 
Mitsumaniak
Moderator E88A

Wysłany: 02-10-2009, 09:17   

gres napisał/a:
na zime ci nie potrzebna
i tu sie mylisz :D Na zaparowane szybki nie ma to jak załłączyć klime, 2sek i czysto i przejżyście

P.S Sorki Hubeeert za słownictwo, ale takiego zachowania nie można było określić "nieżetelny".......... pozdr.

Odpowiedz do tematu