Wyciek na łączeniu skrzyni z silnikiem |
Autor |
Wiadomość |
Kamil-2k
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2,5 V6, 1998
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Lis 2008 Posty: 12 Skąd: Polkowice
|
Wysłany: 05-11-2008, 16:21 Wyciek na łączeniu skrzyni z silnikiem
|
|
|
Witam Was wszystkich:) To mój pierwszy post i niestety odrazu z zapytaniem odnośnie mojego problemu. Na początku chciałem powiedzieć, że jestem włascicielem Galanta '98 2.5 V6 od tygodnia. Nie jest to moje pierwsze spotkanie z marką Mitsubishi gdyż poprzednie moje auta to Eclipse 1g oraz Eclipse 2g. Postanowiłem sprzedać i kupiłem Gala. Autko rzeczywiście bardzo fajne ale już pojawił się problem. Otóż po dłuższej jeździe czuć na zewnatrz auta zapach, coś jak palone sprzęgło. W garażu zajrzałem pod auto i widać lekki wyciek na łączeniu skrzyni i silnika. Prawdopodobnie olej dostaje się na sprzęgło i dlatego taki smród. Teraz pytanie czy poszło uszczelnienie gdzieś w silniku czy to olej ze skrzyni. Oprócz tego, rzadko ale sie zdarza słychać na postoju jakieś terkotanie przy puszczonym sprzęgle, po wcisnięciu sprzęgła ustaje. Wiem, że skrzynie w galach mają problem z łożyskami na wałku głównym i raczej to jest problem tego "terkotania" tylko zastanaiwa mnie skąd ten olej. W następnym tygodniu chcę zabrać sie za to gdyż teraz nie mam czasu. Zadaje pytanie teraz gdyż nie daje mi to spokoju. Czy miał ktoś podobny problem z takim wyciekiem?? Jestem zły gdyż temat skrzyń przerbiałem już w eclipsie- już raz musiałem wymieniać bo cała się rozleciała |
|
|
|
 |
doli73 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-11-2008, 19:36
|
|
|
Kamil-2k napisał/a: | zdarza słychać na postoju jakieś terkotanie przy puszczonym sprzęgle, po wcisnięciu sprzęgła ustaje. |
Kamil-2k napisał/a: | problem z łożyskami na wałku głównym |
To będzie najbardziej prawdopodobna przyczyna.
Kamil-2k napisał/a: | Otóż po dłuższej jeździe czuć na zewnatrz auta zapach, coś jak palone sprzęgło |
A sprzęgło ci sie ślizga?
Może dostawać ci się olej na sprzegło tzn. wyciek z uszczelniacza w silniku lub wyciek na uszczelniaczu skrzyni.
To jest raczej to co widać Kamil-2k napisał/a: | widać lekki wyciek na łączeniu skrzyni i silnika |
Kamil-2k napisał/a: | Teraz pytanie czy poszło uszczelnienie gdzieś w silniku czy to olej ze skrzyni. |
Raczej olej silnikowy.
Powodzenia w naprawie. Tak czy siak skrzynie trzeba wyjąć.
Zwróć uwagę na uszczelniacze pomiędzy silnikiem a skrzynią. Są dwa. W silniku i skrzyni w osłonie. |
|
|
|
 |
Kamil-2k
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2,5 V6, 1998
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Lis 2008 Posty: 12 Skąd: Polkowice
|
Wysłany: 06-11-2008, 08:47
|
|
|
ok dzięki. Jeżeli okaże się, że to od silnika to wie może ktoś czy łatwo się to naprawia, jakie ewentualne koszty. Pytam dlatego, bo lubie grzebać przy autach i prawie wszystkie naprawy w poprzednich autach robiłem sam:) |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 06-11-2008, 09:57
|
|
|
Ja bym nie obstawiał skąd ten wyciek.. Bo obie przyczyny są tak samo prawdopodobne. A ubywa Ci oleju w silniku? Tak czy inaczej, skrzynia do wyjęcia. Wymień odrazu komplet łożysk i uszczelniaczy. Na forum pisałem jak wygląda mniejwięcej taka naprawa Klik |
|
|
|
 |
jOkerek
Mitsumaniak

Auto: GALANT EA5A
Dołączył: 12 Lut 2010 Posty: 160 Skąd: WARSZAWA / STARE BABICE
|
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 21-02-2010, 18:26
|
|
|
jOkerek, tutaj Ci odpisałem na jeden problem http://forum.mitsumaniaki...=649479#649479, to że sprzeglo się slizga to pewnie jest wyzuzyte i trzeba je wymienic, ale temat o sprzegle jest tutaj http://forum.mitsumaniaki...hlight=sprzeglo i prosze we wskazanym miejscu kontynuowac watek sprzegła. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
jOkerek
Mitsumaniak

Auto: GALANT EA5A
Dołączył: 12 Lut 2010 Posty: 160 Skąd: WARSZAWA / STARE BABICE
|
Wysłany: 21-02-2010, 19:30
|
|
|
robertdg, przeczytalem obydwa watki i nie znalazlem odpowiedzi wiec ponawaim pytanie czy slizgajace moze byc spowodowane wyciekiem oleju ktory dosatje sie na tarcze i tym samym przy dynamicznym przyspieszeniu sprzeglo sie slizga ? dodam ze biegi wchodza bardzo dobrze i nie slychac zadnych dziwnych odglosow... |
_________________ jOkerek i nowy rozdzial w zyciu pt. seria GALANT 2.5 V6 24V |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 21-02-2010, 19:56
|
|
|
jOkerek, jeżeli olej dostal się na tarcze, a może się dostac tylko od strony wałka sprzęgłowego to jest to możliwe (tyle ze skrzynia musialaby obecnie chodzic na sucho), jezeli cieknie uszczelniacz wału korbowego, to slizgajace sie sprzegło oznacza jego wyeksploatowanie i kwalifikuje sie do wymiany, przy okazji zrobienia sprzegla wymienic uszczelniacz walu korbowego |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
fck
Forumowicz

Auto: Galant Sport Edition
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 342 Skąd: Płock
|
Wysłany: 21-02-2010, 22:00
|
|
|
niedawno przerabiałem podobny temat w swoim 2.0 zauważyłem pod autem niewielkie plamy oleju po postojach dłużsych, kilkugodzinnych aczkolwiek do sprzęgła jeszcze mi się nie dostawał olej, widać było wyciek między skrzynią a silnikiem. Oczywiście poszedł uszczelniacz wału korbowego z wymianą zapłaciłem 400 zł, trzeba było wyciągać skrzynię |
_________________ Mój Sport Edition A71 Hamilton Silver http://forum.mitsumaniaki...t=49430&start=0 |
|
|
|
 |
|