Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:35 |
[MSS ALL] SKRZYNIA BIEGÓW Problem z pierwszym biegiem |
Autor |
Wiadomość |
niutiger [Usunięty]
|
Wysłany: 11-08-2006, 16:26 [MSS ALL] SKRZYNIA BIEGÓW Problem z pierwszym biegiem
|
|
|
Witam!
Czy może ktoś z użytkowników spotkał się z ciężko wchodzącą jedynką w MSS? Wchodzi za którymś razem. Nie wiem czy to moze być poważne czy niekoniecznie. Prawda jest taka, że chciałbym ten samochód kupić ale wiem, że istnieje taki problem.
Dzięki za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam.
MSS 2003, 140kkm, family, 1,6 |
Ostatnio zmieniony przez cns80 09-02-2009, 10:24, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-08-2006, 16:30
|
|
|
Tulejki w skrzyni biegów? Niech mnie ktos poprawi jeżeli sie mylę.
Jeżeli się nie myle to polecam dział Carisma FAQ i Carisma techniczne - problem znzny i opisany. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3599 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 11-08-2006, 18:41
|
|
|
Loozik, absolutna norma w tych autach - tzw. wybieraki zmiany biegów, czyli tuleje wodzików. Koszt tulejek ori ok. 80zł plus godzinka roboty.
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 11-08-2006, 19:05
|
|
|
Jackie napisał/a: | 80zł plus godzinka roboty. |
potanialy czy do space sa inne czy to tylko 2 szt. ?? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
gumas_72 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-08-2006, 20:00
|
|
|
Jackie napisał/a: | Loozik, absolutna norma w tych autach - tzw. wybieraki zmiany biegów, czyli tuleje wodzików. Koszt tulejek ori ok. 80zł plus godzinka roboty.
Pozdrawiam |
mam tak samo jak ty - jestem po i przed |
|
|
|
 |
AniołekM
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 COMFORT 2003/2004
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Cze 2006 Posty: 150 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 11-08-2006, 22:06
|
|
|
Dokładnie - tulejki plasikowe jak się nie mylę - kiepskie rozwiązanie i często to denerwuje.
Choć zauważyłem, że jeżeli po zaparkowaniu samochodu nie pozostawiamy go na jedynce czy na wstecznym (czyli bieg - skrzynia nie trzyma masy samochodu) tylko hamulec ręczny bieże ten ciężar to po wymianie tych tulejek będą nam służyły kilkakrotnie dłużej.
Obiążenie jakie jest pozostawiane na te tulejki + syf od dołu samochodu który swobonie może je zapaprać automatycznie niszczy to fanstyczne rozwiązanie. Co ciekawe tak przy okazji w samochodach na gwarancji jedne ASO wykonyją naprawe gwarancyjnie inne każa sobie za to płacić. Mam też przypadek, że po wymianie tych tulejek nic się nie zmieniło, ale ponoć gdzieś już czytałem, że to tak czasami bywa - może następny komplet tulejek lepiej się będzie sprawował. Czasami nawet 20tys km potrafi załatwić je na amen i wtedy nie tylko jedynka ale i wsteczny trzeba młotem pakować. |
_________________ MSS 1.6 Comfort 2003
 |
|
|
|
 |
niutiger [Usunięty]
|
Wysłany: 17-08-2006, 15:09
|
|
|
Dzięki wielkie za pomoc. W dziale carismy znalazłem juz wszelkie szczegóły techniczne (dzięki Wam oczywiście). Wobec tego kupuję miśka!!! Mam nadzieję, że się będzie dobrze sprawował.
Pozdrawiam, |
|
|
|
 |
AniołekM
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 COMFORT 2003/2004
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Cze 2006 Posty: 150 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 17-08-2006, 15:54
|
|
|
Powodzenia i zadowolenia z MSS życzę.
[ Dodano: 20-05-2007, 01:20 ]
Oprócz tulejek okazało się, że jeszcze istnieje jedna możliwość szybkiego bezkosztowego zaradzenia na niewchodzącą jedynkę. Jedyne co potrzebne to .......... klucz nasadkowy 13.
Dwie osoby jakiś kanał lub podnośnik i czas około 1 minuty i po sprawie. Już drugi MSS po takim krótkim regulowanku chodzi jak nowy - tzn wybieranie biegów a szczególnie jedynka.
Szczegóły na PW - chyba konkurencję ASO zrobie. |
_________________ MSS 1.6 Comfort 2003
 |
|
|
|
 |
|