Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 13:43 |
[Cari 1.6] Prośba o wstępną opinię |
Autor |
Wiadomość |
Viniu
Nowy Forumowicz
Auto: Skoda Octavia
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-10-2009, 14:02 [Cari 1.6] Prośba o wstępną opinię
|
|
|
Witam serdecznie.
Jestem tu po raz pierwszy, więc jeśli popełniam jakieś faux-pas, to z góry przepraszam i pokornie proszę o reprymendę
Mam gorąca prośbę o rzucenie okiem na tę ofertę:
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C10172658
Auto jest co prawda niedaleko ode mnie (15km) i wybieram się na oględziny, jednak pomyślałem sobie, że Wy - MitsuManiaki - poradzicie na co szczególnie zwrócić uwagę przy oględzinach Carismy 1.6. Nie mówię tu o tak oczywistych sprawach jak szpachla, rysy, czy inne uszkodzenia, ale o te elementy, które warto sprawdzić w tym konkretnym modelu Carismy.
Wcześniej jeździłem Roverem 200, obecnie Octavią i w przypadku tych aut wiem jakie są ich słabe punkty. Niestety Carismy nie znam stąd moja prośba.
A może jesteście w stanie wydać wstępny werdykt/opinię juz na podstawie zdjęć ?? Byłbym niezmiernie zobowiązany
Przyznaję, że celowo szukam 1.6, bo wydaje mi się (a może się mylę), że skoro jest to silnik najmniej zaawansowany technologicznie w gamie Carismy, to będzie najmniej kłopotliwy w codziennym użytkowaniu.
Liczę na Waszą pomoc |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 08-10-2009, 14:28
|
|
|
Generalnie wygląda dobrze.
Trzebo zobaczyć tył bo nie wiem ale chyba powinna mieć więcej oznaczeń na błotnikach.
W Cari podstawowym elementem do zobaczenia a jest zawieszenie , jeżeli jest ok. to można brać i jeździć, jeżeli nie miała robionych amorków to z tyłu powinny być Monro-ły które niestety nie są najlepsze.
Sprawdzić kilmę, poduszki.
Poza tym nie ma sie czym martwić.
A radio jakieś dziwne. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Viniu
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-10-2009, 14:38
|
|
|
Student napisał/a: | W Cari podstawowym elementem do zobaczenia a jest zawieszenie | Rozumiem, że auto na "szarpaki" i sprawdzamy luzy oraz % zużycia..
Student napisał/a: | A radio jakieś dziwne | No właśnie zauważyłem, bo chyba nie wyświetlają się informacje z radia na wyświetlaczu. A czy po zakupie ori radia do Carismy będzie problem z podłączeniem tak, aby wyświetlał wszystko ?? (tzn. stacje i info z RDSu takie tam) |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-10-2009, 14:46
|
|
|
Ad. 1 , powinno wystarczyć + zobaczyć na oko.
Mój mechanik mówił że nic nie jest a potem okazało się że było i były nieprzyjemności. Różnie z tymi mechanikami bywa, lepiej samemu zobaczyć.
Ad. 2 wystarczy , tylko radio ori to towar deficytowy.
Jak radio nieoryginalne to wskazuje tylko te funkcje które były przed wyjęciem radia.
Jest procedura zmiany tych funkcji ale działa tylko poprzez wyłączenia i włączenia zapłonu więc podczas jazdy nie da sie tego zrobić. |
|
|
|
 |
mis_smis
Mitsumaniak

Auto: BRAVO 1,9, grandis 2.0 DID 05
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Wrz 2009 Posty: 178 Skąd: Brzesko
|
Wysłany: 08-10-2009, 14:51
|
|
|
Wizualnie ok lekka rysa na zderzaku tył nie wygląda na jakąś tragedie a silnik 1,6 jak mówisz mniej zaawansowany technologicznie niż GDI i dla czego on taki czysty (SILNIK)?? sam się nie umył, ale też jak o każdy trzeba dbać powodzenia |
|
 |
Viniu
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-10-2009, 14:56
|
|
|
Czyli sądząc po Waszych wypowiedziach nie znajdujecie jakiegoś elementu, który dyskwalifikowałby tę Cari juz na etapie zdjęć. To obiecujące. W związku z tym chyba będę miał dzisiaj wycieczkę
Oczywiście jeśli ktoś chce wnieść jeszcze jakąś uwagę, to jak najbardziej zapraszam |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 08-10-2009, 15:50
|
|
|
Jesli bylo cos robione to bylo to zrobione niezle, bo ze zdjec ciezko wyciagnac cos mocniejszego niz pare drobiazgow. Dziwni troszke to ze przedni pas jest od modelu 2002, a to jest 2001rocznik No chyba ze wychodzily troszke wczesniej w 2001 modele na rok modelowy 2002...
Zardzewiale srubki mocujace reflektory itd niby pierdoly ale nie w kazdej sa skorodowane.
...i maly szczegol zasprajowany na dolnej czesci w kolorze karoserii pret ktory trzyma maske podniesiana do gory
Przy okazji ogladania na zywo warto zerknac po co ktos to malowal lub przez przypadek podmalowal
Akumulator widze ze jeszcze fabryczny i pare razy podladowywany badz dolewane bylo na przyszlosc dla nowego wlasciciela nowy akumulatorek
Czemu taka tania
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Viniu
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-10-2009, 15:56
|
|
|
Robson86 napisał/a: | chyba ze wychodzily troszke wczesniej w 2001 modele na rok modelowy 2002... | To bardzo częste. Np. Octavki z roku 2000 do lipca są tzw. przedliftowe i po i różnić się wieloma elementami od modeli po lipcu 2000r. Robson86 napisał/a: | maly szczegol zasprajowany na dolnej czesci w kolorze karoserii pret ktory trzyma maske podniesiana do gory | A to już cenne spostrzeżenie Trzeba będzie sie temu elementowi przyjrzeć dokładnie
[ Dodano: 08-10-2009, 16:01 ]
Robson86 napisał/a: | Czemu taka tania | Mówisz, że coś za tania ?? Uwzględniając dodatkowe opłaty (1500zł) ?? Kurcze zawsze byłem uczulony na "megahipersuperextrabardzofest okazje" i tzw. "igiełki" poniżej średniej cenowej... |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
|
Wysłany: 08-10-2009, 16:34
|
|
|
Tania to ona nie jest.
Ponadto nie jest na tablicach wywozowych.
Formalnie na tych blachach ten samochód nie ma prawa jeździć więc już ktoś zaoszczędził ok. 100EUR
Upenij się czy ma wszystkie dokumenty łącznie z fakturą. |
|
|
|
 |
Viniu
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-10-2009, 19:21
|
|
|
Student
Po sprawdzeniu widzę, że oscyluje wokół niższych granic cenowych
Witam ponownie
A więc byłem zobaczyć opisywaną Cari i... jest dobrze Auto od strony estetycznej prezentuje się bardzo dobrze, może za wyjątkiem włamanej zaślepki schowka pod radiem (przyklejona na stałe w pozycji otwartej) i malutką dziurką na tapicerce drzwi z tyłu. Od strony mechanicznej również jest bardzo dobrze. Jazda próbna nie wyazała kompletnie żadnych nieprawidłowości. Na kierownicy nie czuć żadnego luzu, nie słychać żadnych stuków puków z zawieszenia. Auto nie ściąga ani przy przyspieszaniu ani podczas jazdy na wprost ani podczas gwałtownego hamowania. W czasie jazdy dochodziły jedynie małe świerszcze z tylnej półki oraz dziwne popiskiwania jakby z kierownicy (przy małych ruchach kierownicą). Poza tym nie znalazłem żadnych niedomagań.
Robson86
Na moje oko, ten zamalowany pręt to była zardzewiała blaszka utrzymująca ten pręt i ktoś chciał ja pomalować nie demontując pręta. Wnioskuję to po tym, że błotniki nie były malowane (jak również żaden inny element).
Generalnie auto bardzo przypadło mi do gustu dlatego też Octavka jest już na allegro
Przy okazji pokuszę się o porównanie zalet Octy 1.6 vs Cari 1.6:
Cari:
- wygodniejsze fotele,
- lepsze wyciszenie,
- żwawsza w ruchu
- lepsze materiały we wnętrzu
- mniej skrzypień
- przestrzeń w kabinie
Octa:
- mimo gorszych siedzeń w Octcie można zająć lepszą pozycję (regulacja kierownicy pion i poziom)
- większy bagażnik
Tak więc bezpośrednie porównanie wypadło zdecydowanie na korzyść Cari, stąd szybka akcja i Skodzina wylądowała na sprzedaż
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|