Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: lukasz12
12-12-2009, 17:31
tylne tarcze hamulcowe
Autor Wiadomość
pz 
Forumowicz

Auto: mitsubishi SIGMA 3000V6 12/177
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-11-2009, 23:34   tylne tarcze hamulcowe

Witam!
W mojej SIGMIE kombi klocek hamulcowy z tyłu bierze tylko połową swej szerokości. Rozebrałem i nic negatywnego nie widzę. Klocki są jeszcze dosyć grube tarcze też. Może ktoś wie jaka powinna być grubość tarcz nowych i minimalna. Zauważyłem też , że po włączeniu spryskiwaczy szyb wycieraczki stoją w miejscu inne stopnie działają. nie wiem jak działa spryskiwacz tylnej szyby . Bo jeśli płyn pobiera z zbiornika przednich szyb to jak jak się go przełącza na tył,cz tylko tym jednym klawiszem obok lewarka.Mam samochód ponad 2 lata ,ale dopiero teraz mam trochę czas aby go dopracować. Przydał by mi się schemat elektryki do automata 12v6.
Pozdrawiam wszystkich klubowiczów!
pz

Zajc3w 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Wysłany: 29-11-2009, 01:18   

Ano witam ;)

Tarcze mają minimalną grubość 24 mm.
Klocki biorą połową góra/dół, czy przód/tył ?. Podejrzewam że problem tkwi w zaciskach - luzy na sworzniach.

U mnie spryskiwacz przedniej szyby też nie włącza wycieraczek(tak ma być??)

Tylny spryskiwacz włącza się tym samym klawiszem co wycieraczkę - wciskasz do głębiej, do oporu. Płyn bierze ze zbiorniczka spryskiwacza szyby przedniej. Wężyk przechodzi do klapy przelotką gumową z prawej strony, potem po słupku, za boczkiem bagażnika i dalej progami po stronie pasażera - w razie jak nie zadziała poszukaj czy gdzieś nie cieknie.

Schemat elektryki jest w przyklejonym temacie serwisówki.... a dokładnie tutaj

Pozdrawiam

P.S Łukasz usuń proszę drugi identyczny temat :D

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2009, 13:34   

pz, masz prawdopodobnie problem z zaciskami są one zapieczone na śrubach pływających po za tym zapewne są tez zabrudzone i zaklejone brudem płytki (metalowe blaszki) ślizgowe po których klocek się przesuwa/odsuwa od tarczy , wszystko należy zdemontować i porządnie wyczyścić a śruby pływające składać na smar miedziowy no chyba ze masz popękane gumki osłaniające śruby to kłania się zakup do regeneracji zacisków
Co do spryskiwaczy i pracy wycieraczek to gdy spryskuje się przednia szybę wycieraczki powinne się automatycznie włączyć na 3 ruchy , zaś gdy spryskujemy tylną, to gdy długo trzymamy przycisk wycieraczki tylnej podczas spryskiwania szyby, ramie wycieraczki cały czas pracuje gdy tylko puścimy przycisk ale pozostawimy na pracy wycieraczki to pracuje ona czasowo

pz 
Forumowicz

Auto: mitsubishi SIGMA 3000V6 12/177
Wysłany: 30-11-2009, 22:45   za cienkie tarcze

Witam!

Po zmierzeniu tarcz hamulcowych okazało się ,że mają 18 mm ,za mało o 6mm.widocznie były przed tym przetoczone.wniosek trzeba kupić nowe tarcze klocki.Reszta jest ok, niema luzów.

Pozdrawiam !

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 01-12-2009, 18:02   

pz, jak chcesz tanio i dobre tarcze kupić odezwij się mam spore upusty w hurtowniach mogę pomóc

adpiekar 
Forumowicz

Auto: sigma 92r.12V, Pajero IV Dakar
Wysłany: 01-12-2009, 20:25   

macie jakiś namiar na te komplety do regeneracji tych śrub ślizgowych i gumek? Bo u mnie się klinuje,to znaczy staje w poprzek i nie chce wrócić z powrotem. A z tyłu z kolei mam dziurawą gumkę.

tomasz_wu 
Nowy Forumowicz

Auto: Sigma 12v kombi
Wysłany: 01-12-2009, 22:10   

komplety do regeneracji sa w IC, z tego co pamiętam ok 80 PLN bez zniżek.

Ze spryskiwaniem tylnej szyby tez mam problem - po zakupie auta nie pryskało w ogóle - zamieniłem węże na pompkach - okazała się że sprawna. wyczyściłem dyszę - pomogło, ale z każdym dniem jest gorzej. To prawdopodobnie skutek zalewania marnych płynów lub wody do zbiornika. W rurce nazbierało się syfu bądź zaczęło coś życ i teraz zatyka dysze. w wolnej chwili postaram się przepłukać węże tylko nie mam jeszcze koncepcji jak.

Zajc3w 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Wysłany: 02-12-2009, 21:23   

Pod osłoną tylnego prawego słupka jest złączka na wężu od spryskiwacza, zdjęcie jej to 1 śruba(trzyma boczek bagażnika a boczek osłonę) :D

kosior1975
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2009, 19:04   

adpiekar, posiadam w sprzedaży cale kpl do regeneracji zacisków hamulcowych przednich i tylnych jak coś to na PW lub tel.
jeśli zaś się tyczy przetkania przewodu do spryskiwaczy to sposób bardzo łatwy wystarczy odpiąć przewód tak jak pisze Zajc3w, a przy silniczku z przodu podać w wypięty wąż sprężone powietrze kompresorem tudzież w domowych warunkach wystarczy pompka rowerowa z końcówką do dmuchania piłek wpychasz powietrze a z drugiej strony wypychasz syf z wężyków

nabassu 
Forumowicz

Auto: VR-4, Sigma, 106, 600ss
Wysłany: 16-11-2014, 09:50   

Odkopuje temat. Ma ktoś namiar na tylne tarcze do kombi? (szersza część hamująca)

angelos 
Forumowicz

Auto: LS460 '07, Z34A '07
Wysłany: 16-11-2014, 10:11   

Nr wg katalogu to AW332010. Właściciel kombi będzie wiedział gdzie kupić :D

nabassu 
Forumowicz

Auto: VR-4, Sigma, 106, 600ss
Wysłany: 16-11-2014, 20:29   

Wiedziec to moze i wie, ale stanu zero od góry do dołu nie przeskoczy :)

andrzejj14 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Sigma 12V 93'
Wysłany: 13-02-2016, 20:53   

Odkopuję temat,
potrzebuję namiaru na tarcze AW332101 czyli na tył do kombiaka.

Od półtora miesiąca się z tym bujam, 3 pary tarcz miałem w rękach po zapewnieniach że będą pasować (np. http://allegro.pl/61595-t...5976211989.html ) , w dwóch przypadkach odwołano zamówienie bo jednak nie znalazły się na magazynie, a z początkiem tygodnia odsyłam do Niemiec ostatnią zamówioną przeze mnie parę - tym razem wymiary tarcz podane na aukcji mijały się trochę (12mm) z prawdą.

Proszę o info jeśli jakimś cudem macie namiary na takie tarcze. Dzięki.

Slaw 
Forumowicz
Śmigma

Auto: Sigma 3.0 V6 24v 93r
Wysłany: 18-02-2016, 17:20   

zobacz po space wagonie tam idą chyba takie same

marycjusz 
Mitsumaniak
marycjusz

Auto: SIGMA 3.0 V6 24v
Wysłany: 19-02-2016, 14:31   

Z tego co się orientuję to nie kupisz już tarcz na tył do kombiaka :( Trza dorabiać. Nawet do sedana już jest problem Panowie, bo niewiele sklepów ma .
Jak sprawdzicie te od space wagona to dajcie znać, to powiem braciom żeby od razu sobie zamówili ;)
SIGMA KOMBI 1993, 3.0 V6 12v, 170KM (Brat)
DIAMANTE KOMBI 1995 3.0 V6 12v,170 KM (BRAT)
Duży Polski Fiat :) (brat)

Galant E56A USA, 1993, 2.4 DOHC 160 KM sprzedany dla WillyTheThird
Mój były Galant E54A 2.0 V6 1995 M/T (Sprzedany)
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=70368

Fiatolot : http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0

Odpowiedz do tematu