[ALL] Szyby w colcie. |
Autor |
Wiadomość |
lorek10 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-09-2006, 20:40 [ALL] Szyby w colcie.
|
|
|
Witam. Panowie? W jaki sposób wyciągnąc szyby boczne i tylną w colcie(rok 1994) i jak je spowrotem wsadzic? O ile sie nie myle to szyby są klejone. Jeżeli ktoś sie orientuje to proszę o rady. Pozdrawiam. |
Ostatnio zmieniony przez harpagan 13-10-2007, 00:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
McDoune
Mitsumaniak Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lut 2006 Posty: 2921 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-09-2006, 22:12
|
|
|
Prawdopodobnie, a właściwie na pewno są one tak samo montowane jak w Lancerze, czyli wyjęcie jest proste jak drucik w kieszeni
1) Odkręć obicie drzwi (cztery śruby, bok drzwi, przy klamce, w schowku na moniaki i z przodu drzwi
2) opuść szybę prawie do konca, tak byś wydział obie śruby mocujące do białego plastikowego wózka który ją podnosi i opuszcza.
3) odkręć te śruby, szyba powinna i tak lezec na wozku, więc nie musisz jej kurczowo trzymać (chociaż strzeżónego)
4) lekko przechylając wyciągnij ją i odłuż w bezpieczne miejsce
pozdro |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 11-09-2006, 22:45
|
|
|
McDoune, chodzi o szyby bez możliwości podnoszenia - boczne tylne i tylna w colcie
lorek10, przecisnąć strunę od gitary albo mocny drut i przeciąć po obwodzie. Nie wróżę jednak sukcesów |
|
|
|
 |
kostuch [Usunięty]
|
Wysłany: 11-09-2006, 23:14
|
|
|
Jak będziesz miał drugą osobę do pomocy to nie będzie problemów bo sam nie dasz rady. Kup w sklepie z lakierami samochodowymi drut do wycinania szyb i przebij warstwę kleju i na przemian ciągnijcie tylko trzeba uważać żeby nie zachaczyć szyby bo wtedy może być po niej. |
|
|
|
 |
zyraff85 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-09-2006, 09:24
|
|
|
josie, struna powiadasz.. ee to dosc ryzykowne
znajomy lakiernik gdy malował mojego Colta wycinal szyby od srodka dobrym nozem do tapet to jest najmniej ryzykowny sposob moim i jego zdaniem..
pozdrawiam !! |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 12-09-2006, 09:30
|
|
|
ja widziałem w firmie, która się zajmuje montażem szyb - stare wycina się właśnie jakimś drutem owiniętym na 2 końcach na stalowej rurce - 2 osoby ciągną raz w jędną raz w drugą stronę i szybę wycinają; nową się potem wkleja - jest taki czarny klej do szyb samochodowych |
|
|
|
 |
lorek10 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-09-2006, 21:53
|
|
|
Dzięki za uwagi.
Czy ktos z was prubował samemu wyciąc a następnie wkleic szyby. Pozdrawiam
[ Dodano: 12-09-2006, 21:54 ]
Przepraszam "próbował" Pozdrawiam |
|
|
|
 |
qbartx [Usunięty]
|
Wysłany: 12-09-2006, 22:00
|
|
|
No więc...po 1 po co chcesz wyjmować szyby? Po 2 sposób z nożem do tapet jest najbezpieczniejszy ale najbardziej pracochłonny. Ze struną idzie szybciej ale wieksze jest ryzyko uszkodzenia szyby! Wkleićszybę to nie jest filozofia zbytnia. Kupujesz klej do szyb za 20zl(opakowanie tuba-jak silikon) klei się tym na zimno. Musisz się tylko pobawić w odpowiednie ustawienie szyby.
Klej do szyb polecam też do np. Rozklejajacych się elementów karoserii np drzwi! Przestaną one pukać i wydawać metaliczny odgłos przy zamknięciu itp |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21948 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 12-09-2006, 22:49
|
|
|
qbartx napisał/a: | Klej do szyb polecam też do np. Rozklejajacych się elementów karoserii np drzwi! Przestaną one pukać i wydawać metaliczny odgłos przy zamknięciu itp |
Czyżby to był sposób na dziwne trzaski w drzwiach kierowcy w moim aucie. Muszę spróbować. Najpierw myślałem, że to tapicerka ale od jakiegoś czasu podejrzewam konstrukcję drzwi (może zgrzewy gdzieś puściły). Strzela jak ruszam, jak hamuję i na dziurach. Trzeba spróbować z tym klejem, bo na razie pomaga tylko głośna muzyka. |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 13-09-2006, 08:53
|
|
|
Hugo - ja już dawno 'przykleiłem' tym klejem do szyb: drzwi i maskę. Praktycznie jest normą w C5x, że fabryczne zgrzewy czy też klej puszcza po latach i słychać takie dzwonienie - najlepiej opukaj drzwi pięścią - jak metalicznie rezonuje, to klej do ręki i do dzieła. Niestety ja nakładałem palce (w rękawiczce) i miałem długo ten paluch czarny
Klej kupiłem w sklepie z farbami do aut - co prawda niby pasuje na pistolet do silikonu, ale nie mogłem go wycisnąć, więc rozwaliłem tubę nożem. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 13-09-2006, 09:10
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Hugo - ja już dawno 'przykleiłem' tym klejem do szyb: drzwi i maskę. Praktycznie jest normą w C5x, że fabryczne zgrzewy czy też klej puszcza po latach i słychać takie dzwonienie - najlepiej opukaj drzwi pięścią - jak metalicznie rezonuje, to klej do ręki i do dzieła |
No to mam kolejne zadanie do wykonania. Drzwi od kierowcy potwornie dzwonią przy zamykaniu. Od pasażera mniej. Pomysł z klejem jest naprawdę ciekawy. W weekend będzie próba.
Aha zgrzewy maski silnika oczywiście też puściły. Standard. |
|
|
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 13-09-2006, 09:16
|
|
|
W drzwiach u góry masz taką metalową listwę powyżej zamków - tam są w niej dziury (przy zawiasach i zamku) - tam musisz wrzucić tego kleju (najpierw umyj z kurzu i odtłuść powierzchnię). |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 13-09-2006, 12:05
|
|
|
Hugo napisał/a: | Drzwi od kierowcy potwornie dzwonią przy zamykaniu |
Przy okazji rozbierania tapicerki nakap trochę oleju na zamek od wewnątrz - tam siedzi jakaś skubana sprężynka czy coś która uwielbia dźwięczeć jak zamek zadziała - naprawdę dużo to daje - przetestowałem.
A najlepiej sprawdź symulując na otwartych drzwiach zamknięcie zamka za pomocą wkrętaka |
|
|
|
 |
qbartx [Usunięty]
|
Wysłany: 13-09-2006, 17:06
|
|
|
Tylko uważajcie na ten klej bo jest dosyć mocny i jak sobie przykleicie któreś cięgno to znowu tapicerke trzeba ściągać Ja miałem tak w mazdzie ze zaraz przy zgrzewach szly :/ W colcie wiec nie wiem jak tam sprawa z umieszczeniem ciegien wyglada |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 13-09-2006, 17:26
|
|
|
Cięgno od ryglowania zamka idzie przy samym profilu drzwi. Już dawno owinąłem je taśmą izolacyjną, ale i tak dalej mi tam coś brzęczy i strzela.
josie napisał/a: | skubana sprężynka |
Krzyzak napisał/a: | fabryczne zgrzewy czy też klej puszcza po latach i słychać takie dzwonienie |
Ale już wiem co |
|
|
|
 |
|