Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
kupno sprowadzonego samochodu
Autor Wiadomość
myszek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-07-2006, 10:27   kupno sprowadzonego samochodu

Witam!

Jako że nie mam doświadczenia w kupowaniu samochodu proszę o pomoc w wyjaśnieniu procedur. Mam zamiar kupić 8-letnie autko (Colta) sprowadzone z Włoch przez Polaka (taki jego sposób na życie jak mniemam). Samochód jest bez jakichkolwiek tablic, znaczy jak sądzę przyjechał na lawecie, uprzednio wyrejestrowany. I teraz po kolei co mam zrobić - czy jest tak jak myślę:
1) kupuję furę od gościa - oczywiście dokładne oględziny itp. jakie dokumenty muszę od niego dostać?
2) jadę, rozumiem że na lawecie, na przegląd
3) płacę akcyzę 65% wartości samochodu z umowy między mną a sprzedającym mi gościem,
4) urząd skarbowy - zwolnienie z VAT, podatek od czynności cywilno-prawnych,
5) tłumaczenie dokumentów (czy nie potrzebne wcześniej?)
6) opłata recyklingowa (zdzierstwo) 500 zł - gdzie się płaci?
7) Wydział komunikacji - karta pojazdu, tablice, inne duperele - najpierw dowód tymczasowy, po miesiącu normalny
8) dopiero teraz ubezpieczenie auta ?

Proszę o radę czy czegoś nie pokręciłem, wiem że dla Was to oczywistości, jak już przez to nieraz przeszliście, ale chciałbym w miarę bezproblemowo to załatwić, żeby nie tracić czasu na latanie między urzedami bardziej niż jest to konieczne. Dzięki z góry.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-07-2006, 11:19   

myszek napisał/a:
Samochód jest bez jakichkolwiek tablic, znaczy jak sądzę przyjechał na lawecie, uprzednio wyrejestrow

Może się mylę ale jak został poprzednio wyrejestrowany to w Polsce możesz miec problem żeby go zarejestrować?

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

kochajj 
Mitsumaniak

Auto: NISSAN
  Wysłany: 04-07-2006, 11:50   

Hubeeert napisał/a:
myszek napisał/a:
Samochód jest bez jakichkolwiek tablic, znaczy jak sądzę przyjechał na lawecie, uprzednio wyrejestrow

Może się mylę ale jak został poprzednio wyrejestrowany to w Polsce możesz miec problem żeby go zarejestrować?

Mylisz się :wink: ... Został wyrejestrowany we Włoszech bo musiał być tam wyrejesrtowany opuszczając granice państwa!.

musi mieć jednynie domument potwierdzający wyrejestrowanie...

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 04-07-2006, 12:20   

Wyrejestrowany - ok ale Tomek - bez tablic nawet celnych??? Moja wątpiwość nie dotyczy wyrejestrowania jako sprzedaży samochodu za granicę tylko wyrejestrowania jako wyrejestrowania/skreślenia samochodu z ewidencji np na złomowanie.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

piwkotom 
moderator mitsumaniak
maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-07-2006, 13:41   

Hubeeert napisał/a:
Wyrejestrowany - ok ale Tomek - bez tablic nawet celnych???

No wlasnie podobno wlasnie z Italia tak jest i nasze urzedy o tym wieda i przechadza nad tym faktem do porzadku dziennego. Moj kumper wlasnie kupil astre II z Wloch i ma dokladnie to samo.

myszek napisał/a:
3) płacę akcyzę 65% wartości samochodu z umowy między mną a sprzedającym mi gościem,

tlumaczenie dokumentow robisz przed zlozeniem do urzedu celnego. DO UC dostarczasz wniosek o potwierdzenie prawidlowego naliczenia akcyzy, tlumaczenie i potwierdzenie oplaty. Do wszystkiego robisz kserokopie a celnik odbierajac kopie potwierdzi je sobie za zgodnosc.
myszek napisał/a:
6) opłata recyklingowa (zdzierstwo) 500 zł - gdzie się płaci?

oplate recyclingowa robisz gdziekolwiek, tylko wczesnie pobierz druki z wydz komunikacji to bedziesz mial nr konta i wszystkie dane.
myszek napisał/a:
7) Wydział komunikacji - karta pojazdu, tablice, inne duperele - najpierw dowód tymczasowy, po miesiącu normalny

najpierw jeszcze musisz zrobic przeglad zerowy, jest niezbedny do rejestracji

myszek napisał/a:
8) dopiero teraz ubezpieczenie auta ?

oczywiscie od razu po otrzymaniu tymczasowego dowodu ;)

A tak wogole, to jak Ci sie nie chce biegac to mozesz dogadac sie z jakims gosciem np z komisu albo jakims handlarzem. Ja tak zrobilem (200zl ekstra) i mialem auto zarejestrowane w jeden dzien (normalnie minimum 2 tygodnie), tylko mi sie spieszylo bo mieszkam daleko od miejsca zameldowania. Dalem dokumenty i po poludniu odebralem dowod :lol:
Pozwodzenia

raddex 
m3m&mitsumaniak

Auto: Lancer GT, 2016 r., 2,4 Pb
Wysłany: 04-07-2006, 23:17   

Hubeeert napisał/a:
Wyrejestrowany - ok ale Tomek - bez tablic nawet celnych??? Moja wątpiwość nie dotyczy wyrejestrowania jako sprzedaży samochodu za granicę tylko wyrejestrowania jako wyrejestrowania/skreślenia samochodu z ewidencji np na złomowanie.

Hubi, nie trzeba mieć tablic celnych. Jak chcesz przyjechać samochodem na kołach, to trzeba wykupić tablice celne, jeżeli przywozisz auto na lawecie nie trzeba tablic, ubezpieczenia itp.

Potrzebny jest tylko dokument wymeldowywujący auto z danego kraju.

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Wysłany: 05-07-2006, 08:12   

raddex napisał/a:
Hubeeert napisał/a:

Hubi, nie trzeba mieć tablic celnych. Jak chcesz przyjechać samochodem na kołach, to trzeba wykupić tablice celne, jeżeli przywozisz auto na lawecie nie trzeba tablic, ubezpieczenia itp.

Potrzebny jest tylko dokument wymeldowywujący auto z danego kraju.

można również przyjechac autem na tablicach właściciela, po czym mu je odesłać :arrow: warunek trzeba znać się z właścicielem :mrgreen:
Niedawno w taki sposób przywiózł mój kuzaj Mesia C-klasse i sprzedał bez tablic, jedynie posiadał dokument wyrejestrowania auta w Szwajcarii :wink:
oczywiście dokumenty auta też posiadał :mrgreen:

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 28-08-2006, 13:22   

A czy mozna jedzicdłuzej niz obowiązaują tablice celne tzn zapłacić za ten konkretny samochód OC???
czy wszytko poza recyklikngiem załatwiamy w miejscu gdzie bedziemy rejestrowac samochód?
Pozdrawiam
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

raddex 
m3m&mitsumaniak

Auto: Lancer GT, 2016 r., 2,4 Pb
Wysłany: 29-08-2006, 01:22   

Marcino napisał/a:
A czy mozna jedzicdłuzej niz obowiązaują tablice celne tzn zapłacić za ten konkretny samochód OC???
czy wszytko poza recyklikngiem załatwiamy w miejscu gdzie bedziemy rejestrowac samochód?
Pozdrawiam

Ja jeździłem miesiąc dłużej niż miałem na tablicach wybite, ale miałem polski przegląd i polskie ubezpieczenie bez wpisanego numeru rejestracyjnego, tylko VIN i wszystkie dane.
Raz mnie kontrolowali i nie było żadnego problemu, ale nie wiem jak to jest prawnie, ja się wytłumaczyłem, że rejestrowanie samochodu jest w toku, a że miałem OC i przegląd to mnie puścili.

Co do drugiego, to wydaje mi się że nie, ale to pewnie zależy od danej miejscowości. W Gdyni Urząd Celny, Urząd Skarbowy i Urząd Miasta-Wydział Komunikacji jest gdzie indziej i trzeba jeździć i załatwiać (ale niedługo ma być możliwość załatwienia rejestracji pojazdu w jednym miejscu, bez jeżdżenia po różnych urzędach)

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 29-08-2006, 07:24   

NO to juz wiem ze mozna ubezpieczyć jak sie ma przeglad i Policja sie nie bedzie czepiac. A co jak soebie wpisze date na umowie pozniej, czy to sie ma jakos do płacenia pozniej akcyy i skarbówki mając np tydz wczesniej zrobiony pzeglad?
Pozdr
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Wysłany: 29-08-2006, 08:11   

Marcino napisał/a:
A co jak soebie wpisze date na umowie pozniej, czy to sie ma jakos do płacenia pozniej akcyy i skarbówki mając np tydz wczesniej zrobiony pzeglad?
jeżeli zrobiłeś przegląd musisz zgłosić się do UC i US w ciągu 5 dni :wink:

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

Odpowiedz do tematu