Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mkm
23-11-2009, 23:21
Listwy boczne ochronne - sportback/sedan.
Autor Wiadomość
mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-08-2009, 23:31   

Crimson napisał/a:
Panowie, czy boczne listwy spełniają swoją rolę ochronną? Lancer ma takie przetłoczenia na drzwiach, że budzi to moje wątpliwości. Co prawda oryginalne listwy są szersze od tych prezentowanych na zdjęciach w tym wątku, ale nie wiem czy są grubsze? No i kwestia estetyki. Czy boczne listwy (oryginalne, w kolorze nadwozia) nie będą dla Lancera "gwałtem zadanym melodii"?
Gdyby nie miały spełniać roli ochronnej, to zgodziłbym się w pełni z poniższą opinią:
Bastek77 napisał/a:
Panowie listwy ochronne są wg. mnie beznadziejne(zaznaczam wg. mnie)

Cóż, spełniają rolę psychologiczną, choć psują nieco estetykę. Właściciel lepiej się czuje, kiedy śmiga z wózkiem po jakimś markecie, że blondi, która właśnie parkuje obok miśka, nie wywali mu dziury w drzwiach swoimi drzwiami. Jak znam blondi, to da rade i tak zrobi wgniecenie do białego, ale to już inna sprawa ;-)

Crimson 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 CVT
Wysłany: 31-08-2009, 23:38   

mazin napisał/a:
blondi, która właśnie parkuje obok miśka, nie wywali mu dziury w drzwiach swoimi drzwiami

Właśnie przed takim przypadkiem chciałbym się zabezpieczyć. A w praktyce, w co trafią drzwi parkującej obok blondi - w listwę, czy w górne przetłoczenie drzwi Lancera?

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Wysłany: 31-08-2009, 23:40   

Crimson napisał/a:
mazin napisał/a:
blondi, która właśnie parkuje obok miśka, nie wywali mu dziury w drzwiach swoimi drzwiami

Właśnie przed takim przypadkiem chciałbym się zabezpieczyć. A w praktyce, w co trafią drzwi parkującej obok blondi - w listwę, czy w górne przetłoczenie drzwi Lancera?

Oczywiście w przetłoczenie - ale ciii, nie psujmy dobrego samopoczucia tych, co już kupili listwy ( w tym ja) ;-)

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 01-09-2009, 08:42   

Chętnie bym pomógł , ale na swoim nie będę sprawdzał . :lol: Choć przypuszczam , że to czy ktoś trafi w listwę czy nie , zależy też od profilu drzwi tego celującego . Czyli niechby tylko w 50% przypadków zadziałało , to już może warto . No to poprawiłem samopoczucie mazinowi i sobie . :P

Crimson 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 CVT
Wysłany: 01-09-2009, 18:29   

Uwex napisał/a:
No to poprawiłem samopoczucie mazinowi i sobie .
Mi także, bo jednak zdecydowałem się listwy ochronne. Dzisiaj miałem montaż w ASO. Nie wygląda to źle. Listwa jest najbardziej wystającym elementem drzwi (przynajmniej tak mi się wydaje), więc powinna spełniać swoją rolę.

Laki 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitshubishi Lancer
Wysłany: 30-09-2009, 18:40   

...a czy ktoś mi może podać na jakiej odległości powinny być przyklejone listweki o których mowa czy jest to robota na oko :mrgreen:

[ Dodano: 30-09-2009, 19:50 ]
Jeszcze jedno pytanko. Czy benzyna ekstrakcyjna do odtłuszczania nie zniszczy lakieru? :?:

Uwex 

Wysłany: 30-09-2009, 20:19   

Laki - do tych co ja zakupiłem była załączona instrukcja montażu z wymiarami . Jeśli coś takiego potrzebujesz , to o ile ją znajdę , to zrobię Ci skana i wyślę .
Co do drugiej sprawy - były też dołączone dwie saszetki z nasączonymi szmatkami do odtłuszczenia lakieru . A benzyna ekstrakcyjna nic nie uszkodzi .

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 30-09-2009, 23:47   

Laki napisał/a:
Jeszcze jedno pytanko. Czy benzyna ekstrakcyjna do odtłuszczania nie zniszczy lakieru? :?:

Uwex napisał/a:
Co do drugiej sprawy - były też dołączone dwie saszetki z nasączonymi szmatkami do odtłuszczenia lakieru . A benzyna ekstrakcyjna nic nie uszkodzi .

W opakowaniach oryginalnych akcesoriów do Lancera była instrukcja, w której wyraźnie napisano by tego nie używać. Proponowany był tam izopropanol - jedyne 4zł za litr - I o jest właściwa odpowiedź.

piomic 
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Wysłany: 01-10-2009, 07:04   

jaca71 napisał/a:
Proponowany był tam izopropanol
Czyli alkohol. Byle był czysty.

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 01-10-2009, 07:19   

piomic napisał/a:
jaca71 napisał/a:
Proponowany był tam izopropanol
Czyli alkohol. Byle był czysty.

Izopropanol (niestety niepijalny) ma tylko jedna przewagę nad ethanolum że jest prawie darmowy. Za to ethanolum ma taka zaletę że po wykonanej czynności oczyszczania i przyklejania można resztę substancji spożyć aby nie uległa zniszczeniu lub zanieczyszczeniu.

Uwex 

Wysłany: 01-10-2009, 09:27   

jaca71 - jeśli Mitsu wyraźnie sobie zastrzega nieużywanie benzyny , to OK . Wygląda , że te lakiery są jeszcze bardziej słabe niż myślałem ! Zdarzało mi się używać benzyny na lakierze w poprzednich samochodach i nie było problemu . Jeśli alkohol jest lepszy , to nic tylko kupować . :lol:

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Wysłany: 01-10-2009, 23:02   

Laki napisał/a:
Izopropanol ethanolum gdzie to można dostać? :!:

Najprościej w sklepie elektronicznym, pod postacią preparatu o nazwie "Kontakt" - tylko uważaj, bo jest kilka różnych rodzajów, ale na pojemniku sprawdź zawartość. Ja stosuję z powodzeniem do czyszczenia optyki w obiektywach aparatów i kamery, poza czyszczeniem zaśniedziałych styków oczywiście ;-) Powinni mieć też serwisie telefonów komórkowych, bo tez wykorzystują do czyszczenia elektroniki. W aptece - być może też się znajdzie. Na allegro najtaniej:
Izopropylowy
Ostatnio zmieniony przez mkm 04-10-2009, 12:56, w całości zmieniany 1 raz  

domingo1971 
Nowy Forumowicz
Domingo

Auto: Lancer X 1.8 Sportback Intense
Wysłany: 11-10-2009, 10:37   Re: Listwy boczne w sportbacku

odebrałem z salonu (wreszcie!!!) mojego Lancerka, wcześniej zamówiłem listwy "karbonowe" z napisem LANCER -na słupki i metalowe na progi. Te na słupkach kleili chyba po raz pierwszy w życiu, bo pod każdym jest pęcherz! ale jadę do wymiany za tydzień. Mimo to wyglądają super!!! :finga:
Ostatnio zmieniony przez Maciek 11-10-2009, 18:21, w całości zmieniany 1 raz  

po.miras 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.6 Invite
Wysłany: 15-05-2015, 12:18   

Chciałbym się dowiedzieć co myślicie o listwach bocznych, np. takich

michaello 
Forumowicz

Auto: Byl LANCER jest CIVIC X Hatch
Wysłany: 15-05-2015, 12:51   

To sa te same listwy z pierwszej strony tego watku. Mam je od 6 lat, trzymaja super, sa cienkie i estetyczne (na czarnym lakierze).

Odpowiedz do tematu