Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Plytki podlogowe
Autor Wiadomość
dm17
[Usunięty]

Wysłany: 22-02-2010, 10:19   Plytki podlogowe

Witam

Na podlodze znajduje sie lastryko -teraz planuje położyć płytki podlogowe i pytanie - będzie sie trzymało?? ewentualnie co muszę dać pod kafle?

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-02-2010, 13:21   

Jeśli lastryko leży dobrze ( bez głuchego odgłosu przy pokukaniu w nie ) , to będzie trzymało dobrze . Co dać pod kafle ? Nic - tylko dobry klej do takich podłoży - jest tego na rynku pełno , różnych firm , w różnych cenach . Przejrzyj w internecie oferty firm , coś wybierzesz .

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 22-02-2010, 13:44   

Kiedyś coś słyszałem ze jak sie kładzie na plytki to niby trzeba sie rysować, klejem i piaskiem posypywac aby lepiej trzymaly...prawda czy jakaś szamańska metoda?? :mrgreen:

Klej o normalnej mocy czy jakiś mocniej lapiący??

A jeżeli są odgłosy gluche to co?? (pytam na zaś)

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 22-02-2010, 14:00   

O kleju pisałem ( odpowiedni do podłoża , czyli u Ciebie na lastryko) . Ja bym nie kładł jeśli te które już są , dobrze nie są powiązane z podłożem - wtedy właśnie gdy popukasz będzie głuchy odgłos - znaczy to , że jest pod nimi wolna przestrzeń (nie są w tym miejscu przyklejone) . Taka powierzchnia może z czasem zacząć pracować (uginać się) i nowo przyklejone płytki mogą pękać jeśli będą duże lub pękać może na spoinach przy małych . Weź też pod uwagę , że poziom posadzki się podniesie przy kładzeniu na stare ( chyba , że Ci to nie wadzi ). Sumując - jeśli stare trzymają dobrze - kłaść można na nie , jeśli nie - zrywać .
A klej - ja polecam Mapei - jest b. dobry , drogawy , ale jeśli nie masz za dużo powierzchni do kładzenia warto .

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 22-02-2010, 14:50   

Wielkie dzieki
pozdrawiam

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 22-02-2010, 15:06   

dm17 napisał/a:
Kiedyś coś słyszałem ze jak sie kładzie na plytki to niby trzeba sie rysować, klejem i piaskiem posypywac aby lepiej trzymaly...prawda czy jakaś szamańska metoda?? :mrgreen:
W PRL-u jak się kładło na zaprawę, w której zawartość cementu była śladowa to się tak kładło :)

Ja kładłem na gładką terakotę, bo mi się nie chciało zrywać i jest OK :)

dm17
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2010, 13:59   

czyli stasra metoda dzialania :)

topcan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0 2004 4WD
Wysłany: 26-02-2010, 23:03   

sa zaprawy podkładowe co sie do wszystkiego klei nie pamietam nazwy ja bym to dał z doświadczenia wiem ze moze odparzyć lastryko zależ jeszcze jak wielka powierzchnia

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 01-03-2010, 08:34   

A ja bym dał ogrzewanie podłogowe, trochę kabla grzejnego , czujkę , sterownik i zasilanie, co prawda może być kłopot z izolacją od dołu ale jeżeli jest możliwość podniesienia lub skucia podłogi to należy to zrobić.

Jeżeli nie ma możliwości kładzenia podłogówki to kłaśc płytki na dobry klej i będzie dobrze, MAPEI nadaje się do podłogówki nawet jest zalecany.

Zwyły Atlas też daje radę i nic nie poodpada aby fachowiec wiedział co robi.

futro68 
Mitsumaniak

Auto: L-400, Astra H, Nissan NV200
Wysłany: 03-03-2010, 18:05   

Panowie lastryko to nie płytki, czy PCV tylko posadzka betonowa z gresem - spotykana w szkołach czy na schodach. Niewielkie szanse żeby źle trzymała. Ale opukać zawsze można.

Dużo zależy od tego jakie płytki chcesz ułożyć. Jeśli gresowe lub marmurowe trzeba wziąć klej specjalistyczny do takich płytek, np. Atlas Plus Biały, Progres. Zob. http://www.atlas.com.pl/kleje-do-pytek.html Tak czy inaczej na mało chłonne powierzchnie jak lastryko daj klej elastyczny np. Atlas Plus. Potrzebuje mniej wody żeby związać i będzie znacznie lepiej trzymał płytki. Inaczej płytka "wypije" całą wodę i zaprawa nie zwiąże. Zwykłego kleju nie polecałbym w żadnym wypadku. Jeśli lastryko jest bardzo "wyślizgane" możesz je przetrzeć gruboziarnistym papierem ściernym to zwiększy się powierzchnia szczepna.

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-03-2010, 18:04   

Futro kleje nie piją,
piła zaprawa cementowa.
Atlas jest bardzo dobrym klejem , i na pewno wytrzyma ponadto na zwykły atlas można położyć płytki na płytki i też nie odpadną, gwarantuje za to.

Nawet wspomniane przez ciebie gresy czy marmury kładzie się na zwykły atlas.

futro68 
Mitsumaniak

Auto: L-400, Astra H, Nissan NV200
Wysłany: 10-03-2010, 18:49   

Student nie napisałem, że klej pije tylko że pije płytka... a to różnica. Co do zastosowania klejów, pracowałem 7 lat w Atlasie i znam nieco produkty i technologię. Na zwykły klej przykleisz ale nie ma gwarancji że będzie trzymać, że nie będziesz miał przebarwień poprzez zastosowanie zwykłego cementu a nie białego itd.

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-03-2010, 08:57   

Ok. teraz sie będziemy pykać kto ma widzę teoretyczną a kto praktyczną :lol:
Mniejsza z tym.
Generalnie od wielu lat kleje są na tyle dobre że można kłaść na wszystko i bedą trzymać.
Tylko aby brać z normalnych producentów a nie jakąś firmę krzak.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 11-03-2010, 09:01   

http://www.ceresit.pl/pro...y-klejace/cm-17
Jest pokazany sposób układania płytek na starych płytkach: http://www.ceresit.pl/sys...adzina-z-plytek
Prawdopodobnie ATLAS ma swój odpowiednik, ale jeśli chodzi o trudne tematy to bardziej ufam Ceresitowi.

Odpowiedz do tematu