OPONY I ich WYWAŻENIE lub niewyważenie |
Autor |
Wiadomość |
jabol66
Forumowicz
Auto: PII 2,8 3,0 3,5
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Posty: 206 Skąd: EZD zduńska wola
|
Wysłany: 08-03-2010, 10:03 OPONY I ich WYWAŻENIE lub niewyważenie
|
|
|
Czytając forum bardzo często widze że dużo ludzi nie wie (winić tu powinno się serwisy w których zakłądacie kołą) że istnieje coś takiego do wyważanie kół co pomoże Wam zadbać o zawieszenie i układ jezdny w przypadkach opon typu MT lub nalewek gdzie waga kół różni często się nawet o kilkaset gram. Jest specjalny proszek (zastosowanie początkowe do opon ciężarowych) którey wkładamy do opony przed montażem, po przejechaniu ok 5km koło samo się wyważa. Jest to fajna sprawa bo np. po jezdzie wq błotku kółko ma kilkuset gramowe niewyważenie a po zastosowaniu proszku wystarczy przejechać kilkaset metrów a proszek sam rozłoży się tak że niewyważenia się zniwelują. koszt tego jest znacznie mniejszy niż wymiana podzespołów uszkodzonych przez niewyważenie (okołło 20 zł na koło w zależności od rozmiaru koła lub niewyważeń). Jeżeli mielibyście problem z dostraniem tego proszku,l to dajcie znać a pomogę. |
|
|
|
 |
Szyszkowa
mod Pajero seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 308 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 08-03-2010, 12:06
|
|
|
jabol66 napisał/a: | Jest to fajna sprawa bo np. po jezdzie wq błotku kółko ma kilkuset gramowe niewyważenie a po zastosowaniu proszku wystarczy przejechać kilkaset metrów a proszek sam rozłoży się tak że niewyważenia się zniwelują |
A co w przypadku, jeżeli błoto umyję? Proszek zostanie i znowu będzie się na nowo wyważał ? |
|
 |
jabol66
Forumowicz
|
Wysłany: 08-03-2010, 19:34
|
|
|
Szyszkowa napisał/a: | jabol66 napisał/a: | Jest to fajna sprawa bo np. po jezdzie wq błotku kółko ma kilkuset gramowe niewyważenie a po zastosowaniu proszku wystarczy przejechać kilkaset metrów a proszek sam rozłoży się tak że niewyważenia się zniwelują |
A co w przypadku, jeżeli błoto umyję? Proszek zostanie i znowu będzie się na nowo wyważał ? |
znowu kilkaset mwetrów i kółko się wyważy samo, to jest w tym dobre że do koła do którego raz został wsypany proszek będzie już zawsze wyważone, proszek ten nie klei sie do opony i zmienia swoje położenie w zależności od miejsca niewyważeń |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 08-03-2010, 20:23
|
|
|
Pierwsze słyszę ciekawe to by było...Czy wypróbowałeś to już na sobie
[ Dodano: 08-03-2010, 20:25 ]
przepraszam...na swoim samochodzie |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 08-03-2010, 20:35
|
|
|
jabol66 napisał/a: | Jeżeli mielibyście problem z dostraniem tego proszku,l to dajcie znać a pomogę. | podaj coś więcej,jakiś link czy cóś takiego i jeszcze pytanie jak sprawuje się ten magiczny proszek jeśli w oponie bezdętkowej jest dętka i opona i dętka są pompowane ( tak się robi aby obniżając ciśnienie w oponie jadąc w teren nie zrzucić opony z felgi) |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
AndrzejM22
Forumowicz

Auto: Pajero II 2,5 TD Krótkie
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Lut 2010 Posty: 124 Skąd: Ełk -u okolice. :)
|
Wysłany: 08-03-2010, 21:10
|
|
|
Pozwólcie ze się przyłącze do konwersacji . Taki proszek służy generalnie do wyważania opon ciężarowych sporadycznie do opon przemysłowych .
Ja osobiście nie wiedziałem żeby ktoś go stosował do opon w terenówkach ale nie byłbym tu aż tak optymistycznie nastawiony co do jego działania .
Tutaj można sobie więcej przeczytać na jego temat ,
http://www.autoforum.com.pl/16.cms
http://www.tiptopol.pl/images/n59.pdf |
_________________ Pajero 2,5 TD 33" Baja Claw TTC mosty 5.285 +jakiś lift + jakaś winda.
Pajero 3.5 V6 cywilne |
|
|
|
 |
jabol66
Forumowicz
|
Wysłany: 09-03-2010, 09:13
|
|
|
gołąb napisał/a: | Pierwsze słyszę ciekawe to by było...Czy wypróbowałeś to już na sobie
[ Dodano: 08-03-2010, 20:25 ]
przepraszam...na swoim samochodzie |
wypróbowałem, i to nie pierwszy raz na moich oponach w zasadzie na jewdnej z nich miałem niewyważenie 400gram nie ma innej możliwości niż proszek ponieważ nie mieści się taka ilość odważnikówna feldze
jawaldek napisał/a: | i dętka są pompowane ( tak się robi aby obniżając ciśnienie w oponie jadąc w teren nie zrzucić opony z felgi) |
wtedy do zaaplikowania tego proszku musisz podjechać na wulkanbizację do tirów tam nabijają proszek przez maszynke do dętki
tomek5 napisał/a: | Mieszanina opiłków, metal albo ołów z czymś jeszcze |
no tu się nie zgodzę ponieważ są to kulki mniejsze bądź większe w zależności od gramatury
no to już się spotkałeś, co do tych produktów widziałeś ich cena TIPTOPOL stosuje cene zaporową, jedno koło wyjdzie około 70zł więc.........
Napisze tak ja sprawdziłem nie tylko na sobie i z doświadczenia wiem jedno najpierw najlepiej wyważyć koło normalnie tyle ile się da proszek wzucic wtedy mało ok 100-200 gram(do dużych kół MT NALEWKA) i jest wtedy najlepiej bo proszek jest tylko na "nowe niewyważenia" czyli błoto, śnieg itd. |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 09-03-2010, 20:16
|
|
|
Znalazlem tutaj proszek tip-top 450g w cenie 27zl.
Jak ktos znajdzie lepsza oferte to niech sie podzieli linkiem. Najlepiej w Irlandii ewentualnie UK |
|
|
|
 |
jabol66
Forumowicz
|
Wysłany: 09-03-2010, 21:24
|
|
|
tak ale nie jest to wspomniany equel, 450g to na dwa koła wystarczy ja kupuje ale u dostawców od materiałew wulkanizacyjnyxch około 18zł za 250gram i trzeba też wziąć pod uwagę że w opakowaniach 450gr jest dość gruby granulat trochę za gruby do niewyważeń niewielkich |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 19-03-2010, 22:58
|
|
|
Nie wiesz gdzie to mozna kupic w irlandii ewentualnie gdzie indziej z wysylka do irlandii ? Interesowaloby mnie 4 x 250g
----------------------------------
Przyszlo mi na mysl zastosowanie malutkich kuleczek.
1. Srut 4,5mm ale niestety jest stalowy i zastanawiam sie czy nie rdzewialy by co moglo by miec zly wplyw na opone. (+ bo jest tani i dostepny wszedzie)
2. koraliki 3mm - znalazlem aluminiowe pozlacane. Tutaj korozja nie wystapi.
Tylko czy kuleczki z jakiegokolwiek metalu nie beda scierac opony od srodka i czy nie beda grzechotac ? |
|
|
|
 |
|