Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
14-05-2014, 13:30
Zakup GDI 1.8 z automatem
Autor Wiadomość
saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 20-08-2006, 16:43   Zakup GDI 1.8 z automatem

Witam!

Ojciec kumpla chce sprzedać swoją Carismę (bo kupił właśnie wypasione Mondeo). Jako że auto zadbane i serwisowane od początku regularnie w autoryzowanym ASO i co roku - zatem się nim zainteresowałem.

1.8 GDI, Rocznik 1997, Climatronic, ABS, poduszki, elektryka szyby lusterka, immobiliser, centralny zamek, wspomaganie kierownicy, komputer, automatyczna skrzynia, 5cio drzwiowa srebrna buda lakier metalic, alu felgi (extra też zimówki), udokumentowany wpisami serwisowymi przebieg 70 tys. km i ogólnie auto zadbane - właściciel niewiele jeździ a znam go już z 7 lat więc wiem że auto bezwypadkowe i mało jeżdżone no i na początek cena 16tys (zapewne jeszcze coś do utargowania).

Umówiłem się pod koniec tygodnia na przejażdżkę to organoleptycznie zbadam co i jak w trawie piszczy jednakże poprosiłbym znawców o parę rad w sprawie zakupu.

Na forum już poczytałem wszystko co ma związek z Carismą jednak potrzebuję paru konkretnych namiarów co sprawdzić przed zakupem by zdecydować się (lub nie) na to auto. Macie swoje ,,miśki'' więc dokładnie znacie te autka a ja nie chciał bym wejść na jakąś minę więc doradźcie mnie nowicjuszowi coś w tej sprawie. Jestem zatwardziały tradycjonalista i posiadacz zwyczajnej skrzyni od zawsze i nie jestem pewien czy pogodzę się z automatem i ,,dam radę'' :mrgreen: z przestawieniem się na takie jeżdżenie...

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 20-08-2006, 17:36   

przy takim przebiegu i aucie z pewnego zrodla, do tego za te cene raczej nie ma sie nad czym zastanawiac

a automat, dam ci miesiac z ta skrzynia i nie bedziesz chcial innej :mrgreen:
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 20-08-2006, 18:14   

Dobrze Mateusz rzecze - automat suupperr .
Sprawdzić tylko czasy załączania biegów - nie wiem jak to określić ale mają być relatywnie małe :lol: i czy nie przeciąga na zmianach biegów to ma być odrazu przełączone bez czarowania .

Mitsumaniaki QR-Code:

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 20-08-2006, 18:26   

Huh 8) fakt że autko jest z bardzo zaufanego źródła bo kumpla ojciec jeździł nim od początku czyli jak je nowe z Holandii przywiózł i w sumie 9 rok już mu leci a co do automatu to właśnie zastanawiającym mi się wydał fakt że tego Mondeo też z automatem kupił.

Tak mi się widzi że gdyby mu nie pasiło jeżdżenie automatem to na pewno by kolejnego auta nie brał z taką skrzynią no ale jeśli twierdzisz że ten automat jest OK no to git :mrgreen:

Czekam na kolejne uwagi :)

UPDATE 2006-08-24:
biorę to autko bo jest dopiero po wymianie rozrządu i pasków, rocznik '98, ma nówki opony na alu felgach oraz zimówki na dodatkowych blaszakach a ponadto pojeździłem i rewelacja - skrzynia zmienia biegi błyskawicznie więc zapewne w weekend sfinalizuję transakcję.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 25-08-2006, 22:19   

witam!
Mam nadzieję, że się zdecydowałeś na Carisemkę!!! Na 189% nie będziesz żałował- jest to wybitnie świetne auto!
Jak dla mnie jeżdżący ideał :D
pozdro
japan's cars-the best, szczególnie Mitsubishi

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 26-08-2006, 07:35   

Owszem, dziś koło południa nareszcie odbieram autko od kumpla ojca i zapodam od razu na małą rundkę przez Bieszczady by się oswoić z tym automatem jak i prowadzeniem samej Cari po górkach i zakrętach a i wybadać jak automat sobie radzi w takim terenie :mrgreen:

[ Dodano: 27-08-2006, 10:48 ]
No i stało się.

Mam Srebrną Carismę 1.8 GDI LX Automatic a jak zrobię fotki to pokażę.
Co prawda troszkę inne ma wyposażenie niż zeznawał kumpel (zwykła klima a nie climatronic) niemniej i tak jestem zadowolony
:D

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 27-08-2006, 15:34   

...No w takim razie Gratuluje i ...witam w Klubie :mrgreen: :mrgreen:
...a jak wrażenia z pierwszych jazd???No pochwal się... :mrgreen: :!:
Pozdr

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 27-08-2006, 17:33   

Pierwsze wrażenia:

Silnik miodzio, elastyczny, ciągnie zdrowo a i przy zluzowaniu gazu to spalanie wg kompa spada poniżej 5l/100km (jadąc 130km/h) :D

Skrzynia wielce sympatyczna i w mig biegi zmienia, powiem więcej - rewelacja bo po paru jazdach dokładnie wyczaiła mój styl jazdy no i jakby "przewiduje" zawczasu co chcę zrobić.
Czyżby ona się "uczyła" ?

Zawieszenie dużo twardsze niż w Corsie (tam było sprężyste ale nie bujające) - na pralce lub tym podobnej nawierzchni trochę hałasuje i popiskuje gdzies tam z tyłu.

Klima spoko, elektryka szyb i lusterek też ok.

Fotele jakieś takie ciasno kubełkowe - niemniej wygodne i po 20 minutach kręcenia regulacjami wkońcu się wykokosiłem tak jak lubię :P

Kierownica OK tylko szkoda że nie ma także regulacji od/do kierowcy a jest jedynie w pionie.

Klosze lamp przednich są Helli ale pewnie to będzie pierwsze co wymienię na takie gładko szybowe - poszukam może Hella coś robi albo jakaś inna firma.

A tutaj jest link do fotek mojej obfotografowanej Carismy

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 28-08-2006, 02:24   

Ładna tapicerka podoba mi sie bardziej niz w moim heh :) ). No i co tu duzo mowic Gratulacje;]

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 28-08-2006, 10:46   

OT:
saphire, Corsa prawie identyczna z moją :) (moja jest pół roku starsza i lepiej wyposażona - Eco Plus - ale też czerwona i 5dr).
A tak poza tym, to kolejny raz mi się potwierdza, że moja Carisma 99r w nowej budzie jest dużo bardziej miękka od starego modelu - moja w porównaniu z Corsą jest miękka jak cholera...

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 28-08-2006, 12:04   

wirtam i gratuluje zakupu. Faktycznie autko prezentuje sie ladnie i widac na fotkach ze zadbane i w świetnej kondycji jak na swój wiek.
Co do wymiany swiatel na takie z przezroczystym szklem, to powiem szczerze, że nie słyszałem, żeby można było do tego modelu gdzies takie dostać. Na forum Galeo w swojej Carismie wszczepił światła od nowszego modelu, ale z tego co pamiętam wymagało to ingenerncji blacharskiej.
Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 28-08-2006, 14:38   

...możesz coś spróbować podziałać, ale wiedz o tym, że ona jest ładna nawet ze standartowymi reflektorkami...:)
pozdróffki

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 28-08-2006, 19:05   

W sumie to chodzi mi o to że prawy reflektor ma mały odprysk do wnętrza reflektora od kamienia (co prawda załatany) a i oba są jakieś takie jakby brudne od wewnątrz (chyba).

Czy one są rozbieralne? Porządnie bym szkła od środka wyczyścił...

Jak sądzę porządne czyszczenie zrobiło by swoje a i przy okazji ten odprysk porządniej by się załatało...

Acha i jeszcze jedno, jak rozpoznać czy ten złomiasty kaseciak to niby fabrycznie montowany jest?

Coś mi się kołacze po głowie że cosik niby się na firmowym radiu steruje komputerem czy jak bo tak ciągle mam zagwozdkę z tym automatycznym włączaniem awaryjnych - czasem się włączają przy wysiadaniu, czasem nie, czasem pomaga piknięcie pilotem czasem nie, byc może ja coś nagrzebałem jak usiłowałem dojść co i jak jest w tym szajsowatym Pionierze...

Może ktoś ma do tego czegoś jakis opis czy dokumentację?

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 28-08-2006, 23:38   

Co do swiateł to do konca nie wiem, ale mysle, ze sa rozbieralne! Tylko jak wyjmiesz szkło (od reszty reflektora)to zniszczysz fabryczna uszczelke i bedziesz musial uzyc jakiegos sylikonu czy czegoś w tym stylu... żeby złożyć je spowrotem w "kupe" :mrgreen:
-Piszę co mysle, ale jak jest w rzeczywistosci do konca nie wiem...
...a masz w ogole komputerek???
...wiem, że w Cari po lifcie w 99' na kaseciakach byl ten "magiczny" przycisk, ale przed liftem :?: :?: :?: ...na pewno ktos Ci jutro odpisze ale jak nie to poszperaj po zdjeciach na allegro...
(...gdybys mial oryginalne radyjko, to mysle ze Mitsubishi by sie tym pochwalilo i walneło gdzies swoj emblemacik :mrgreen: )
Pozdrawiam

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 29-08-2006, 09:08   

Jak dla mnie - użytkownika Kenwood'ów - każdy Pionieer to magiczny wynalazek 8-) i wszystkie przyciski na nim są równie magiczne ;) więc nie mam pojęcia czy któryś z nich to ten właśnie najmagiczniejszy :D

Wracając do komputera to i owszem jest jak najbardziej, tyle że elegancko da się operować tym co wyświetla (jak i kasowaniem wskazań) tym "dyngsem" wystającym z zegarów tuż przy wyświetlaczu lcd - przynajmniej u mnie działa toto OK.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi