Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
sprzęgło
Autor Wiadomość
vidus19790805 
Mitsumaniak

Auto: carisma 1.8 gdi elegance 2000r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-05-2009, 10:41   

koledzy czytam i w pewnym sensie znajduje odpowiedz na moje pytanie mysle ze kolega JackD odpowiada najkonkretniej na moje pytanie niemniej dziekuje wszystkim . napewno wymienie olej wskrzyni a co do łożyska podporowego wałka sprzegłowego mysle ze jest definitywnie do wymiany , prosze jeszcze o instrukcje co potrzebuje do wymiany tego łożyska i ile to moze kosztowac u mechanika zeby nie wciskał mi ciemnoty ,,,,,,,,,,dzieki

rodi7676
[Usunięty]

Wysłany: 26-06-2009, 22:59   

Wymienilem kompletne sprzęgło i lipa zero poprawy :cry: i jeszcze jadno podczas jazdy ruszając pedalem sprzęgls słychac stukanie :lol:

Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Pomogła: 3 razy
Wysłany: 18-08-2009, 21:48   

Witam.
Mam pyatnko. Ile wchodzi płynu do pompy sprzęgła ponieważ chciałabym wymienić. I co ile się sam płyn wymienia ?

Jaro1974 
Mitsumaniak
Outsilverman ;-)

Auto: O1 bez T, EA5A i moto
Wysłany: 18-08-2009, 22:53   

Olivia z tego co wiem to do całego układu nie wchodzi więcej niż 0,5litra płynu a co ile się go wymienia to szczerze powiem nie wiem ale myślę że raz na trzy latka powinno być wystarczające. W układzie hamulcowym wymienia się raz na dwa lata.
carisma http://forum.mitsumaniaki...p=940699#940699
outlander http://forum.mitsumaniaki...1289542#1289542
S40 https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1581589#1581589
EA5W A/T '02 https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?p=1636386sid=8c835a59cb4250aa44c46bb3733c4f92#1636386

"Memories are the most important things that we remain to remember the most moving ones flowing from the depths of the HEART, recorded to the end of LIFE"

wozidełka; FSM 126P - 1995-1999; FSO 1500 - 1999-2004; seat ibiza 1.2 - 2004-2008; carisma 1.9td GLX - 2007-2014; megane 1.4 energy - 2008-2014; O1 - 2014- ; suzuki epicuro UC 125 - 2016 - ; honda CBF 125R - 2017 - ; volvo s40 1.9 Di- 2018 - 2020; EA5W A/T - 2020 - 2024 "RIP"; EA5A A/T 2024 - ?
"A co ja mogę - przecież tylko zwykłym szeregowym mitsumaniakiem już nie jestem :P "
ルブリン

Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Pomogła: 3 razy
Wysłany: 19-08-2009, 09:52   

Dziękuje kolego :)

thenat 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '98
Wysłany: 26-11-2009, 13:34   

Witam
Koledzy czy toś zna wymiary tego łożyska na wałku sprzęgłowym, bo ja na razie parę razy padło takie pytanie ale niestety nikt nie udzielił na nie odpowiedzi...

niebieskimisiu 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 01-12-2009, 21:03   

tu jest link do schematu skrzyni cari gdi
http://www.detali.ru/cat/...LVWG9zLcPa7RlI=

trzeba pogrzebać i poszukać

tu ogólny link do Carismy
http://www.auto-parts.spb...QZcuIV4cWqu15g=

miałem podobny problem z głośna praca skrzyni jak wcisnałem sprzęgło to przestawała szumić.
Poszło łożysko główne skrzyni biegów Podobno te łożysko pada w niektórych skrzyniach co 18tys km,Opiłki poszły z olejem do pozostałych i też musieli wymienic pozostałe łożyska chyba wymienili w sumie 8 łożysk już nie pamiętam.Doszedlem do wniosku że lepiej wymienic te łożyska niż kupić używaną skrzynie i nie wiedzieć co w niej siedzi.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez niebieskimisiu 13-12-2009, 12:58, w całości zmieniany 1 raz  

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 02-12-2009, 08:18   

niebieskimisiu napisał/a:
Podobno te łożysko pada co 18tys km
Co ???!!!!!
To masz dupe mechanika co tak twierdzi, musiałbym juz mieć 3 łozysko.
Wiesz jak by sie dało jakieś tanie łożysko z chin to pewnie i by tak było.
Dlatego trzeba patrzeć co sie kupuje i skąd. Dletego nikt nie wkłada części z wyprodukowanych przez JC, bo to badziewie jest.

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

TESTER 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Wysłany: 02-12-2009, 12:04   

lopez napisał/a:
w sumie auto niezłe osobiście nie narzekam tylko ta skrzynia psuje ogólną ocene. czytając wypowiedzi doszedłem do wniosku że będę jeżdził na klekocącej skrzyni jak długo się da. a potem zobaczymy co z tym zrobić. chyba że wygram w lotto to zrobie skrzyni generalny remont.

Ja na swojej klekocącej skrzyni przejechałem już 40tys. i jest OK, czyli objawy są takie same jak były , klekocze tylko na rozgrzanym, dobrze rozgrzanym silniku.

niebieskimisiu 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 13-12-2009, 12:55   

Również zgadzam że nie powinno montować byle badziewia. Nie wiem jak u ciebie morfi moze miałeś fabrycznie zamontowaną jakąś porządniejszą partie łożysk.Troche sie zapedziłem no i poprawiam sie że padają we wszystkich skrzyniach bo nie we wszystkich.Ja na skrzyni od oryginału przejechane miałem 17 tys jak zaczęły padać.Więc mowie o łożyskach zamontowanych fabrycznie. Nie wiem ile zrobię na nowych łożyskach mam nadzieje ze bedą wytrzymalsze.

kuken 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 GL '99
Wysłany: 20-12-2009, 21:55   

Pozwolicie że podepnę się pod temat sprzegłowy.

Wczoraj wyjechałem pierwszy raz po dużych mrozach (auto stało prawie tydzień niejeżdżone na zewnątrz) i pierwsza rzecz na jaką zwróciłem uwagę to twarde pedały sprzęgła i hamulca. Szczególnie niepokoi mnie sprzęgło. Czy może mieć to związek z bardzo niską temperaturą na zewnątrz??? Wcale bym się nie zdziwił, gdyby sprzęgło zaczęło padać bo ma już ponad 200 tyś, ale z drugiej strony objawy takie pojawiły się można powiedzieć z dnia na dzień- podczas poprzedniej jazdy sprzęgło chodziło dosyć miękko. Płyny wymieniałem kilka miesięcy temu. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

wazu 
Mitsumaniak

Auto: carisma GDI 1.8 LS 98`
Wysłany: 20-12-2009, 22:22   

Płyn hamulcowy bardzo dobrze wchłania wilgoć i prawdopodobnie po mrozach przytkało Ci przewody. Wprowadź auto do ogrzewanego garażu i zobacz czy będzie poprawa.

degust
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2010, 22:25   

Ja mam problem albo ze skrzynią albo właśnie ze sprzęgłem-przy zmianie biegów na dwójkę -trójkę coś lubi zazgrzytać-czasem na przykład na skrzyżowaniu jak sie zatrzymuje i wrzucam jedunkę to też zgrzytają "zęby" Nie wiem czy to sprzęgło już sie kończy czy coś w skrzyni sie zepsuło(najdziwniejsze że nie zawsze zgrzytnie) jak pare metrów przejade na sprzęgle to wchodzą biegi normalnie

macie może jakieś sugestie????
ewentulanie ile kosztuje sprzęgło do cari 1.8gdi bo z tego co mi sie wydaje to hydrauliczne raczej sie nie regulue tylko wymienia :shock:
albo może by wymienić olej-płyn w skrzyni i sprzęgle-czy takie operacje coś dają na takie golegliwości????

Pozdrawiam

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 17-02-2010, 22:40   

degust napisał/a:

ck:
albo może by wymienić olej-płyn w skrzyni i sprzęgle-czy takie operacje coś dają na takie golegliwości????

Pozdrawiam

czasem daje a czasem nie jak ma swoje km to profilaktycznie bym wymienił (jak dobrze kojarzę olej w skrzyni co 150k km)

Tomashi 
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Wysłany: 17-02-2010, 23:14   

Hmmm... nie chcę się wymądrzać, ale skrzynie francuskie mają wsteczny wrzucany "z grzybkiem" przy dźwigni zmiany biegów. Nowsze Cari już tego grzybka nie mają - są japońskie. Tak gdzieś czytałem i chyba na tym Forum.
Na marginesie - ja jeszcze nie jeździłem autem z TAKĄ skrzynią jak teraz - nic nie zgrzyta ,a wrzucanie wstecznego to poezja. To jak - japońska? 8)

Odpowiedz do tematu