[CA4A 1.6] Brak ogrzewania |
Autor |
Wiadomość |
Luix1990
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt 93r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-01-2010, 12:17 [CA4A 1.6] Brak ogrzewania
|
|
|
Witam kupilem teraz Colta z 93 roku 1,6 16v i mam problem z ogrzewaniem (widzialem juz kilka takich tematow ale tam czesciowo działały ogrzewania) u mnie nie dziala wogole nic ani cieple powietrze ani zimne... Czy to wina nawiewu ze moze byc uszkodzony czy jakiejś elektryki... bezpieczniki wszystkie sprawne...
Dzieki PoZdRaWiAm |
_________________ Luix The Best |
Ostatnio zmieniony przez harpagan 21-01-2010, 18:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tttwm
Mitsumaniak Niepoważny
Auto: CA4A 1.6 16V 1993 r. GLXI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Lut 2009 Posty: 352 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 21-01-2010, 13:04
|
|
|
A czy wogóle czy gdy go włączasz to dmuchawa pracuje?? Bo może sam wentylator jest uszkodzony, spalony silniczek czy coś w ten deseń, może przewody rozłączone.
W CA0 gdy włączasz nawiew słychać go, jeslu u Ciebie cisza, a bezpieczniki ok to sądzę że trzeba rozbierać. Do samego wentylatora może uda Ci się dostać od schowka dla pasażera, ale pewien nie jestem jak to jest z jego demontażem.
[ Dodano: 21-01-2010, 13:10 ]
tutaj masz opis bezpieczników, niestety nie jest zbyt szczegułowo napisane o bezpiecznikach dla nawiewu:
http://forum.mitsumaniaki...bezpiecznik%F3w
Kiedyś jeden z forumowiczów powiedział mi że bezpiecznik może wyglądać że jest ok, a w rzeczywistości nie bedzie działał poprawnie, wymień go na nowy zanim zaczniesz rozbierać samochód.
Możesz też na początek zdjąć centralny panel, może ktoś kiedyś coś tam grzebał i rozłączył sam włącznik/wyłącznik, albo może problem tkwi w nim. |
|
 |
Luix1990
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-01-2010, 19:27
|
|
|
Wykreciłem wentylator i sprawdzilem go pod prostownikeiem i działa. bezpieczniki tez wymieniłem... prąd nie dochodzi do wntylatora... tylko nie wiem czy to tylko wina włacznika czy moze tez co innego... |
|
|
|
 |
tttwm
Mitsumaniak Niepoważny
|
Wysłany: 21-01-2010, 23:20
|
|
|
Nie wiem jak to wygląda bo do demontażu konsoli centralnej szykuję się od 2 tygodni. Proponował bym zacząć od sprawdzenia włącznika. Jak pisałem nie wiem na 100% co się tam kryje, ale domyślam się że od bezpieczników idzie przewód do włącznika, następnie idzie do wentylatora. Spróbuj rozpiąć te przewody i sprawdzić czy od bezpieczników dochodzi do przełącznika, najlepiej miernikiem. Jeśli będzie dochodzić w to miejsce to musisz szukać przerwy na drodze włącznik wentylator, lub nowego włącznika. Jeżeli nie to znaczy że przerwa idzie już od bezpieczników. A może jak zdejmiesz konsole centralną to zobaczysz że coś jest odpięte i sprawa będzie prosta. |
|
 |
pruslaw
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt 1.3 12V 93r.
|
Wysłany: 22-01-2010, 06:54
|
|
|
A sprawdzales bezpieczniki i w kabinie i pod maska? |
|
|
|
 |
Luix1990
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-01-2010, 13:33
|
|
|
Bezpieczniki sprawne... tylko takie ptanie jeszcze do tego przelącznika i dzie tylko jeden PIN (kabel) dodatni... to tak ma byc czy wiecej tych dodatnich ma byc ?? jest moze jakis schemat wygladu tego włacznika gdzie i do czego jaki PIN ? |
|
|
|
 |
tttwm
Mitsumaniak Niepoważny
|
Wysłany: 22-01-2010, 15:02
|
|
|
Niestety nie wiem. Nie rozbierałem tego u mnie jeszcze i sądzę że jutro też niebędę bo garazu nie mam a w samochodzi palce mi odpadną. Jak tylko będę wiedzieć jak to u mnie wygląda to dam znać, aczkolwiek wydaje mi się dziwne wejście tylko na dodatni pin. Np w drzwiach z tego co pamiętam jest gniazdo 4 pinowe po dwa piny na ruch w jedną stronę, więc tutaj też by chyba wypadało aby były dwa. Ja tego na oczy nie widziałem, ale czy masz możliwość np podłączenia jeszcze czegoś oprócz tego jednego pinu plusowego do włącznika?? |
|
 |
Luix1990
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-01-2010, 16:01
|
|
|
Prosze spojżec na te zdjecia... do 6 pinu powinien chyba dochodzic prad...
 |
|
|
|
 |
tttwm
Mitsumaniak Niepoważny
|
Wysłany: 25-01-2010, 13:54
|
|
|
Widzę, że nikt nie odpowiada, sorry za wpis który nic nie wnosi, ale niestety ja nie mam pojęcia, jak pisałem wczesniej z powodu mrozu nie rozbierałem jeszcze swojego panelu. Możliwe że będę to robić w sobotę bo ma być cieplej, to przy okazji zerknę jak wygląda to u mnie. |
|
 |
serdzioN70
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi colt GTi 1.8 16v
Dołączył: 18 Paź 2009 Posty: 1 Skąd: poreba spytkowska / brzesko
|
Wysłany: 26-01-2010, 17:22
|
|
|
nie pisaliscie dokladnie ale mam nadzieje ze mowisz o bezpiecznikach pod maska?! ja zrobilem to na szybko,poprostu wlozylem drucik,na dana chwile chodzi,nie polecam takiego rozwiazania ja tak zrobilem bo moja maszyna stoi w garazu i czeka na pieniadze:D mi ogrzewanie nie chodzilo nic a nic,popatrzylem za bezpiecznikami i gra:) |
|
|
|
 |
|