|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
opony zimowe do lancera |
Autor |
Wiadomość |
puntspusy
Forumowicz

Auto: CBO SuperCharger i CSO
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-08-2009, 13:55
|
|
|
byc moze strace na letniej ale to opone zimową o ww wymiarach chce zaladowac na stalowa felge zimowa,..
meczy mnie tylko jedno czy przy skrecie nie bedzie haczyc ?
a a propos wezszej i wyzszej opony (bo taka powinna byc na zime i taka wolalbym 195/55 lub 60) to chetnie lecz niestety wybor takich 205/55 jest wiekszy dla promienia 16 dzieki czemu da sie cos taniej zalatwic
[ Dodano: 27-08-2009, 14:10 ]
jeszcze jedno pytanie aby nowego watku nie zakladac:
czy wolelibyscie kupic komplet uzywanych opon w miare nowych (max 2 letnich ) w stanie powiedzmy 7mm wyzszej klasy
czy gorszej ale nowe ? |
_________________ too much of my life is spend on the weekend
byly:Trabant 601 kabrio homemade malowany sprayem, Trabant 601 od inwalidy z przyspawanym pretem do pedalu sprzegla, Wartburg 353 Kombi wlasnorecznie malowany, Wartburg 353 z szyberdachem, Biała Łada 2103 z wadliwa instalacja elektryczna, Mitsubishi Colt A150 z tylnym nadkolem przebitym przez amortyzator, VW Passat B2 Kombi diesel pieknie chodzil na oranzadzie, Mitsubishi Colt C50 dojechal i wrocil z UK, Laguna I RHD przerobiona na LHD, Fiat Uno z najglosniejszym tlumikiem swiata sprzedany osobie gluchoniemej, Mitsubishi Lancer CBO 4G92 -kompresor z mercedesa M62, Honda Civic EG5- zawor spotkal sie z tłokiem, Seiceto 900 sciagnalem opone z felgi bez zdejmowania kola, Nissan Almera 2,2 di, Lancer CSO -do teraz,Mitsubishi Colt 2008 do teraz |
|
|
|
 |
glowix [Usunięty]
|
Wysłany: 27-08-2009, 14:12
|
|
|
w zasadzie moglbym powiedziec brutalnie - po co ci samochod, do ktorego nie chcesz kupic prawidlowych opon? rozwaz skode octavie i bedziesz mial po problemie
jak juz musisz oszczedzac to felga 15" i 195/60/15, czyli tak jak w 1.6 (z dokladnoscia do rozstawu srub) |
|
|
|
 |
puntspusy
Forumowicz

|
Wysłany: 27-08-2009, 16:35
|
|
|
195/55 R16 to mega nietypowa opona
jest ich malo i sa drogie
dlaczego niechce kupic felg 15" bo juz mam dobre 16"
takze kombinuje co tu zrobic zeby bylo dobrze a zeby nie przeplacic
jesli 205/55 nie beda wadzic to dlaczego ich nie brac
profil bedzie wyzszy niestety beda szersze niz bym chcial |
byly:Trabant 601 kabrio homemade malowany sprayem, Trabant 601 od inwalidy z przyspawanym pretem do pedalu sprzegla, Wartburg 353 Kombi wlasnorecznie malowany, Wartburg 353 z szyberdachem, Biała Łada 2103 z wadliwa instalacja elektryczna, Mitsubishi Colt A150 z tylnym nadkolem przebitym przez amortyzator, VW Passat B2 Kombi diesel pieknie chodzil na oranzadzie, Mitsubishi Colt C50 dojechal i wrocil z UK, Laguna I RHD przerobiona na LHD, Fiat Uno z najglosniejszym tlumikiem swiata sprzedany osobie gluchoniemej, Mitsubishi Lancer CBO 4G92 -kompresor z mercedesa M62, Honda Civic EG5- zawor spotkal sie z tłokiem, Seiceto 900 sciagnalem opone z felgi bez zdejmowania kola, Nissan Almera 2,2 di, Lancer CSO -do teraz,Mitsubishi Colt 2008 do teraz |
|
|
|
 |
krak
Forumowicz
Auto: Lancer 2.0 kombi sport 2004
|
Wysłany: 27-08-2009, 18:04
|
|
|
Witam
Jeżeli chodzi o rozmiar 205/55 r 16 to przejrzyj temat na forum http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=35206 "lancer 2.0 i oponki 195/45 r16" tam ktoś się wypowiadał, że jeździ na takich letnich i jest ok. Jednak licz się z tym, że nie założysz łańcuchów do tak wysokiego profilu. Ja jeżdzę na r15 195/55 i łańcuchy to jest już duże ryzyko. Swoją drogą polecam ci Yokohamę w.drive jest bardzo dobra, zjeździłem już dwa komplety (wcześniej v901) i w porównaniu do fuldy którą miałem wcześniej to ..... Porównania nie ma. |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 27-08-2009, 21:26
|
|
|
Według instrukcji do 195/50/16 można założyć 9mm łańcuchy śnieżne z tego co pamiętam. 205/50/16 to chyba moim zdaniem max (zależy od ET i czy jest obniżone zawieszeni) bo jak w swoim wkładam rękę za koło to palce się ledwo mieszczą między amorem. W tylnym nadkolu tez jest niewiele miejsce (tu znowu po zewnętrznej) jeśli jest załadowany.
Na zimę polecam 195/60/15 takie mam zamiar zakupić (jestem na etapie zakupu alusów 15 na zimę). Instrukcja mówi że przy tych oponach nie można montować łańcuchów śnieżnych. Więc według producenta to jest największa opona. |
|
|
|
 |
puntspusy
Forumowicz

|
Wysłany: 28-08-2009, 13:48
|
|
|
Dlugo nad tym myslalem, chcialem oszczedzic ale doszedlem do wniosku ze biedny jestem i niestac mnie na tanie opony, kupilem wiec Continental ContiWinterContact TS830 w rozmiarze 195/55R16, w listopadzie sie wypowiem czy daja rade |
|
|
|
 |
Radowan
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Sport
Pomógł: 7 razy Dołączył: 23 Cze 2009 Posty: 362 Skąd: Jelenia Góra/MRO
|
Wysłany: 09-02-2010, 00:32
|
|
|
Ja kupiłem na zimę zestaw stalowych 15" i opony Continental VancoWinterContact.
W rozmiarze 185/60 R15 (różnica w prędkościach 3% w porównaniu z nominalnymi 195/50R16).
Zależało mi żeby opona była sztywna i mimo profilu 60% zachowywała się jak niższa.
Muszę powiedzieć, że po testach zimowych i zrobieniu 4,5kkm jestem bardzo zadowolony z tych opon.
Jazda i na śniegu i błocie pośniegowym jest pewna. Na lodzie jak to na lodzie, ale też nie jest źle.
Ładnie czepiają się nawierzchni i sup[er trzymają zakręty.
Ogólnie opona trzyma myślę, że perfekcyjnie i chyba w dużej mierze dzięki nim kilka razy udało mi się nie zaliczyć rowu (na pseudoodśnieżonej drodze mijanka z ciężarówką).
Wyższ indeks nośności i konstrukcja przeznaczona na trudniejsze warunki (dedykowana lekkim dostawczym) z kolei pozwoliły nie zniszczyć opon na niespodziankach po zimie (małe dziurki takie do 10-15cm głębokie).
Ale reklamuję
Mimo, że uważam Dunlop'a za najlepsza firmę jaka robi kapcie trafiły mi się te i nie żałuję |
|
|
|
 |
glowix [Usunięty]
|
Wysłany: 09-02-2010, 14:57
|
|
|
I po co to tak kombinowac? Bylo sobie od razu poloneza kupic... |
|
|
|
 |
ApAcHoS
Mitsumaniak

Auto: Volvo C70 Cabrio/ Grandis
|
Wysłany: 09-02-2010, 18:31
|
|
|
Ja mam tak jak fabryka-felga 16" stalowa i zimowa opona 195/50/16 Pirelli -trzyma sie drogi super ale jest dosyć sztywno |
|
|
|
 |
puntspusy
Forumowicz

|
Wysłany: 09-02-2010, 19:37
|
|
|
przy 2,0 bedzie zawsze mniej lub bardziej sztywno , a moje contiwintersporty tez polecam bo na sniegu i blocie bardzo pewnie sie prowadza, wyjezdzam z kazdego luznego sniegu bez problemu, kupilem nowe wiec posluza kilka lat (malo jezdze w zime tym autem) |
|
|
|
 |
|
|