Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
skoki obrotów w Toyocie avensis 2.0 d4d 2004r
Autor Wiadomość
j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-03-2010, 11:17   skoki obrotów w Toyocie avensis 2.0 d4d 2004r

Witam.
Problem jak w temacie, mam pewne podejrzenie, ale chcialbym sie skonsultowac z ludzmi ktorzy sie znaja na rzeczy.
Sytuacja przykladowa : Spokojna jazda w trasie kolo 90-100 km/h , wcisniecie gazu do dechy celem maksymalnego przyspieszenia i nastepujace objawy : Skok obrotow silnika, co slychac i widac tez na obrotomierzu, jednak plynne i skuteczne przyspieszanie samochodu. Po takim skoku (mniej wiecej o 500-100 obrotow zazwyczaj) podczas dalszego przyspieszania falowanie w tym zakresie (od wartosci poczatkowej do wyzszych o okolo 1k obr/min)
Po ujeciu gazu powrot do normlanych obrotow jakie sie w tym momencie nalezą.

Mam nadzieje, ze opisalem problem dosc szczegolowo :)
Co to moze byc?

mystek 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 2014
Wysłany: 08-03-2010, 11:47   

W sensie, że dodajesz gazu, a on nie jedzie mówiąc wprost? Obroty rosną, a samochód przyśpiesza nie tak szybko, jak powinien?
Volvo V40 T4 08.2014 - 01.2019
Toyota MR2 SW20 04.2017- ...
Mitsubishi Lancer Sportback 11.2018 - ...

AnoniM79
[Usunięty]

Wysłany: 08-03-2010, 12:11   

Jeśli jest podwyższanie się obrotów i prędkości tylko na prędkościomierzu i obrotomierzu, to w takim razie sprzęgło się ślizga i wymaga wymiany, bo wkrótce pod górkę nie podjedziesz.
Przerabiałem u siebie ten temat miesiąc temu. Silnik wkręcał się na obroty, ale bez efektów przyspieszania. Wymiana sprzęgła pomogła. Tarcza była cienka na kilka mm.
Pzdr

j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Wysłany: 08-03-2010, 12:58   

nie, zle mnie rozumiecie (zle napisalem moze)
Auto przyspiesza plynnie, calkiem ladnie sie zbierajac. Przy tym jednak wystepuja te skoki obrotow silnika. i w momencie gdy nastepuje taki skok obrotow (slyszalny oraz widzialny na obrotku) to auto dalej przyspiesza plynnie i sprawnie
Cytat:
W sensie, że dodajesz gazu, a on nie jedzie mówiąc wprost? Obroty rosną, a samochód przyśpiesza nie tak szybko, jak powinien?
W sensie wystepuje nienaturalny skok obrotow (bo tak szybko by sie nie podniosly tym autem na pewno) a przy tym przyspieszanie zostaje na dobrym poziomie i jest plynne, bez szarpniec

Odpowiedz do tematu