Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Wymiana oleju do GDI
Autor Wiadomość
Ginger1021 
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-08-2008, 22:20   

mlun napisał/a:
Głównym powodem dzwonienia popychaczy nie jest zły olej ale pozatykne kanaliki. Było już kilka tematów o tym na forum. Po wyczyszczeniu popychaczy(lub po wymianie jeśli któryś był uszkodzony) problem znikał.

Zgadzam się z tą tezą ale ten środek może je przetkać? Popychacze myślę że po przebiegu 130 000km chyba nie siadają (przebieg udokumentowany). :roll:

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 29-08-2008, 22:24   

Przeczytałem sobie to wczoraj wieczorkeim i powiem że bardzo ciekawe. Wiesz można sprubować ale ryzyko jest zawsze.

Ginger1021 
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI
Wysłany: 29-08-2008, 22:39   

Po 10-tym września będę testował ten specyfik, jak co to opiszę wszystko

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 30-08-2008, 06:35   

Z niecierpliwością czekam na testy.

przemekx303 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI 98r.
Wysłany: 29-03-2010, 19:46   

W sobotę wymieniłem pierwszy raz olej w mojej GDI , w książce napisane jest że wchodzi ok 3,8 l więc wlałem odrazu 3,5l odczekałem chwile wyjmuje bagnet a olej z 5 mm nad górną kreską , dlaczego ? Czyżby dużo oleju nie spłyneło. Odczekałem do rana myśląc że się ustabilizuje i nic , szybko na kanał i zlałem prawie pół litra. Troche lipa , może jakaś płukanka ?,ktoś coś poleca. No i niestety zaczął mi stukać lekko któryś hydropopychacz przed wymianą wogóle ich nie słyszałem olej taki jak poprzedni castrol 10w40 , może przejść na syntetyk przebieg ponad 160 tyś, jak na razie nic cieknie i przez 8 tyś dolałem ok 0,4l oleju.

pszylepek 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 1997
Wysłany: 29-03-2010, 20:29   

Oczywiście filtr oleju również wymieniłeś ??? Jeżeli tak to wszystko w normie, dopiero po odpaleniu silnika filtr "zaciągnie olej" poziom spadnie i dolewasz do kreski max. I wchodzi właśnie 3,8L ale to nie apteka, może być trochę mniej nie powinno być więcej (tzn. odrobina więcej nie zaszkodzi, ale lepiej nie przekraczać). Jeżeli nie zmieniłeś filtra to gorzej, bo zapewne został w nim olej i stąd masz więcej. Jeżeli tak to jak najszybciej zmień filtr a przy okazji zlejesz nadmiar oleju. Zmiana oleju na syntetyk jeżeli odzywają się popychacze - no cóż to trochę jak leczenie objawów zamiast przyczyn. Zresztą chyba pora się do takiego dźwięku przyzwyczaić. Walka z tym jest trudna, nawet serwisy rozkładały ręce już w trakcie gwarancji. Zadzwoń do jakiegoś ASO i zapytaj o GDI i popychacze. Powiedzą - znany problem, wymienimy popychacze, na jakiś czas (może) pomoże. Z drugiej strony na tym forum wiele osób boryka się z tym problemem i zdaje się nikt jakiś negatywnych skutków (poza akustycznymi) nie odnotował.

przemekx303 
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI 98r.
Wysłany: 29-03-2010, 20:40   

filtr oczywiście zmieniony i właśnie po włączeniu silnika , po zassaniu oleju i pózniejszym sprawdzeniu stanu oleju okazało że jest ponad normę. Więc musiałem pół litra zleć , co daje sumę ok 3l oleju przy wymianie razem z filtrem . Pytanie dlaczego tak mało oleju spłynęło. Silnik po małej trasce , rozgrzany także i olej ciepły , pewnie teraz ok 1l szlamu w silniku zostało

Odpowiedz do tematu