Pajero 3.2DID SRS problem |
Autor |
Wiadomość |
agresja
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3.2DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-02-2010, 12:54 Pajero 3.2DID SRS problem
|
|
|
Witam,
Mam problem ze świecącą się kontrolką SRS. Pewnego dnia (ok. tygodnia wcześniej) przy próbie uruchomienia silnika (która zakończyła się niepowodzeniem z powodu słabego akumulatora ) zapaliła się pierwszy raz i tak świeci do dzisiaj .
Co może być przyczyną niedziałającego systemu SRS, czy mógł się spalić komputer przez słaby akumulator?
Jak tak to gdzie on się znajduje? a może jakiś bezpiecznik się spalił, chociaż w instrukcji nie jest zaznaczone że takowy bezpieczniki istnieje ?
Proszę o odpowiedź.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
jaho64
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 DiD Dakar '05 SH
|
Wysłany: 09-02-2010, 14:17
|
|
|
Prawdopodobnie nic sie nie spalilo , ale zeby teraz kontrolka srs zgasla trzeba pokasowac bledy w serwisie na kompie diagnostycznym.Czesto (np u mnie) rozlacza sie kostka pod fotelem kierowcy (od poduszki bocznej) od przesuwania fotela. |
|
|
|
 |
agresja
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-02-2010, 16:26
|
|
|
napotkałem mały problem, a mianowicie wczoraj odwiedziłem serwis. Po podpięciu komputera okazało sie że kasowanie błędów nic nie pomogło kontrolka nadal świeci. Serwisant stwierdził że prawdopodobnie uległ uszkodzeniu sterownik SRS.
i teraz co mam z tym fantem zrobić? |
|
|
|
 |
jaho64
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 DiD Dakar '05 SH
|
Wysłany: 12-02-2010, 19:20
|
|
|
Sprawdzales to polaczenie pod fotelem czy czasem sie nie rozpielo??? Jesli tam wszystko jest ok to juz nie mam pomyslu, zadzwon do Zbyszkam2 moze cos doradzi. |
|
|
|
 |
agresja
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-02-2010, 20:35
|
|
|
tak po jednym i pod drugim, przy kierownicy.
według mnie coś uległo uszkodzeniu tylko co?
mam pytanie gdzie znajdują się przekaźniki i bezpieczniki związane z układem SRS bo sadzę że tam należy szukać przyczyny? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 12-02-2010, 21:56
|
|
|
To servis nie sprawdził tego?
[ Dodano: 13-02-2010, 00:26 ]
Mieliśmy taki przypadek, ze błąd nie chciał się wykasować. Po przejrzeniu instalacji okazało się, że auto było kiedyś uderzone i ktoś w jednym miejscu sztukował przewód no tam zrobiła się przerwa, po zlutowaniu i zaizolowaniu błąd dał się skasować. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Medicuss
Nowy Forumowicz
Auto: pajero 3.2 DID Short
|
Wysłany: 07-08-2011, 15:47
|
|
|
Mogła się uszkodzić taśma od Airbagu pod kierownicą- tzw zwijka- wtedy nie wykasujesz kontrolki |
|
|
|
 |
dandek88
Forumowicz
Auto: Pajero III
|
Wysłany: 12-03-2019, 12:06
|
|
|
Temat stary jak swiat - odkopuje po 9 latach
U mnie tez swieci SRS. Ostatnio pare razy zgaslo podczas jazdy (po rownym wiec raczej nie ze cos nie styka).
Auto bylo uderzone w przod wiec moze od tego ? Gdzie szukac przyczyny ? Nie da rady odczytac dlaczego swieci blad ? Wpialem dzisiaj kompa i z silnikiem sie polaczylem z ABS/Kontrola trakcji/ immbilizer takze ale w ogole nie mam opcji podlaczyc sie pod SRS (u mnie w testerze nie ma takiej opcji)
Czy wymrugram bledy zworka na OBD ? Czy nie ma takiej opcji ? Jesli podlacze pod MUTT jakiegos pokaze mi w ktorym miejscu jest problem ?
Z gory dzieki |
|
|
|
 |
alexs6
Forumowicz alexs6
Auto: pajero 3.2 DID 2003r.
|
Wysłany: 02-08-2019, 10:49
|
|
|
mam tak samo od dawna , kiedyś po wizycie u mechaników na wymianę zbiornika coś namodzili ( jakieś zwarcie czy coś i się zaświecił srs ) od tego czasu nawet serwis we wrocławiu nie posiada programu serwisowego który jest potrzebny do skasowania tylko tego błędu a żaden pseudo-mechanik na żadnym kompie też nie ma połączenia z SRS |
_________________ alexs6 |
|
|
|
 |
|