|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Ceny czesci uzywanych do Carismy, drogie czy tanie? |
Autor |
Wiadomość |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 11-05-2006, 11:09
|
|
|
szczeslaw napisał/a: | utrzymanie Carismy wcale nie jest droższe niż innych samochodów. |
To nie znaczy, że tanie. W naszych realiach tanie to jest utrzymanie malucha... |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 12-05-2006, 10:59
|
|
|
szczeslaw napisał/a: | szczeslaw napisał/a: | utrzymanie Carismy wcale nie jest droższe niż innych samochodów. |
To nie znaczy, że tanie. W naszych realiach tanie to jest utrzymanie malucha... |
To trzeba jeździć maluchem i nie marudzić na ceny częśći
Ceny części są raczej adekwatne do ceny auta (ceny nowego auta- nie , że dałem 30 czy 15 tysięcy za 5-cio czy 7-mio letnie autko) . Kupuje się części nowe .
Czy ceny np. Skody czy też do Renaulta są tanie ? Pompa do Tali diesla kosztuje połowę jej wartości a do DID wcale nie drożej . |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 12-05-2006, 12:08
|
|
|
luk_szc napisał/a: | Ceny części są raczej adekwatne do ceny auta (ceny nowego auta- nie , że dałem 30 czy 15 tysięcy za 5-cio czy 7-mio letnie autko) . Kupuje się części nowe .
Czy ceny np. Skody czy też do Renaulta są tanie ? Pompa do Tali diesla kosztuje połowę jej wartości a do DID wcale nie drożej . |
poczekaj az bedziesz musial cos wymienic, wtedy pochwalisz sie swoim entuzjazmem posiadania carismy.
btw. ceny czesci skody sa strasznie tanie. |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 12-05-2006, 12:27
|
|
|
arturro napisał/a: | luk_szc napisał/a: | Ceny części są raczej adekwatne do ceny auta (ceny nowego auta- nie , że dałem 30 czy 15 tysięcy za 5-cio czy 7-mio letnie autko) . Kupuje się części nowe .
poczekaj az bedziesz musial cos wymienic, wtedy pochwalisz sie swoim entuzjazmem posiadania carismy.
btw. ceny czesci skody sa strasznie tanie. |
Ceny części ogólnie nie powodują u mnie radości i entuzjazmu . Nikt mi nie kazał kupować Carismy (więc liczyłem się również z cenami części do niej ) mogłem kupić naprawdę tanią Skodę z jej tanimi częściami ale jakoś nie chciałem . Części są tanie i drogie zależy co kto kupi i co mu się popsuje . Znajomemu właśnie w taniej Tali padła pompa za jedyne 12 tysięcy ... |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
krzysio1972
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
Pomógł: 11 razy Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 469 Skąd: Józefów
|
Wysłany: 12-05-2006, 15:46
|
|
|
Moja carisma jest jakas dziwna, wlasciwie to malo rzeczy sie w niej psuje, a ma juz 10 lat. Przypadek arturro wg mnie jest odosobniony, moja carisma nie rdzewieje, hamuje dobrze (ale tyl tarcze) wymienialem przod (przy 168kkm) tarcze, klocki i plyn ate calosc 450, mozna bylo tanszy komplet za 250, tyl (136kkm, blokowaly sie klocki) komplet 300, skrzynia biegow, bez zarzutu, wymiana co 50kkm tulejek cena z wymiana nie wiecej niz 30pln, zawieszenie tu sie zgadzam, ale mozna troche fabryke poprawic, przy 150kkm zrobilem calosc koszt 2.5kpln, amortyzatory kyb gazowo-olejowe (1.6kpln), ponadto w tym wszystkie elementy gumowe, wahacze, laczniki i sam przeglad na 150kkm (oleje, filtry), zrobilo sie ciszej, pewniej i bardziej komfortowo, bolal tez przeglad na 180kkm 1.1kpln (pelny rozrzad, pasek mitsuboshi, reszta ori), przeglad na 195kkm kosztowal 550 w tym klocki przod i tyl,plyn hamulcowy, tulejki, silenblock wahacza tylnego, ile kosztuje filtr powietrza, oleju czy sam olej mobil15w50 nie wiem, zawsze w przegladzie, dodatkowa regulacja zaworow pomiedzy przegladami w aso 73pln, sam kupowalem swiece denso 38pln komplet, no i naturalnie wycieraczki, plyn do sprysiwaczy, itp.
Teraz awarie:
1. co rok padaja mi silniczki spryskiwacza (podroby) 30pln
2. wymiana przegubu wycieraczki, po 7latach pracy wytarla sie tulejka laczaca z silniczkiem 200pln (aso), wymienilem calosc, lacznie z mocowaniem wycieraczek
3. rezystor dmuchawy 50pln (aso)
4. 2 razy naprawialem wydech(2003 i 2005) 150pln, wymiana fragmentow rur pomiedzy tlumikami, ktore sa nadal oryginalne i w stanie idealnym, mimo lat i lpg
5. po 9 latach wymiana obu linek hamulca recznego (jedna stanela w oslonie, ale wymienilem obie, nie czekajac na druga) 250pln
Dodam jeszcze, ze te koszty mozna bylo sporo zmniejszyc, poprzez tzw. oszczednosci, na jakosci elementow i ignorowaniu oznak zuzycia. |
_________________ Krzysio
Carisma 1.6 GL '96
Galant 2.5 V6 '97 |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-05-2006, 16:48
|
|
|
luk_szc napisał/a: | To trzeba jeździć maluchem i nie marudzić na ceny częśći |
Luk ale to nie ja marudzę |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 25-08-2006, 21:00
|
|
|
Nie no panowie, części do Carismy są może troche drogie, ale Ona w końcu nie potrzebuje ich zbyt często...nadrabia niezawodnością ( 4miejsce w Warranty Direct-na 100 aut, dodam, że pierwszych 13 to też auta japońskie!! Porsche Boxstera-100miejsce wyprzedziło Daewoo Leganza-śmiech...pierwszy samochód z poza Japonii to Jaguar na 14 miejscu!...a pierwszy niemiec to na 24 miejscu Ford Fiesta!...a wy się czepiacie Carisemki...). Jasne, jak każdy samochód potrzebuje czasem jakiś części-szczególnie tych które w naturalny sposób się zużywają, ale jak już wspomniałem bardzo żadko- warunek (opisany nawet w książce gwarancyjnej) trzeba używać oryginalnych części i dbać o regularne przeglądy, poza tym dobry OLEJ-bardzo ważna sprawa!
Samochody japońskie górą-a w szczególności Mitsubishi...
Pozdro dla wszystkich
---hej--- |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
|
|