Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: glina
29-05-2014, 13:48
Carisma GDI 1.8 Hatchback, pomożecie?
Autor Wiadomość
kaiko 
Nowy Forumowicz
Kaiko

Auto: Carisma 1.8 GDI Elegance '99
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-03-2010, 21:29   Carisma GDI 1.8 Hatchback, pomożecie?

Cześć,
to mój pierwszy post tu u Was, tak że chciałem się od razu przywitać i zostać ;) Trafiłem z polecenia brata, który już tu z Wami jest od jakiegoś czasu, sam jeździ Cari i mnie nim przekonał do podobnego zakupu. Świetne auto.

Pogadałem trochę z nim, znajomym (też Mitsubem jezdzi), poczytałem trochę wątków tu u Was - na co zwracać uwagę przy zakupie, czym się kierować itd. i upatrzyłem sobie jedną sztukę:

http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C12196419

i piszę do Was z prośbą o opinię. Co myślicie? Warto?

Swoją drogą może też ktoś z Was ma do sprzedania Cari GDI 1.8 Hatch? Pieniążki mam gotowe i jestem zdecydowany na zakup, tak że jak tylko macie coś interesującego mniej więcej w tej cenie (albo Wasi znajomi) do sprzedania to bardzo chętnie kupię chocby zaraz :) . Kwotę jaką jestem w stanie wydać to ok 9-13 tys zł (z opłatami). Jestem z Żywca (czyli Śląsk/Małopolska można się umawiać)

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 28-03-2010, 22:50   

Brak oznaczeń na błotnikach, sprzedający pisze, że jest to wersja Elegance, co nie bardzo pokrywa się ze stanem faktycznym. Sprzedający chyba zaporzyczył opis od innej Carismy :P
a tak ze zdjęć wygląda całkiem przyzwoicie :P

zbycho77 
Mitsumaniak

Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Wysłany: 29-03-2010, 22:28   

Nieźle się prezentuje, pewnie jeszcze do opłat. Rzuć okiem na reflektor od strony pasażera, mam wrażenie, że mógł być wymieniany. Poza niuansami o których pisze Saqu trudno się do czegoś przyczepić. Warto się mu przyjrzeć bliżej moim zdaniem.

kaiko 
Nowy Forumowicz
Kaiko

Wysłany: 30-03-2010, 10:08   

no to nie pozostaje chyba nic innego jak umówić się i obejrzeć :)

dziękuję bardzo za opinie - zamelduję Wam tu niebawem co z tego wyszło :)

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 30-03-2010, 18:36   

No i ma 125 KM a nie 122 KM.

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

kaiko 
Nowy Forumowicz
Kaiko

Wysłany: 30-03-2010, 19:09   

a to fakt że ma 125 to jest coś nie tak? (ja jestem kompletny laik jak chodzi o samochody, ale służę radą w sprzecie foto ;) )

Jeszcze znalazłem taką, która nieukrywam dużo bardziej mi się podoba pod kątem wizualnym no i chyba opis odpowiada stanowi faktycznemu...

http://allegro.pl/item977..._8_gdi_eco.html

co myślicie?

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Wysłany: 30-03-2010, 19:16   

kaiko, Oba są warte obejrzenia.

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Mark Twain

kaiko 
Nowy Forumowicz
Kaiko

Wysłany: 30-03-2010, 19:26   

ok, dzwonie, sie umawiam najpierw na tą drugą, bo też nie tylko mi się bardziej podoba, ale też mej towarzyszce (sami wiecie jak to jest ;) "bo to niebieskie jest takie brzydkie i nie pasuje do zielonego" - ja tam tego nie rozumiem, no ale.. ;) ) Zadzwonie umówię się i napiszę Wam tu co z tego wyszło.

Dziękuję raz jeszcze za zainteresowanie się moim wątkiem. Jestem Wam bardzo wdzięczny :)

Saqu 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-03-2010, 19:27   

wersje 122 konne wchodziły pod koniec 2001 roku chyba i różniły się tylko ilością sond :P

W tej drugiej wydaje mi się, że prawy tylny błotnik był maźnięty farbą, ta wersja chyba nie miała kontroli trakcji i tempomatu.
Do tego wydaje mi się, że sprzedający troche zamazł świecącą się kontrolkę ABS, która świecić nie powinna.
Na plus to to że kupiony w polskim salonie i fajniejsze wyposażenie od tej zielonej :d

zbycho77 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-03-2010, 19:32   

Morfi napisał/a:
Oba są warte obejrzenia
też mi się tak wydaje. Jeśli chodzi o ten drugi, to rzuć uważnie okiem na pas przedni. Niby silnik nie umyty, a ten tak błyszczy jakby był nowy ... No i nie wiem dlaczego wewnątrz kolor srebrny przechodzi w złoty ..., dziwne - możliwe że to takie przekłamanie na zdjęciu - przyjrzyj się w każdym razie tym kielichom i grodzi. Poza tym moim zdaniem nieźle.

kaiko 
Nowy Forumowicz
Kaiko

Wysłany: 30-03-2010, 20:30   

a jeżeli ten ABS się świeci to odpuścić czy to raczej mała (łatwo usuwalna) wada i warto bawić się w naprawy i jaki może być koszt.

przez pas przedni rozumiem przednią część samochodu, za którą zaraz jest silnik, a przez "kielichy" i "grodzie" to te framugi po otwarciu drzwi? Wybaczcie te pytania, ale to mój pierwszy samochód, a nie chciałbym płacić frycowego jak mój tato ;)

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Wysłany: 30-03-2010, 20:44   

Do pasu przedniego przymocowana jest atrapa reflektory i zderzak.
Z kim chcesz ogladać auto ???
Umów się z kims z krakowa.
Jak działa ABS czyli koła sie nie blokują, to czujnik albo lampka cos przerywa.
Jakbys chciał tego z Sosnowca to mogę pomóc w ogledzinach :) Mam 20km.

Mark Twain

Saqu 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-03-2010, 21:02   

Jak chcesz dobrze obejrzeć to na forum gdzieś jest lista kodów błędów i jak wymrugać je w cari GDI.
Jeżeli kontrolka faktycznie nie gaśnie to możesz wymrugać i zerknąć co za błąd, żeby nie w deptąć w śmierdzącą...
Choć to może na zdjęciu wyglądać tylko, że nie gaśnie. Ale lepiej się upewnić :P

Ja kielichy to rozumiem miejsca mocowania amortyzatorów :)

kaiko 
Nowy Forumowicz
Kaiko

Wysłany: 30-03-2010, 21:11   

właśnie rozmawiałem z właścicielem tego drugiego. Mówi że auto jest do negocjacji, jest trzecim właścicielem. Ten tył rzeczywiście jest ryśnięty, więc tak jak mówicie coś tam jest. Pytałem o stan blachy, Pan mnie poinformował że nigdzie nie wychodzi żadna rdza jedynie mały zaczątek z tyłu w okolicach tego ryśnięcia właśnie (jak to ujął "wielkości głowki od szpilki"). Tak pozatym stan blachy bardzo dobry. Wspominał, że w ostatnim czasie zawieszenie było zrobione, hamulce wymienione na nowe (razem z tarczami). Ogólnie samochód mi polecił. Pytałem go o zdarzenia w przeszłości. Zapewnił mnie że nic nie było za jego kadencji i nie wie o żadnych podobnych zdarzeniach u poprzednich właścicieli. W komplecie jest zestaw zimówek i letnich (prawie nowych, 1 sezon) na 15" alufelgach. Mówi że w aucie wszystko działa i jest otwarty na wszelkie testy typu miernik lakieru, wyjazd do wskazanego mechanika na kanał/testy.

Mogę się z nim umawiać na sobotę ;)

A co do tego z kim bym jechał to z moim tatą - on jeździ swoją carismą 96' od 4 lat i może bratem też Carisma 02' GDI (jeździ od roku), ale nikt z nas nie jest mechanikiem i na pewno nie ma takiego oka.

Bardzo dziękuję za propozycję pomocy w oględzinach auta. Jak tylko będę się decydował coś w tamtej okolicy to napewno skorzystam.

zbycho77 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-03-2010, 23:46   

Dobrze, że jedziesz z właścicielami Cari, nawet jak nie są mechanikami, to jak coś będzie nie tak powinni wyczuć. Weź go na diagnostykę, niech ci sprawdzą. Jak będzie OK, to i tak negocjuj cenę ;) . Napisz jak poszło. Pozdrowienia.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi