|
Przycisk komputera pokładowego |
| Autor |
Wiadomość |
adams915
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,9 TD Elegance
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-01-2010, 21:25
|
|
|
Witam wszystkich.
Czytam, czytam i dalej nic nie wiem, a w szczególności jak uzyskać jakiekolwiek wskazania komputera na wyświetlaczu. Oprócz temperatury zewnętrznej, daty, godziny i informacji radiowych nie mam innych wskazań. Myślę, że jest to jakiś drobiazg lecz ja tego nie wiem. Dzięki za wszystkie informacje. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: NX300h
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 14-01-2010, 12:39
|
|
|
Witam.
Pisaliśmy o przypadkach jak podłączone mamy inne niż orginalne radio.
Ty masz jak rozumiem orginalne więc powinieneś poszukać w funkcjach radia. Moim zdaniem powinno się przełanczać pomiędzy wskazaniami kompa a informacjami wyświetlanymi przez radio. Przełanczanie funkcji kompa oraz resetowanie wskazań dokonuje się za pośrednictwem radia. Tylko nie wiem jak bo nie mialem orginalnego radia . |
|
|
|
 |
adams915
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-01-2010, 20:28
|
|
|
Mam na nim napisane:
Mitsubishi Motors W142
Tak więc sądzę, że jest to fabryczne urządzenie. Tym bardziej jestem zdziwiony, bo wydawalo mi sie, że to właśnie sprzęt fabryczny powinien współdziałać.
Dzięki za każdą podpowiedź |
|
|
|
 |
lukas88lag
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 14-01-2010, 23:24
|
|
|
| No nie wiem w fabrycznym radiu (czyli twoj model) jest przycisk "DISP", to on właśnie służy do przełączania funkcji komputera pokładowego. Jego dłuższe przytrzymanie powoduje reset ustawień. Ale z Twojego opisu wynika, że w ogóle nie wyświetla Ci opcji średniego spalania ani żadnych innych, Spróbuj wyciągnąć radio i sprawdź czy wszystkie kostki są wpięte. Może ktoś podłączył radio na szybko i nie podpiął kostki odpowiedzialnej za sterowanie funkcjami komputera. |
|
|
|
 |
adams915
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-01-2010, 10:53
|
|
|
Przycisk oczywiście jest, jego naciśnięcie lub przytrzymanie nic nie powoduje.
Faktycznie, może kostka nie jest wpięta, wydaje mi się też mało prawdopodobne aby ktoś w Belgii tam grzebał, na typowy bubel fabryczny też nie liczę. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-01-2010, 12:08
|
|
|
A może spalił Ci się bezpiecznik od kompa. Z którego roku jest Twoje auto?
Jeśli miałbyś wypiętą kostkę od sterowania kompem to by Ci działały przyciski pod wyświetlaczem. |
|
|
|
 |
adams915
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 15-01-2010, 17:31
|
|
|
Produkcja autka 03.2000. Przyciski pod wyświetlaczm owszem działają. Mogę nimi zmienić datę, czas oraz jasność wyświetlacza. Jeśli sugerujesz bezpiecznik to podpowiedz- który, bo instrukcja ani oryginalna ani tłumaczona nie pokazuje oddzielnego do komputerka.
Jeśli to ma być odpowiedzialny za radio to wykluczam, radyjko działa. No może w radyjku samym jeszcze coś siedzi ? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-01-2010, 20:55
|
|
|
Opiskę bezpieczników do diesla na forum znalazłem jedynie max do rocznika 1998.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=2424
Nie wiem jak jest u Ciebie ale w roczniku 1998 w skrzynce bezpiecznikowej w kabinie bezpiecznik nr 2 - ECU, dach przesuwny zabezpiecza tylko 2 układy i może właśnie za to odpowiadać.
Może sprawdż wszystkie bezpieczniki najlepiej miernikiem bo tak nie trzeba ich wyciągać.
Jeśli byłoby coć z radiem to po jego odłączeniu powinno wszystko działać a funkcje dało by się przełanczać w wyżej opisany przezemnie sposób. |
|
|
|
 |
adams915
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-01-2010, 14:24
|
|
|
| Niestety, wszystkie bezpieczniki w kabinie są ok, sprawdzałem omomierzem, szykuję się do wyciągnięcia radia. Co prawda nie wiem do końca czy mi się uda ale próbować trzeba, jeśli nie to podjadę do "fachowców". |
|
|
|
 |
gitarr
Forumowicz
Auto: Mitsu Carisma 1,9TD 1999r Lift
|
Wysłany: 22-06-2010, 18:42
|
|
|
Witam odświeżam temat!!
Moje autko to Carisma II 1,9td. Proszę o pomoc w ustawieniu komputera pokładowego na spalanie średnie. Jedyne co mi się wyświetla to temperatura, data i godzina i za cholerę nie mogę przejść do innych ustawień komputera. Mogę jedynie zmienić datę i godzinę. Przycisk DISP na radiu nic nie przełącza, próbowałem też kombinacji klawiszy komputera z odłączonym radiem. Dodam że wcześniej miałem Carismę GDI bez radia i nie było żadnego problemu z przełączaniem funkcji i nawet nie było takiej opcji żeby pokazywała się data.
Pomocy! |
|
|
|
 |
adams915
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-06-2010, 19:27
|
|
|
| Ja wnioskuje, że jest jakiś "myk". Nienormalne aby firmowe radio nie współpracowało z wyświetlaniem komputerka. Niestety, mam ten sam problem, nic Ci nie jestem w stanie pomóc. |
|
|
|
 |
gitarr
Forumowicz
|
Wysłany: 22-06-2010, 19:31
|
|
|
Probowałem, jeszcze odłączyć akumulator, ale jedyne co sie stalo to data sie zresetowała.
Jeżeli ktoś miał podobną sytuację i sobie poradził to prosimy o pomoc. |
|
|
|
 |
adams915
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-07-2010, 18:00
|
|
|
Niestety, odłączenie radia, tak jak pisali Koledzy wczesniej, nic nie dało.
Nasuwa się pytanie - czy ten komputer gdzieś tam jest, a jeśli tak to gdzie go szukać ?
Proszę o podpowiedź. |
|
|
|
 |
gitarr
Forumowicz
|
Wysłany: 05-07-2010, 18:20
|
|
|
Witam,
z tego co mi wiadomo to w tych autach co my mamy nie da sie przelaczac komputera. Przegladajac instrukcje obslugi w jezyku niemieckim (ktorego nie znam) wywnioskowalem ze w dieslu nie ma komputera. Bylo tylko ze w dieslu jest data, a w reszcie silnikow śr. spalanie, śr. prędkość itd. Mialem wczesniej GDI i nie bylo nawet opcji zeby pokazywalo date. Sproboje jeszcze kiedys podjechac do serwisu Mitsubishi, żeby sie upewnić na 100%, bo na tym forum nikt nic nie wie na ten temat.
[ Dodano: 05-07-2010, 19:30 ]
Właśnie przejrzałem sobie kilka aukcji na allegro Carismy z lat 1999-2000 1,9TD na zadnym zdjeciu nie znalazlem, zeby na wyswietlaczu bylo cos innego niz data, wiec podejrzewam, ze tak ma byc i koniec, te auta widocznie nie maja komputera pokladowego. |
|
|
|
 |
|
|