Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Carisma z ogloszenia internetowego, co o niej sadzimy.......
Autor Wiadomość
mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-08-2006, 20:55   

Wiadomo że przed kupnem trzeba się przejechać i to nawet ostrzej żeby zobaczyć co z tym silnikiem jest naprawde.

Pobuszowałem sobie troche po allegro wieczorem i oto co mnie zainteresowało:
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C1517914
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C1525183
http://moto.allegro.pl/sh...?item=124267024
http://moto.allegro.pl/sh...?item=123482028

Co powiecie o tych samochodach? Szkoda ze mam tak dalek żeby je obejrzeć(dwa ogłoszenia z wawy znalazłem i bede musial sie skontaktować z tymi osobami). Może ktoś będzie miał tak dobre serce i przy okzji jakiejś jeśli będzie mógl to zobaczyłby któryś z powyższych autek :wink:

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 30-08-2006, 01:17   

co do autek z linkow, powiem co mi sie nie podoba i na co zwrocilbym uwage:

carisma 1: po pierwsze lakierowane ramki drzwi (coś mi tak świata ze byla juz o tym dyskusja na forum, ze generalnie raz byly lakierowane a raz nie, ale jakos tu zwrocilo moja uwage), brak listew progowych a wydaje mi sie ze w tym modelu z tego rocznika takie listwy byc powinny, brak niektorych oznaczen z tylu samochodu, poduszka w kierownicy - a wlasciwie ta zcala nasadka/klakson jakby przesuniete do gory niz ma to miejsce normalnie

carisma 2: generalnie wyglada OK, jedynie przyjzalbym sie tylowi bo wydaje mi sie ze zderzak jest jakos krzywo spasowany i jakby klapa tez miala rozne szczeliny, ale moze to przeklamanie na zdjeciu. Lakierowane progi, fabrycznie chyba byly nielakierowane (ja nie mialem).

carisma 3: z tych czterech wydaje mi sie najrozsadniejsze. praktycznie nie mam sie do czego przyczepic a i posiada halogeny :) co jest zadkoscia :) Jedyna zauwazalna wada to pogieta antena...

carisma 4: ta tez jest niby OK, jedynie przednie kierunkowskazy i swiatla wydaja sie nadzwyczaj biale, a po takim czasie w autku powinny nie byc juz jak nowe. Ale moze to przeklamanie na zdjeciu. poza tym nie widze w niej jakis specjalnych wad. I ma tez halogeny :)

A co do tych autek w wawie, to morzesz podrzucic namiary, w czwartek wybieram sie na zlot mitsumaniakowej warszawskiej grupy to jak bedzie gdzies niedaleko mojej trasy to moge oblukac. Chyba ze gdzies przy wylocie na Krakow/Katowice to wtedy moze być gorzej z obejrzeniem.

Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

Efa! 
Mitsumaniak
queen of Off Topic

Auto: Toyota Corolla kombi
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 30-08-2006, 02:33   

mlun - jakbyś przypadkiem był w Bydgoszczy i jeszcze miał w papierach ubezpieczalni 60% zniżki na OC, to nawet dałabym Ci spróbować jazdy GDI (jestem taka odważna, bo w najgorszym razie AC I NW mam do końca stycznia opłacone :D )
Mój zespół SUBRA: www.fb.com/subraleo

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 30-08-2006, 09:10   

Z wawki to mam narazie tylko numery telefonów więc muszę podzwonić dopiero o czymś konkretniejszymy możemy rozmawiać. Z zewnątrz to widzicie sami że nie tak trudno ocenić co z nią nie tak,gorzej już z częściami mechanicznymi jeśli się ktoś kompletnie nie zna.Całe szczęcie że jakieś mniej więcej pojęcie mam i troche poczytałem forum i wiem też na co uwage zwrócić,a;e to jednak nie to jak ktos z fachową poradą powie-ok bierz go bo to dobra inwestycja:P

A nie podoba mi się tylko jedna rzecz że niektóre silniki są strasznie wypucowane, mi to się odrazu nasuwa to że mogą być jakieś wycieki i jest to zatuszowan troche czy może nie mam racji?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 30-08-2006, 09:13   

Tanpit napisał/a:
Nie musisz kupowac oleju specjalnie do GDI. Moze byc po prostu dobry "zwykly" olej. Ja uzywam Mobil 1 0W-40 i nie mam powodow, zeby narzekac.

ztcw to Mitsubishi ostatecznie wycofało się z olejów 0W40 do GDI - lepiej już zastosować 5W50, 5W40, które to wcale nie są tak dużo tańsze od 0W30 czy 5W30 czy innych specjalnie stworzonych do GDI; te ostatnie można naprawdę co 15 tkm wymieniać, więc nie są to takie duże koszty

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 30-08-2006, 10:10   

No a jaki olej formalnie i oficjalnie ma być w GDI:
0W30 czy 0W40 czy 0W50
5W30 czy 5W40 czy 5W50
10W30 czy 10W40 czy 10W50

Ja tylko wiem że poprzedni właściciel (a ja po nim) miał wlany Mobil1 :)
a że na jesieni trzeba by pewnie wymienić profilaktycznie to wolał bym wiedzieć na co.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 30-08-2006, 10:13   

na opakowaniu powinno być napisane, że to specjalnie do GDI - musi być syntetyk (chyba, że został już zalany gorszej klasy) najlepiej xW30 (jeśli dobrze pamiętam)

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 30-08-2006, 10:17   

Ja np. jeżdzę na 10W30 GDI-bo taki mi w ASO leją(chyba się znają :mrgreen: )
pozdrawiam

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 30-08-2006, 10:20   

moja koleżanka z pracy jeździ na Mobil 1 5W50 (bo są też inne - 0W40, 5W40) i jej Cari GDI wtrzącha tego oleju dosyć sporo (litr na 5 tkm); poleciłem jej wymianę na 10W30 - zobaczymy co z tego wyjdzie

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 30-08-2006, 10:20   

A właśnie w GDI można wogóle lać co innego niż syntetyk? W normalnych silnikach to normalne że po jakimś czasie zmienia się na półsntetyczny i tak dalej? A tu nie wiem czy ten bezpośredni wtrysk czegoś nie zmienia.

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 30-08-2006, 13:29   

W GDI decydujące jest sterowanie zaworami i stąd szczególne wymagania co do oleju. Dlatego mniej istotne są klasy jakości i lepkości oraz stopień syntetyczności, a to czy konkretny olej w praktyce nadaje się do tego typu silnika. Chodzi o jakieś parametry, których nie ujmują standardowe klasyfikacje olejów. Co wcale nie znaczy że gdy do GDI wlejemy jakiś inny olej to silnik obowiązkowo od razu się rozleci, czy zacznie klekotać. Ale może wpłynąć to na zmniejszenie trwałości pewnych jego elementów. Ja bym lał to co każą - kilka modeli takich olejów różnych producentów jest na rynku i każdy może wybrać to co lubi.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 30-08-2006, 16:35   

http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C1539456 mówiłem o tej z warszawy lae nikt się nie odzywa na telefon.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 30-08-2006, 22:34   

ojjj! fajna fajna... :mrgreen: :!:

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 30-08-2006, 22:57   

http://www.gratka.pl/moto...462bd40a0368cMożecie mi powiedzieć czy te szpary przy tylnych drzwiach to nie jest jakaś podjerzna sprawa? Bo pomimo ze to nie GDI to nieomieszka ją zobaczyc tym badziej ze z wawy.
Ostatnio zmieniony przez mlun 31-08-2006, 10:29, w całości zmieniany 1 raz  

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Wysłany: 30-08-2006, 23:09   

nie bardzo wiem o co biega z tymi szparami...chodzi Ci o te pogrubione linie biegnace wzdłuż szpar na przednich i tylnych drzwiach????
Jeśli o to chodzi to wydaje mi sie ze wlasciciel zalozyl jakies gumowe "uszczelki" chronioce drzwi przed uderzeniami... :mrgreen:
Pozdrooo

Odpowiedz do tematu