Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ecumaster
Autor Wiadomość
Cliber 
Nowy Forumowicz

Auto: Opel Calibra
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-03-2010, 16:17   Ecumaster

Witam, słyszałem że zamiast chipa, w Eclipsach stosuje sie ecumaster. Czy zasada jego dzialania jest podobna do chipa i czy tez podnosi on moc nawet do 30 proc. w samochodach z turbo? :?

zenek_bb 
Mitsumaniak
Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Wysłany: 23-03-2010, 20:38   

ECU Master nie podnosi de facto mocy w samochodzie tylko służy do jego strojenia, oszukuje oryginalne ECU i steruje silnikiem jak się go ustawi, inaczej nazywa się go stand alone lub świnią. Pozwala zastąpić np. przepływomierz czujnikiem ciśnienia oraz sonde lambda sondą szerokopasmową. Pozwala na zebranie oryginalnej oraz stworzenie nowych map zapłonu, wtrysku jak i faz rozrządu (tylko silniki ze zmienną fazą rozrządu np. MIVEC, Vanos, VTEC).

Na fabrycznych częściach pozwala na niewielkie przyrosty mocy, trzeba dokonać modyfikacji w samym silniku, nie chodzi tu tylko o silniki turbo ale też i wolnossące. Kolega z forum ma GSa N/A z ECU Masterem, po przeróbkach (z tego co wiem wałki też wymieniał) ma z tego co pamiętam 176KM i troche większy moment niż ori, w silnikach turbo po wymianie np. turbiny, wtrysków i pompy paliwa pozwala na podnoszenie mocy bez ograniczeń praktycznie, do granic silnika, ile wytrzymają np. tłoki i korby.

Świnia czy tzw. stand alone ecu daje dużo większe możliwości niż EEPROM do ori ECU np w 1g czy 2g, stosuje się go głównie do wystrojenia zmodyfikowanego auta, natomiast zmiany w oryginalnym ECU przydają się jako samotna zmiana samych map na standardowych częściach np. po wymianie tylko turbiny na niewiele mocniejszą. Przy głębszych modyfikacjach o wiele łatwiej nie wysadzić silnika jeżeli ma się ECU Mastera + czujniki np AFR, EGT.

Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj :D

Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...

Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!!

viader 
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Wysłany: 23-03-2010, 21:54   

zenek_bb napisał/a:
Kolega z forum ma GSa N/A z ECU Masterem, po przeróbkach (z tego co wiem wałki też wymieniał) ma z tego co pamiętam 176KM i troche większy moment niż ori

Jeśli chodzi Ci o auto cyberluka to nigdy nie było ono na prawdziwej hamowni, więc tę moc to można między bajki włożyć. Tym bardziej, że inny klubowicz z autem zhamowanym na 152KM bez problemu go objechał...

4g63colt
[Usunięty]

Wysłany: 23-03-2010, 22:04   

zenek_bb napisał/a:
inaczej nazywa się go stand alone lub świnią

Świnia a stand alone to dwie różne rzeczy,świnia współpracuje z fabrycznym ECU a stand alone zastępuje je.

MATi1G 
Forumowicz

Auto: Eclipse 1G N/A
Wysłany: 23-03-2010, 22:26   

viader napisał/a:
Jeśli chodzi Ci o auto cyberluka to nigdy nie było ono na prawdziwej hamowni, więc tę moc to można między bajki włożyć.

najlepsze jest to ze wywalił chyba z 8 klocków na ECUmastera Map sensor wałki dolot wydech przelot ,zreszta o tym aucie juz słuch zaginął jak i o jego włascicielu....

Tiamat 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander Turbo
Wysłany: 24-03-2010, 08:48   

MATi1G napisał/a:
najlepsze jest to ze wywalił chyba z 8 klocków na ECUmastera Map sensor wałki dolot wydech przelot

nie wiem ile wywalił i tak odważnych tez bym nie stawiał. Na etapie kiedy jeszcze z nim rozmawiałem nie miał wałków. Miał wydech, dolot + konwersje na map sensor + wtryski większe.
A do mocy 176KM podchodziłbym razcej z dystansem, tak jak pisze Viader.

zenek_bb 
Mitsumaniak
Moderator

Wysłany: 25-03-2010, 00:52   

viader napisał/a:
Tym bardziej, że inny klubowicz z autem zhamowanym na 152KM bez problemu go objechał...

może i moc z nosa wyciągnięta ale fakt faktem da się tyle wyciągnąć z NA bez problemu

a to kto kogo objechał to żadne porównanie, zbyt wiele czynników... najważniejszy: kierowca :)

Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."

Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!!

viader 
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Wysłany: 25-03-2010, 08:35   

Oczywiście, że się da ale w przypadku ecli nie bez problemu, a już napewno nie bez sporych kosztów.

zenek_bb 
Mitsumaniak
Moderator

Wysłany: 25-03-2010, 11:00   

ok, podsumowując dla zakładającego temat Clibera:

najprostsza droga dla zjadacza chleba to turbo, ecu master + EGT + AFR do wystrojenia

zabawa z 100+koni z jednego litra z N/A zostawiamy ferrari i lamborghini

aha Cliber, zapomniałbym, sprzedaj szybko calibre zanim się rozsypie i kupuj eclipse albo 3000GT, chyba że 200SX, pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez zenek_bb 25-03-2010, 23:23, w całości zmieniany 1 raz  

Tiamat 
Forumowicz

Wysłany: 25-03-2010, 14:06   

Cliber napisał/a:
podnosi on moc nawet do 30 proc

w wolnossącym eclipsie 4g63 30 % mocy to 45KM. O taki przyrost możesz powalczyć -co już przerabiane było pewnie po stukroć - za pomocą komletnego dolotu, wydechu z kolektorem, zrobionej głowicy ( pewnie z większymi zaworami, sprężynami i talerzami ), wałków ( przynajmniej 272/272 ), większych wtrysków i pompy, lekkiego zamachu, wyważenia gratów, mocniejszego sprzęgła, świniaka ( ecumaster ) + tłoków doprężających. Duuużo kasy, duuuużo frajdy i pewnie 200KM pęknie.

MATi1G 
Forumowicz

Auto: Eclipse 1G N/A
Wysłany: 25-03-2010, 17:30   

Tiamat napisał/a:
Na etapie kiedy jeszcze z nim rozmawiałem nie miał wałków

Na początku ich nie miał ,potem podobno wsadził ostrzejsze, przynajmniej na jednym spocie tak mówił

Cliber 
Nowy Forumowicz

Auto: Opel Calibra
Wysłany: 27-03-2010, 18:41   

Z tego co wiem , to bardzo trudno wydusic dodatkowa moc z eclipsiaka, szczegolnie z silnikiem 4g63, tak wiec takie mody odpadaja. Zenek bb dzieki za dobra rade :wink: wlasnie tak chce zrobic, z tym ze caliberka to last edition w bardzo dobrym stanie. 200 sx odpada z racji wygladu (oczywiscie to kwestia gustu), nad 3000gt sie kiedys powaznie zastanawialem ale to typowy ścigacz, zostaje eclipse :) Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 27-03-2010, 19:24, w całości zmieniany 1 raz  

Rako86 
Nowy Forumowicz

Auto: był sobie Eclips 1g
Wysłany: 27-03-2010, 21:56   

MATi1G napisał/a:
viader napisał/a:
Jeśli chodzi Ci o auto cyberluka to nigdy nie było ono na prawdziwej hamowni, więc tę moc to można między bajki włożyć.

najlepsze jest to ze wywalił chyba z 8 klocków na ECUmastera Map sensor wałki dolot wydech przelot ,zreszta o tym aucie juz słuch zaginął jak i o jego włascicielu....

to smutne ale za te 8 klocków z palcem w pośladkach mógł zmontować turbo na ori gratach i mieć 200 zamiast może 170 wyplutych na wolnossaku :roll:

Tiamat 
Forumowicz

Wysłany: 31-03-2010, 09:50   

Rako86 napisał/a:
mógł zmontować turbo

nie każdy chce burbo :wink:

zenek_bb 
Mitsumaniak
Moderator

Wysłany: 31-03-2010, 13:19   

no dokładnie timat ma racje, nie wszystkim pasuje charakterystyka silnika doładowanego, chociaż mam dla tych osób kartę przetargową... gdzieś widziałem że w evo 8 gościu zamontował jakąś duużą sprężarkę ze.... zmiennym kątem łopatek, podobno coś z porshe czy jakoś tak, podobno ciągnie od 1800obr i daje max moment od 2100+, taka jazda to NA hondy się mogą wstydzić i to ostro ;p ale wkładając tą samą kasę w uturbienie co w przeróbki NA można uzyskać naprawdę lepszą harakterystykę i mniejsze spalanie więc trzeba się poprostu przekonać do turba...

jechałem ostatnio hondą z silnikiem d16coś tam znajomy przyjechał z kolegą ze zlotu do siebie, silnik 1.6, doprężony, inne wałki, hondata, ecu master 2, odcinka przy 9,5tys, i wiele przeróbek, wynik na hamowni 156km/182nm i wam powiem że to jedzie :D tyle że lżejsze od ecli (1100kg) i ciśnie jak pocisk, wychodzi 97,5km z litra, nieźle... ale spalanie na poziomie 11litrów PB mnie nie zadowala... wole moje 9L LPG...

Odpowiedz do tematu