|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem z wyborem radia |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 29-08-2006, 11:51 Problem z wyborem radia
|
|
|
Trafiło teraz na mnie. Swoje stare JVC dałem Baśce, więc muszę coś kupić do Galanta.
Na miejsce starych głośników (z których część poszła do Colta) włożyłem na przód 10cm Blaupunkt 2-drożne, na tył 16 cm Blaupunkt 3-drożne. Do tego poszły nowe kable 1,5 mm średnicy. Będzie też (podobnie jak w Colcie) zasilanie bezpośrednio z akumulatora (przez bezpiecznik oczywiście)
Teraz szukam do kompletu radia MP3. Podstawowe założenia:
- najchętniej zielone podświetlanie
- raczej dobry bas wyciągany na ww głośnikach (ale bez przesady - nie chcę, żeby mi rejestracja brzęczała)
- brak widocznego napisu po wyciągnięciu panela (np. Blaupunkt ma taki napis)
- najchętniej czarna obudowa z przodu/panel
- w miarę ładnie wyglądające, ale bez bajerów (bez delfinków itp.)
- cena - cóż, góra 1000 zł, chociaż wolałbym się zmieścić w 600-800
- panel pełny a nie z dziurą na CD
- raczej radia nie słucham, więc nie musi być w tym zakresie przebajerzone (rds czy inne tego typu)
- system nie będzie rozbudowywany - nie będzie zmieniarek, wzmacniaczy, tub i innych tego typu.
Znalazłem kilka radyjek na Allegro. Co powiecie o nich:
- Clarion DXZ-468RMP oraz 558 i 658, ew. seria 7xx której chwilowo na Allegro nie widziałem
- Alpine 9846
- JVC KD-G722 (ma USB - mile widziane)
- Pioneer DEH-P6800MP
- Blaupunkt Sevilla MP36 (ma ten cholerny napis po ściągnięciu panela).
Może są jeszcze jakieś inne - pomożecie w wyborze? Słuchałem do tej pory tylko JVC i dźwięk wypada słabo. Miałem w Colcie jakiegoś starocia Philips (kaseciak z lat 90-tych), który dawał bas i ogólnie dźwięk (z radia) wielokrotnie lepszy niż JVC, które do Colta wstawiłem z Galanta (kupione chyba w 2001/2002 roku). Nowe JVC też mnie nie zachwyca. Niestety w Media Markcie była zepsuta część z Clarionem czy Pioneerem. Zresztą była zaopatrzona w inne głośniki niż ta z radiami JVC, Sony. Także nie mam dobrego porównania.
Acha - wolałbym raczej radio nowe, z gwarancją - zawsze mam dylemat, czy ktoś sprzedając używane 'w idealnym stanie' nie chce się pozbyć kłopotu czy czegoś kradzionego. A nie chcę napędzać spirali złodzejstwa - wiadomo jak jest z uczciwością w naszym kraju. |
|
|
|
 |
nippo [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2006, 13:31
|
|
|
jezeli podobalo Ci sie brzmienie philipsa to bierz blaupunkta, moge Ci je, jako uzytkownik, szczerze polecic, w przeciwienstwie do pioneeow w tej klasie cenowej, Bas przyjemny i miekki (podbicie w granicach 45Hz) - (pionki ok 60-70Hz) co owocuje bardziej brzmieniem bardziej techno.
Blaupunkty sa wykonane fatalnie, w porownaniu do alpine czy pionkow, panele w dotyku sa jak zabawkowe i trzeszcza. japonskie sa jakby odlane z jednego kawalka tworzywa.
Swoje uzytkuje przez 2 lata i nie bylo nigdy problemow z CD czy CDR/RW, wyswietlacz prosty i czytelny, wyposazenie, coz...bije na glowe nawet drozsze modele pioneera i alpine: najtansze Blaupunkty maja sterowanie zmieniarka, 4 kanalowe wyjscie na wzmacniacz, sterowanie pilotem, wejscie AUX.
wez pod uwage jeszcze jeden aspekt...gowniarze doskonale wiedza jak wyglada tyłek pioneera i alpine...i napis tu nic nie pomoze (jego brak) na blaupunkta wziecia nie ma.
jest jeszcze jedna rzecz... zastanow sie czy naprawde chcesz mp3, czy nie lepiej wypaslic wiecej tanich plyt CD a kupic radio jakosciowo lepsze na CD.
postaraj sie jeszcze znajezc gdzies w jakims sklepie dokladnie te modele i odsluchac je na tych samych glosnikach...parametry parametrami ale wrazenia odsluchowe sa najwazniejsze.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 29-08-2006, 13:40
|
|
|
Radio MUSI byc MP3. Stary JVC byl jednym z pierwszych modeli JVC na rynku (druga, tansza byla tylko Aiwa). Mam cala swoja kolekcje plyt i kaset na 15 CD jako MP3 i nie wyobrazam sobie korzystania ze zwyklych plyt.
Wczesniej przejrzalem kilka watkow i chwalony byl np. Pionek 7600. Ja mam stacjonarny sprzet Pioneer i rzeczywiscie jego bas (loudness na 100 i 10kHz) nie jest taki gleboki jak np. ma Technics (loudness dla 50 i 12kHz).
Philipsa podalem jako przyklad, bo jako firma, to nawet czajnikow dobrych nie robi. Co tylko wsrod rodziny bylo Philipsa, to sie zepsulo. Tamten kaseciak, zeby podbasowal, to trzeba bylo ostro naciskac na obudowe i wykrzywiac potencjometr - kombinacja alpejska.
Ale fakt - bas mial ladny i w ogole odbior radia brzmial, jakby potrafil zrobic sztucznie surround. W porownaniu z tym JVC oczywiscie.
Dzis ide do Media - zobaczymy, co sie da posluchac.
A Blaupunkt ma faktycznie nieciekawy design, podobnie jak Clarion. Z tym, ze u Clariona sa panele ladnie i calosciowo na zielono podswietlane. Nie wiem tez, czy inne firmy nie daja loga na przedzie radia - tylko Blaupunkta widzialem bez panela. Zaleta jest, ze moze dobrze wspolpracowac ze swoimi glosnikami. |
|
|
|
 |
nippo [Usunięty]
|
Wysłany: 29-08-2006, 15:41
|
|
|
ja nie twierdze ze Pioneer to zla firma, stacjonarnemu nie mozna zarzucic nic...aczkolwiek nie można porownywac firm a jedynie ich poszcegolne produkty i mysle ze w tym przedziale cenowym blaupunkt wypada bardo dobrze, nie placisz za wodotryski i zbedne bajery jak to jest u japonczykow
jak cos wynajdziesz w MM dobrego to pisz |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 30-08-2006, 08:05
|
|
|
Blaupunkt to awaryjne badziewie. Pracuję w sklepie z narzędziami BOSCHa, który to koncern jest właścicielem Blaupunkta, przy okazji różnych akcji promocyjnych w ciągu kilku lat dostawaliśmy odtwarzacze samochodowe Blaupunkta jako nagrody. Przy 3 padły wyświetlacze, 1 się spalił, w jednym uszkodziła się pamięć (na 7 wygranych). Nie były to modele z najniższej półki tylko takie w cenie około 1100PLN. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 30-08-2006, 09:07
|
|
|
No jestem już po. Wczoraj poszedłem do Media i w moim zasięgu cenowo-widzimisiowym pozostawało kilka fajnych odtwarzaczy. Ostatecznie (patrząc na widzimisię w 1 poście) zostały na placu Clarion i fajny Panasonic 5303 - miał ciekawy korektor (np. regulacje 60-80-100-200 Hz, potem 1-2 kHz, potem 10-12-15-18 kHz) i ładny (naprawdę ładny design). Ciut od niego tańszy Clarion (po przecenie z 1099 na 699) wygrał tym, że był m.in. mniej niebieski i miał bardzo ładne brzmienie oraz pilota w zestawie. Także jestem od wczoraj posiadaczam Clarion x68. Myślę, że za tą cenę to najlepszy wybór.
Niestety nie jest z zielonym podświetlaniem, ale ma takie trupio szaro-niebieskie, więc nie będzie przeszkadzał w nocy. A możliwości konfiguracji dźwięku ma przeogromne.
Faktycznie Blaupunkt był fatalny w czasie próby manipulacji - panel jak najgroszy chiński plastik, okropnie działające przyciski i tak źle rozmieszczone, że czasami się naciska 2 naraz. |
Ostatnio zmieniony przez Krzyzak 30-08-2006, 19:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
nippo [Usunięty]
|
Wysłany: 30-08-2006, 13:45
|
|
|
Krzyzak, no to gratuluje zakupu oby Ci służył dlugie lata, i zeby żaden dres nie smiał go tykać.
Możesz pare słow napisac o jego brzmieniu?
wichura1, awaryjnosc blapunkta to jedno, ale jego wykonanie to naprawde porażka...jak wageny ale gra ładnie i przyjemnie, trzeba mu to przyznać. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 30-08-2006, 15:33
|
|
|
Ja nie umiem opisywać brzmienia, jak to robią w gazetach dla audiofili - zresztą takie opisy trochę mnie śmieszą, bo ciężko wyrazić odczucia dźwiekowe czy zapachowe na piśmie.
Ma mocny, regulowany bas i gra czysto. Na pewno lepiej niż poprzedni JVC który miałem, a przede wszystkim ma dużo możliwości regulacji tego basu i jego zwiększania.
Szczególnie podoba mi się ilość fadingu +/- 12 gdzie przy +/-5 (lub 6) w JVC ciężko było dokładnie wyregulować dźwięk tak, żeby przednie i tylne głośniki było słychać jednakowo.
Jak zamontuję w weekend to będę już całkowicie wiedział jak to gra w konkretnym aucie.
A z dresami - cóż nikt nie jest bezpieczny. Radio mam zamiar bardzo dobrze przykręcić, więc biorąc pod uwagę, że mam alarm także z czujnikiem wstrząowym, to może nie będzie tak źle. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 30-08-2006, 17:06
|
|
|
nie wiem czy najlepszym pomyslem jest "mocno" przytwierdzac radio bo w najlepszym przypadku znajdziesz wbity srubokret w tapicerce lub dach, a w najgorszym nie bedziesz mial radia i konsoli srodkowej. |
|
|
|
 |
nippo [Usunięty]
|
Wysłany: 30-08-2006, 22:23
|
|
|
tak jak pisze arturro, ...moje radio nie jest wogole przykrecone....czasami nawet lata na dziurach, specjalnie odkrecilem zatrzaski mocujace...jak juz ktos mi zbije szybe niech bierze radio i spier..... |
|
|
|
 |
dany642 [Usunięty]
|
Wysłany: 31-08-2006, 08:55
|
|
|
Hey Krzyzak!
A jakie masz głośniczki? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31-08-2006, 08:56
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Na miejsce starych głośników (z których część poszła do Colta) włożyłem na przód 10cm Blaupunkt 2-drożne, na tył 16 cm Blaupunkt 3-drożne. Do tego poszły nowe kable 1,5 mm średnicy. Będzie też (podobnie jak w Colcie) zasilanie bezpośrednio z akumulatora (przez bezpiecznik oczywiście) |
|
Just think...
. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 31-08-2006, 09:03
|
|
|
No straszne rzeczy piszecie...
wychodzi na to, ze w trosce o zlodzieja (i siebie) powinienem najlepiej - wychodzac z auta - radio wyjac i polozyc na masce - wtedy ocale tez szybe
jak pisalem - licze na to, ze (jesli - odpukac - jakis skur....n sie juz zainteresuje) alarm skutecznie go zniecheci - mam czujnik wstrzasowy z regulowana czuloscia; dodajac do tego dlugi czas na wymontowanie, to podejrzewam, ze uda mi sie radyjko uratowac; a auto stoi dokladnie przed oknem - nawet jak nie bede w stanie samemu mu przyp...ć, to zawezwe policje
no to juz nie straszcie mnie wiecej, paskudny kraj - chociaz jak dotad Mitsubishi to omijaja z daleka (znajomy zostawil otwarte Daihatsu na pol roku (wyplywal w rejs) i nawet nikt nie probowal drzwi otworzyc) |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 31-08-2006, 09:06
|
|
|
Krzyzak, dwa wyjścia - założyć radio a przy wysiadaniu jakąś zaślepkę (najlepiej ori) zakładać - da się ją tak spreparować żeby nie odpadała i nie odstawała.
Nie przykręcać radia - bo połamią - kolega stracił radio CB za 200zł a konsola środkowa do VW kosztowała 1200 zł. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
dany642 [Usunięty]
|
Wysłany: 31-08-2006, 09:09
|
|
|
a wiecie jakie pasują do carismy w mniejsce standardowych? niechce mi się zabardzo przerabiać. ale z wielką chęcią wymienił bym same głośniki. |
|
|
|
 |
|
|