Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: glina
29-05-2014, 13:43
Carisma 1.8 GDI 2000r
Autor Wiadomość
Klamra 
Nowy Forumowicz

Auto: Honda
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-10-2009, 14:25   Carisma 1.8 GDI 2000r

Witam!

Jestem nowy, na etapie kupna samochodu. Znalazłem coś takiego

http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C9849154

Chciałem zapytać użytkowników Cari co sądzą o tym modelu z tym silnikiem i z tego roku. Slyszalem niezbyt dobre opinie o GDI ale wiadomo ile ludzi tyle opini.
Obecnie jerzdzę Hondą |Concerto z 1992r z silnikiem 1.6 16V na dwóch gaznikach który kopie po nerach.
Generalnie chciałem kupić następcę czyli Honde Civic w 5-cio drzwiowym hatchbacku z takim samym silnikiem tylko na wtrysku. No i pytanie: Czy ten silnik GDI jest tak samo dynamiczny jak taki hondowski i ogólnie co myslicie o ogłoszeniu

dzieki wszystkim z góry

[ Dodano: 03-10-2009, 15:03 ]
ok, przepraszam, wiem że to autko bylo opisywane temat nizej, w takim razie temat do usunięcia, choć tam niewiele o nim napisano, a ja dzisiaj jadę go ogladać

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 03-10-2009, 19:34   

Odpowiem CI na pytanie o dynamike, ogólnie moim zdaniem GDI jest bardziej dynamiczne od silników hondy, tym bardziej od silnika 1.6. Chyba, że jakaś wersja GTI czy coś takiego hondy to wtedy to ma się inaczej :P I pewnie GDI bardziej oszczędny ;)

pszylepek 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 1997
Wysłany: 03-10-2009, 20:30   

Oj, nie zgodzę się z opinia użytkownika. Od 1,5 miesiąca jestem posiadaczem Cari GDI z 1997, wcześniej miałem IV gen Civica (mam w zasadzie nadal bo nie chce mi sięz nią rozstawać) i GDI nie jest wcale bardziej dynamiczne, a jeżeli chodzi o awaryjnośc to... Nie to żeby GDI się psuło, ale w Hondzie lejesz paliwo, kręcisz silnik ile wlezie a pod maskę zaglądasz w celu wymiany oleju. Aha moja Civ to 1988r. 1.4 na dwóch gaźnikach (najlepsze silniki HONDY w historii !!!) i przez 4 lata nie miałem takich stresów z silnikiem jak przez póltorej miesiąca z GDI (a to kaprysi na paliwo, a to obroty, a to szarpnięcia, a tu klekotanie i cykanie, które raz jest raz nie ma...). Oczywiśce Hanki po 1995 roku (brytyjskie) to już nie to samo, oczywiście również nie ta klasa co Carisma, ale właściwości jezdne i silnik przynajmniej w przypadku moich samochodzików zdecydowanie dla Hondy...

maciej76 
Mitsumaniak

Auto: Civic
Wysłany: 03-10-2009, 21:14   

Klamra napisał/a:
Jestem nowy, na etapie kupna samochodu. Znalazłem coś takiego

http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C9849154

Tania! Widocznie bardzo mu zależy na sprzedaży. A to powinno wzmocnić Twoją czujność.Zdjęcia za małe, żeby cokolwiek ocenić. Do tego brak dokładnej foty środka i komory silnika. Jak masz blisko, jedż, sprawdż. Najlepiej wcześniej zadzwoń. Wypytaj o każdy szczegół(wypadkowość, obecność airbagów, obroty, popychacze). Jak wyczujesz, że gość się kręci i czaruje- typu niewiem, nie znam się. To szkoda czasu.
Odnośnie silnika GDI. Jest tak- ekonomiczny, żwawy/ Drogi w utrzymaniu, często problem z częściami i kompetentnymi mechanikami. Zdecyduj sam. Czy chcesz mieć dynamiczne i ekonomiczne auto. Kosztem nerwów, że coś padnie a wtedy często jedynym wyjściem serwis(drogi), poszukiwania części i wydane pieniadze. Mogą przysporzyć trochę siwych włosków :wink:

Saqu 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-10-2009, 21:50   

Może kolega opisze dokładniej jaka wersja ile drzwi, i ile kucy siedzi pod maską to wtedy wypowiem moje zdanie ;)
u nas mamy cari prawie 1,5 roku.. wymieniliśmy oleje i rozrząd. Natym się nasze problemy skończyły.

trampol 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant GDI 2.4
Wysłany: 04-10-2009, 14:10   

Kolego Klamra, czekam na opinie o tym aucie które oglądałeś, sam dzwoniłem do tego gościa ale mnie zniechęcił podejściem.
Więc podziel się spostrzeżeniami.
Pozdrawiam.

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 04-10-2009, 19:01   

Spalanie w GDI mam takie same jak w d16z5 kolega bedzie wiedział :P
Co do przyspieszenia to idzie tak jak d15b7 powyzej 130 km/h GDI odchodzi. Mówie o seryjnych silnikach.
W razie czego moge podjechac ci pokazać :P
Jestem bardzo zadowolony. Duze auto z wielkim bagaznikiem dobrym przyspieszeniem, kochające wysokie obroty i niewielkim spalaniu.
Jedyna wada dla mnie to klekotanie, ale do tego sie przyzwyczaiłem i na paliwie nie wolno oszczedzać ja tankuje shell v powera i nie mam problemów z obrotami zrobiłem juz prawie 35 tys wiec cos moge powiedzieć.
Tylko tankuje i jezdze. Na poczatku wiedziałem co kupuje i znałem bolaczki tego modelu.

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

Saqu 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-10-2009, 19:59   

Morfi napisał/a:
Spalanie w GDI mam takie same jak w d16z5 kolega bedzie wiedział :P
Co do przyspieszenia to idzie tak jak d15b7 powyzej 130 km/h GDI odchodzi. Mówie o seryjnych silnikach.

Znaczy co? Cari odchodzi czy ten d coś tam? i odchodzi w sensie GDI zostaje z tyłu czy tylko widać tablice rejestracyjną tylnią? i o jakich pojemnościać mowa? ;) mnie d coś tam nic nie mówI :P

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Wysłany: 04-10-2009, 20:02   

d16z5 to silnik z crx-y :) 1.6 125KM
a d15d7 to 1,5 z civiców 5 gen.
powyżej 130 GDI odchodzi czyli wyprzedza :P
Sprawdzone na wyścigach na 1/4 mili

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Mark Twain

Saqu 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-10-2009, 20:14   

no dzięki za objaśnienia :D
ma się rozumieć civic jest lżejszy od cari :P

mis_smis 
Mitsumaniak

Auto: BRAVO 1,9, grandis 2.0 DID 05
Wysłany: 04-10-2009, 20:55   

Auto juz raz opisywane sprawdź dobrze wszystkie części użytkowe kier. pedały lewarek samochodami z kratką nie robi się 119 tys km w 9 lat a co do silnika GDI ilu właścicieli tyle zdań ja osobiście jeżdżę i nie narzekam

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Wysłany: 05-10-2009, 05:06   

Cytat:
ma się rozumieć civic jest lżejszy od cari
o prawie 300kg :P

Mark Twain

Saqu 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-10-2009, 16:32   

No to już robi zdeka różnice :d

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi