Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Baza skradzionych pojazdów
Autor Wiadomość
arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-10-2005, 11:54   Baza skradzionych pojazdów

Witam,

mam w glowie pomysl na utworzenie internetowej bazy skradzionych pojazdow. Przygotowalem pod to dwa adresy internetowe.

Teraz pytania do Was:
1) co sadzicie o powstaniu takiej listy (prosze rowniez o argumenty za i przeciw)
2) jakie dane do takiej bazy powinne trafic (poza oczywistymi jak marka pojazdu, kolor, numer rej., numer silnika, numer nadwozia, kontakt do osoby zglaszajacej)

ps. w zalozeniu pierwotnym zarowno dodanie jak i uzywanie bazy ma byc bezplatne i ogolnodostepne

Firebee 
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
Wysłany: 17-10-2005, 12:34   

jesli to w jakis sposob pomoze w odnalezieniu choc jednego auta to jak najbardziej za..
co oprocz tych rzeczy? gdzie zostal skradziony, znaki szczegolne, jesli byl telefon to czy wiadomo w jakich okolicach jest..
W razie czego moglbym byc pierwszym klientem, gdyby nie to, ze juz ponad pol roku minelo od kradziezy:(

Pozdro
Firek

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 17-10-2005, 12:36   

Po 1 z tym kontaktem do osoby zglaszajacej bym sie nie wyrywal - zlodziej bedzie mial podane na tacy namiary na dowod i kluczyki
Po 2 pierwotne zalozenie ja osobiscie zmodyfikowalbym do symbolicznej oplaty za sprawdzenie auta - trudno sie finansuje takie przedsiewziecia na dluzsza mete
Po 3 wyszukiwarka powinna byc "inteligentna" tzn. np wpisujac vin rozniacy sie od obecnego w bazie np. dwoma znakami powinien byc oznaczany jako "podejrzany"

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-10-2005, 12:52   

Bartek napisał/a:
Po 1 z tym kontaktem do osoby zglaszajacej bym sie nie wyrywal - zlodziej bedzie mial podane na tacy namiary na dowod i kluczyki

Bardziej mysle tu o adresie e-mail i wiadomosci wyslanej przez system niz podaniu adresu domowego. System ma byc stworzony w sieci i z nastawieniem na internautow - a Ci jak wiadomo moga sobie zalozyc chocby bezplatna skrzynke.

Bartek napisał/a:
Po 2 pierwotne zalozenie ja osobiscie zmodyfikowalbym do symbolicznej oplaty za sprawdzenie auta - trudno sie finansuje takie przedsiewziecia na dluzsza mete

Sa dwa koszty jakie poniose przy stworzeniu systemu: oplata za domeny (sa dwie) ale na to mam upusty oraz wklad pracy wlasnej. Zarowno upust na domeny jak i bezplatny hosting mam zapewniony z racji miejsca w ktorym pracuje.

Nie jest moim zalozeniem zarobic na tej zabawie - sam szukalem w sieci systemu w ktorym moglbym sprawdzic numery auta ktore kupowalem wiec wiem, ze system moze sie przydac innym. Symboliczna oplata ... myslalem o tym ale za co ja pobierac? Za wprowadzenie auta do bazy - to dodatkowe obciazenie poszkodowanego. Za wyszukanie - system bedzie dla ograniczonej liczby osob. Wplata jako darownizna/dofinansowanie - to w Polsce raczej nie przejdzie.

Bartek napisał/a:
Po 3 wyszukiwarka powinna byc "inteligentna" tzn. np wpisujac vin rozniacy sie od obecnego w bazie np. dwoma znakami powinien byc oznaczany jako "podejrzany"

Bardzo dobre! Nie pomyslalbym o tym. Dzieki.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 17-10-2005, 12:57   

W jakiś sposób powinno to być weryfikowalne, tzn czy nr vin i silnika pasują do marki samochodu ale bardziej chodzi mi o to kto zgłasza skradziony samochód do bazy. Jak wykluczyć tzw. "robienie sobie jaj" :?:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

borecki
[Usunięty]

Wysłany: 17-10-2005, 13:12   

pomysl swietny, jak wystartuje to ja w to wchodze (w miare wolnego czasu)

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 17-10-2005, 13:15   

Kazdemu kupujacemu auto powinno zalezec na jak najpelniejszym sprawdzeniu jego stanu prawnego, a co do weryfikacji pajacow zglaszajacych - mam bardzo prosty pomysl - niestety wymagajacy od zglaszajacego wyslania faxu z protokolem zgloszenia kradzierzy na policji, a od operatora bazy wyrywkowej weryfikacji protokolow w komisariatach - mysle, ze tez droga faxowa......

Ofkors w poczatkowym okresie zanim baza nie urosnie do sensownych rozmiarow, sprawdzenie musi byc bezplatne, ale pozniej..... kupujac Skode sam wyslalem znajomasowi SMSa do rozkodowywacza vinow za 6 netto. To zaden koszt w porownaniu do kilkudziesieciu tysi za auto....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 17-10-2005, 21:49   

Bartek napisał/a:
Kazdemu kupujacemu auto powinno zalezec na jak najpelniejszym sprawdzeniu jego stanu prawnego, a co do weryfikacji pajacow zglaszajacych - mam bardzo prosty pomysl - niestety wymagajacy od zglaszajacego wyslania faxu z protokolem zgloszenia kradzierzy na policji, a od operatora bazy wyrywkowej weryfikacji protokolow w komisariatach - mysle, ze tez droga faxowa......

Właśnie, też o tym myślałem ale chyba to nie przejdzie. Ja np nie mam faxu. A Policja to się raczej wypcha na taki prywatny projekt.

Wydaje mi się, że trzeba by zbierać też dane kto zgłasza (oczywiście nie publikować ich) a to już zaczyna podpadać pod GIODO.
A jak zobowiązać właściciela do aktualizacji danych w momencie odnalezienia auta? Tak sobie wyobrażam, że później sie o tym nie pamięta, że zgłosiło się coś tam gdzieś na jakiejś stronie.

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-10-2005, 07:53   

JCH napisał/a:
Właśnie, też o tym myślałem ale chyba to nie przejdzie. Ja np nie mam faxu. A Policja to się raczej wypcha na taki prywatny projekt.

Jesli chodzi o zglaszanie pojazdow i weryfikacje zgloszen to przeciez moze byc to skan wyslany e-mailem. Fax ... tez z mojej strony niechetnie babralbym sie w az taka weryfikacje. To w zalozeniu ma byc dla ludzi i jak pisalem wyzej non-profit. Az tak dokladna weryfikacja zgloszen wymaga czasu ... a za czas sie placi.

JCH napisał/a:
Wydaje mi się, że trzeba by zbierać też dane kto zgłasza (oczywiście nie publikować ich) a to już zaczyna podpadać pod GIODO.

Imie i nazwisko bez adresu domu nie jest dana osobowa. Nie pozwala jednoznacznie zidentyfikowac osoby. Problem moze byc w polaczeniu tej danej z e-mailem lub numerem telefonu. Adresow domowych na pewno nie zamierzam gromadzic.

Jest duzo takich watpliwosci. Dlatego pomysl umiescilem na forum publicznym do wspolnego przemyslenia zanim zrobie cos co bedzie calkowicie nieprzydatne lub bezprawne. Podobnie jest z mykami dotyczacymi sprawdzania danych - przyklad pomysl Bartka o dopasowywaniu podobnych VINow. Tego nie da sie samemu wymyslec :)

JCH napisał/a:
A jak zobowiązać właściciela do aktualizacji danych w momencie odnalezienia auta? Tak sobie wyobrażam, że później sie o tym nie pamięta, że zgłosiło się coś tam gdzieś na jakiejś stronie.

To akurat jest bardzo proste ;) jak sierota zapomni powiadomic serwis, ze auto sie znalazlo a kolejny nabywca bedzie dane auto sprawdzal w serwisie to bedzie mial podstawe do watpliwosci pochodzenia auta.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 18-10-2005, 17:31   

arekp napisał/a:
Jesli chodzi o zglaszanie pojazdow i weryfikacje zgloszen to przeciez moze byc to skan wyslany e-mailem.

Hm.... to może być jeszcze większy problem :roll:

arekp napisał/a:
Imie i nazwisko bez adresu domu nie jest dana osobowa. Nie pozwala jednoznacznie zidentyfikowac osoby. Problem moze byc w polaczeniu tej danej z e-mailem lub numerem telefonu. Adresow domowych na pewno nie zamierzam gromadzic.

Tak, ale Janków Kowalskich to jest jak mrówków. Imię i nazwisko to IMO mało żeby uwiarygodnić zgłoszenie. Wydaje mi się, że trzeba gromadzić więcej, pytanie co?

Co do ewentualnego wykreślania aut z bazy można wprowadzić np przypominacza mailowego i w ten sposób aktualizować status auta w bazie. Np co 3 m-ce.

igi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Kombi 1.6 Invite
Wysłany: 07-08-2006, 09:46   

misiaki jest coś takiego jak baza skradzionych aut?? Kolega chce kupic autko i chciałby sprawdzić czy nie jest kradzione!! Jest jakaś duża baza danych?? Orientujecie się??

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 07-08-2006, 09:53   

Chyba tylko pozostaje wybrać się na posterunek policji

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 07-08-2006, 12:14   

A może zamiast tworzyć to podpowiedzieć tym głombom od CEPiK-u dlaczego nie działa.

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-08-2006, 16:42   

Student, zapomnij ;-) Juz kupa naszych pieniedzy poszla w ten projekt i kolejne tyle pojdzie bo systemu na pewno nie skoncza w ramach przyznanego im budzetu.

Pomysl utworzenia bazy jest nadal aktualny, nadal jest ciekawa domena przeznaczona na ten cel jednak dyskusja wyzej ukazala problemy, ktore moga byc powazna przeszkoda w uruchomieniu takiego projektu w postaci non-profit.

Dochodzi do tego zgloszenie bazy do GIODO i piep* sie z ich kontrolami (ostatnio mielismy taka w home.pl).

Odpowiedz do tematu