używany Outlander I 2.0T - czy się skusić? |
Autor |
Wiadomość |
topcan
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0 2004 4WD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-10-2009, 22:51 Re: używany Outlander I 2.0T - czy się skusić?
|
|
|
Bart007 napisał/a: | Witam Wszystkich serdecznie!
Obecnie użytkuję Corsę C 1.2. W związku z powiększeniem rodziny zacząłem szukać większego autka. Mam dwie wersje jak to zrobić - rozważną i romantyczną. Pierwsza to zakup nowego uniwersalnego rodzinnego auta (myślę nad nowym Lancerem, Civikiem 5D lub Octavią) i sprzedaż Corsy. Droga to zostawić sprawdzoną Corsę do miasta / zakupów i kupić coś nieco szalonego na weekendowe wypady i tu kandydatem wydaje się Outlander |
Tu cie lekko uprzedze jeśli nie widziałeś outka ma niestety maleńki bagażnik prawie jak w Corsie wózek ok ale nic wiecej no może butelka z mleczkiem o skrzynce napoju zapomnij |
|
|
|
 |
Bart007
Mitsumaniak

Auto: Outlander I 2.0T
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Paź 2009 Posty: 142 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-10-2009, 23:09 Re: używany Outlander I 2.0T - czy się skusić?
|
|
|
topcan napisał/a: | Tu cie lekko uprzedze jeśli nie widziałeś outka ma niestety maleńki bagażnik prawie jak w Corsie wózek ok ale nic wiecej no może butelka z mleczkiem o skrzynce napoju zapomnij |
O małym bagażniku Outlandera już czytałem, to niby tylko 400 litrów. Ale Corsa C ma tylko niezbyt ustawne 250, więc różnica dla mnie spora. Outka można też łatwiej załadować powyżej linii okien. Niby ograniczy to widoczność, ale dla wersji Turbo chyba nie trzeba się specjalnie przejmować tym co jedzie z tyłu... |
_________________ pozdrawiam - Bartek |
|
|
|
 |
Krzysiek_slask
Mitsumaniak

Auto: Mondeo MKIII, Out 2.0 DiD Int+
Pomógł: 5 razy Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 237 Skąd: Wodzisław Śl
|
Wysłany: 16-10-2009, 23:09
|
|
|
drout napisał/a: | A jak jest z Vatem odliczenie pełnych 22% czy tylko 6tysi? |
Jesli zarejestrowany jako ciezarowka to pelne 22%. Natomiast jesli osobowka i sprzedajacy uzytkowal go dluzej niz pol roku to Faktura Vat zw (netto = brutto). |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 16-10-2009, 23:16
|
|
|
topcan napisał/a: | Tu cie lekko uprzedze jeśli nie widziałeś outka ma niestety maleńki bagażnik prawie jak w Corsie wózek ok ale nic wiecej no może butelka z mleczkiem o skrzynce napoju zapomnij |
a ja ogladalem ten "maly" bagaznik w out I i nie wiem skad bierzecie to ze jest "maly" jedynie kwestia tego ze jest plytki, ale zawsze mozna pod dach zapakowac |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
krzychu28 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-10-2009, 11:53
|
|
|
Cytat: | Tak sądzę. sam jestem zainteresowany takim wozidełkiem więc jeśli możliwe to chętnie bym go obejrzał, szczególnie ze auto od forumowicza. A jak jest z Vatem odliczenie pełnych 22% czy tylko 6tysi? |
Niestety już nie załapałem się na wersję ciężarową. Przepisy uległy zmianie i nie było takiej opcji. Wystawiam fakturę 22 % VAT, jednakże można odliczyć 60 % nie wiecej niż 6000 zł.
Teraz jestem na wyjeżdzie służbowym. Wracam w czwartek, jeżeli ktoś ma ochotę zapraszam.
Pozdrawiam
Krzychu |
|
|
|
 |
Krzysiek_slask
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-10-2009, 13:49
|
|
|
krzychu28 napisał/a: | Niestety już nie załapałem się na wersję ciężarową. Przepisy uległy zmianie i nie było takiej opcji. Wystawiam fakturę 22 % VAT, jednakże można odliczyć 60 % nie wiecej niż 6000 zł. |
Pod warunkiem, ze pojazd przebywal w ewidencji srodkow trwalych krocej niz 6 miesiecy.
W przeciwnym wypadku MASZ OBOWIAZEK wystawic fakture vat zw (patrz moj post wyzej).
Na szybko wyszukany fragment adekwatnej ustawy o VAT
Radzilbym w tym wypadku skrupulatnosc, gdyz, z tego co sie orientowalem w kilku US'ach (mialem podobny przypadek ale jako kupujacy), w przypadku odliczenia rzeczonych 6000,00 VAT'u przy zakupie samochodu urzad skarbowy moze zakwestionowac to posuniecie, nakazac zwrocic nieslusznie odliczony VAT a takze ukarac |
|
|
|
 |
krzychu28 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2009, 00:31
|
|
|
Cytat: | Pod warunkiem, ze pojazd przebywal w ewidencji srodkow trwalych krocej niz 6 miesiecy. W przeciwnym wypadku MASZ OBOWIAZEK wystawic fakture vat zw. |
Mój leasing skończył się 23 VI 2009, w związku z tym, po wykupieniu, do dnia 22 XII zogdnie z ustawą o VAT, muszę wystawić fakturę z 22 % VAT. Potem oczywiście ze stawką zwolnioną. Ale do grudnia, to już pewnie bedzie po wszystkim.
Pozdrawiam
Krzychu |
|
|
|
 |
Bart007
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-10-2009, 20:37
|
|
|
Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc.
Oba Outlandery z pierwszego postu w tym wątku są już sprzedane - pierwszy umknął mi niestety o włos - czysty pech Niemniej miałem okazję go obejrzeć i przejechać jako pasażer - świetne autko, trzeba polować dalej. Alternatywy na razie nie ma, teoretycznie jest Forestera, ale Żona zakazała tak brzydkiego samochodu kupować
Wygląda na to, że trzeba się wybrać poza Warszawę. Ciekawe są oferty ze Śląska:
http://www.allegro.pl/ite...02km_fva22.html
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C7506827
I taka z Częstochowy:
http://www.allegro.pl/ite...0_t_202_km.html
Jakby ktoś miał styczność z tymi samochodami, albo przypadkiem jest właścicielem, to proszę o info.
Przeglądałem też trochę ofert zagranicznych na mobile.de - ceny atrakcyjne, ale zastanawiają mnie bardzo niskie przebiegi (typu 43 tys. dla auta z 2006 roku) - czyżby u Zachodnich Sąsiadów powszechna była praktyka nierealistycznego kręcenia liczników, czy może Outek Turbo to tam trzeci samochód w bogatej rodzinie i te przebiegi są jak najbardziej realne? |
|
|
|
 |
Krzysiek_slask
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-10-2009, 22:21
|
|
|
Ja niestety znawca az takim nie jestem i nie potrafie na podstawie zdjec ocenic stanu samochodu. Zwlaszcza tego ostatniego, ktory mam wrazenie, celowo jest ujety w takim a nie innym kadrze
Anyway, jest takie fajne forum www.bezwypadkowe.net (mam nadzieje, ze nie lamie regulaminu podajac tu linka do nich). Polecam lekture postow na tym forum. Wiele ciekawych "bezwypadkowych" ofert mozna tam podac weryfikacji . Proponuje zamiescic tam w/w przez Ciebie linki. Ciekawe co chlopaki sie w nich doszukaja
Po tym, jak raz tez zafundowalem sobie 600km wycieczke w celu obejrzenia "nie bitego" wozu (co na miejscu podczas ogledzin auta niestety okazalo sie bajka wyssana z palca), stwierdzilem, ze poszukam pomocy na tamtejszym forum. Koszta mniejsze i przede wszystkim nie tracisz czasu i nerwow
Sa tam tez ludzie, ktorzy za oplata sprawdza Ci dany samochod. Zawsze to lepsze, niz robienie sobie calodziennej wycieczki na drugi kraniec Polski i do tego z mizerym skutkiem . Raz nawet korzystalem z uslug takiego czlowieka. (Rzeczoznawcy, jak sie pozniej okazalo). Facet podjechal do klienta i wieczorkiem mialem juz u siebie na kompie pelen raport (lacznie z fotografiami) z efektami jego ogledzin
Jesli chcesz - moge Cie ten raport przeslac na maila - napisz do mnie na PW
Dodam, ze nie lacza mnie z tym forum zadne uklady (to tak, zeby nie byc posadzonym o kryptoreklame )
Bart007 napisał/a: | Przeglądałem też trochę ofert zagranicznych na mobile.de - ceny atrakcyjne, ale zastanawiają mnie bardzo niskie przebiegi (typu 43 tys. dla auta z 2006 roku) - czyżby u Zachodnich Sąsiadów powszechna była praktyka nierealistycznego kręcenia liczników, czy może Outek Turbo to tam trzeci samochód w bogatej rodzinie i te przebiegi są jak najbardziej realne? |
No. I pewnie jeszcze w bardzo dobrej cenie Potem sie okazuje, ze autko jest z niemieckim briefem ale obecnie stacjonuje we Wloszech albo w Rumunii i zeby go kupic musisz przelac zaliczke. Uwazaj to jest walek !!!. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 25-10-2009, 23:18
|
|
|
Bart007 napisał/a: | Alternatywy na razie nie ma, teoretycznie jest Forestera, ale Żona zakazała tak brzydkiego samochodu kupować | Nie słuchaj żony, bierz Forka. Nie to ładne co ładne tylko co się komu podoba |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Bart007
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-11-2009, 21:10
|
|
|
I tak po niecałym miesiącu moje poszukiwania zakończyły się happy endem - od dziś jestem właścicielem bardzo zadbanego Outlandera Turbo - dołączam do grona Mitsumaniaków praktykujących
Dzień był bardzo napięty, więc tylko przejechałem z Marek na Pragę Północ i to jeszcze przy nietypowo dużych weekendowych korkach. Ale wystarczył kawałek luźniejszej drogi by szeroki uśmiech długo nie znikał z twarzy |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-11-2009, 21:43
|
|
|
Krzysiek_slask napisał/a: | mam nadzieje, ze nie lamie regulaminu podajac tu linka do nich). | nigdy w zyciu Bart007 napisał/a: | I tak po niecałym miesiącu moje poszukiwania zakończyły się happy endem | Gratuluję |
Just think...
. |
|
|
|
 |
drout [Usunięty]
|
Wysłany: 08-11-2009, 21:08
|
|
|
Gratki pochwal sie nim koniecznie i opisz jak i co? Gdzie co i za ile jesli mozesz Jak pierwsze wrazenia z jazd? i ogólnie z samochodu. |
|
|
|
 |
|