Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS DID] [SILNIK] Jaki olej ?
Autor Wiadomość
Gaweł 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,9 DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-09-2009, 15:24   

OK dzięki, ale popytam dalej...
Mamy do czynienia z różnymi olejami MOBIL: ESP, Really Formula, SuperSyn, Protection Formula, SyntS Specjal.
Ma znaczenie który zalejemy do DID-a? Czy raczej wsio rawno?

zibeusz
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2009, 10:33   

Witam serdecznie!!Przeczytałem wasze wypowiedzi na temat kto jaki olej stosuje i sam nie wiem do jakiej wypowiedzi się się ustosunkować.Mam Space Stara 1.9 DID z 2003 r do tej pory od 2 lat zalewam castrol magnatec 5w40 , nie dolewam ani kropli oleju miedzy wymianami.Czy istnieje jakaś reguła mówiąca o stosowaniu klasy oleju do ilości kilometrów.Zastanawiam się nad przejściem na 10w 40 Misiek ma przebieg 120.000 tys km.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 04-12-2009, 11:25   

zibeusz, jak Ci nie bierze oleju to możesz zostawić w spokoju. Obniżanie klasy oleju powinno wynikać z jego zużycia, którego objawem będzie pobieranie oleju. Jeśli to zjawisko nie występuje to lepiej zostać na lepszym oleju. Na gęstsze jeszcze przyjdzie czas ;) Mozesz rozważyć zmianę z Castrola na Mobila, ale to już temat do przemyślenia. Ja jestem z takiej zmiany zadowolony, ale każdy musi sam sobie to przemyśleć :)

arrmi 
Forumowicz

Auto: MSS 1,6i + gaz sekw.
Wysłany: 05-12-2009, 22:04   

panowie Mobil 1 5W50
od 96 byłe posiadaczem fiata uno z salonu i po okresie gwarancji robiłem wymianę oleju co 15 000 km, przejechałem fiatem uno 180 000 km i nic się nie działo, czuje że zrobiłbym tym samochodem jeszcze 100 000 km ale gość, który go kupił tydzień później rozwalił go doszczętnie, do następnego samochodu (BMW 520i + gaz) też lałem Mobil 1, przejechałem 100 000 i nic się nie działo, teraz też leje Mobil 1 ale kilometrów już tyle nie robie bo skończyłem studiowanie.
Tak więc oleju nie zmienię na inny na pewno chyba że będzie coś lepszego, regularna wymiana + dobry olej (oraz filtry)= zero problemów

P.S. Jeżeli chodzi o filtry to używałem filtrona lub manna.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 24-02-2010, 23:02   

Dziś trafiłem na taką informację:
Cytat:
Kiedyś w pracy w ramach eksperymentu zacieraliśmy silnik 1,9 dCi. Potrzebowaliśmy na to 2 godzin pracy zupełnie bez oleju.
Ciekawe, no nie 8)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Manuela 
Mitsumaniak
Blue Gwiazdeczka

Auto: Space Star 1,9 DID JAM '02
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 25-02-2010, 08:48   

JCH napisał/a:
Cytat:
Kiedyś w pracy w ramach eksperymentu zacieraliśmy silnik 1,9 dCi. Potrzebowaliśmy na to 2 godzin pracy zupełnie bez oleju.
Ciekawe, no nie 8)
Ciekawe, a jakie optymistyczne :lol:

lucxxx 
Forumowicz

Auto: Mazda Premacy 2.0 Sportive
Wysłany: 11-06-2010, 21:49   

a wlewał ktoś z was olej Petronas Synthium 3000 av? Dzisiaj w Inercarsie mnie na niego namawiali. Usłyszałem że: castrol to rozlewają w gdańsku i nie wiadomo czy nie jest to lotos, Mobil 1 to już nie to co kiedyś, a Pertonas to pierwsze zalanie Mercedesa i zalecane przez Audi, VW i Porshe.
Nie wiem co o tym myśleć. Mam ochotę spróbować to wlać.

kwasny45 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi space star 1.9
Wysłany: 09-02-2015, 10:38   

przyłączę się do tematu. w moim did według dokumentów był lany helix plus 10w40 ,a póżniej jakiś midas 10w40. Moje pytanie- jaki olej polecacie oczywiście zachowując lepkość oleju (10w40)

macos 
Forumowicz

Auto: Space Star 1,3
Wysłany: 10-02-2015, 16:53   

kwasny45 napisał/a:
jaki olej polecacie oczywiście zachowując lepkość oleju

VALVOLINE MAXLIFE 10W40

Odpowiedz do tematu