Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolizja z udziałem mojego CJ1A1
Autor Wiadomość
simpson 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJ4 4g92 '97r
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 15-02-2010, 15:56   Kolizja z udziałem mojego CJ1A1

Witam,
nie wiem czy to odpowiednie podforum - w razie czego proszę o przesunięcie tematu.

W sobotę 13.02.2010 mój Colt miał niemiłą przygodę.

Na zasłoniętym zakręcie (dla mnie zakręt był w lewo), na wąskiej, zaśnieżonej drodze samochód jadący z przeciwka (Opel Astra) wpadł w poślizg (jak kierowca sam napisał w oświadczeniu - nie dostosował prędkości do panujących warunków) i wyleciał z zakrętu przez moją stronę jezdni do rowu. Pewnie zaczął hamować jak mnie zobaczył i poleciał do zewnętrznej.
Ja zdążyłem znacznie wyhamować i próbowałem uciekać w lewo ale zderzenia nie udało mi się uniknąć (koleiny, lód, śnieg). Oba samochody zderzyły się swoimi prawymi przednimi "rogami". Ja jestem poszkodowanym a sprawca ubezpieczony w InterRisk wziął winę na siebie i napisał stosowne oświadczenie - nie wzywaliśmy Policji. Zdarzenie bez rannych.

Dzisiaj byłem u ubezpieczyciela sprawcy (InterRisk) i złożyłem wszystkie papiery - na razie prosiłem prosiłem o sporządzenie kosztorysu i czekam na rzeczoznawcę.

Bardzo proszę o orientacyjną wycenę uszkodzeń, czy warto w ogóle naprawiać, gdzie naprawiać blacharkę (okolice Michałowic pod Krakowem). Zastanawiam się co będzie dla mnie korzystniejsze: pieniądze "do ręki" według ich kosztorysu, czy naprawa "bezgotówkowa".

Uszkodzenia u mnie:
przedni zderzak, prawy (strona pasażera) błotnik i nadkole, zniszczony zbiornik spryskiwacza, rozbity prawy reflektor, pęknięta przednia szyba (mimo zapiętych pasów jakoś przed zderzeniem przysunąłem się do kierownicy i przywaliłem głową w szybę - całe szczęście nic mi się nie stało)
Osprzęt silnika za wyjątkiem wgniecenia w zbiorniczku płynu do wspomagania raczej wygląda na nieruszony

Zdjęcia po kliknięciu na link:
Zdjęcia uszkodzeń

lub:

Z góry dzięki za wszelkie porady i wskazówki

kartomaniak gti 
Forumowicz
stary kartingowiec

Auto: CA5A ,Corsa B, Star 28 :)
Wysłany: 17-02-2010, 10:37   

zderzak maska błotnik pas lampa - bedzie szkoda całkowita

simpson 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJ4 4g92 '97r
Wysłany: 18-02-2010, 08:26   

Witam,
tak jak pisze kartomaniak gti szkoda będzie całkowita.
Wczoraj był rzeczoznawca i sam koszt błotnika, zderzaka, maski i lampy w oryginalnych częściach mitsubishi oszacował na 7-8tyś.

Na początku przyszłego tygodnia ma być gotowa wycena.

Jakie są wasze doświadczenia z samochodami zastępczymi?
Ja prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i używałem miśka jako samochód prywatny do celów służbowych (w oparciu o "kilometrówkę"). Czy jest szansa otrzymania od ubezpieczyciela sprawcy zwrotu kosztów samochodu zastępczego? Jak wyglądają te sprawy?

Pozdrawiam,
Bartek

[ Dodano: 02-03-2010, 20:13 ]
wyniki oględzin samochodu poniżej, czekam na propozycję InterRisk

Przed szkodą auto miało uszkodzenia w drzwiach pasażera i tylnym błotniku - wycenione przez blacharza na 1000zł. Z tego co wiem samochód był już raz rozbity w podobny sposób jak teraz. Poprzedni właściciel naprawiał maskę, wzmocnienie czołowe i belkę zderzaka i teraz wyszła szpachla stąd potrącenia. Czy taka wycena rzeczoznawcy jest akceptowalna?

czy opłaca się naprawiać?

Jaki może być orientacyjny koszt naprawy?

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Odpowiedz do tematu