Przesunięty przez: lukasz12 12-12-2009, 18:08 |
SIGMA - wymiana rozrządu |
Autor |
Wiadomość |
pc [Usunięty]
|
Wysłany: 10-09-2006, 14:56 SIGMA - wymiana rozrządu
|
|
|
Witam!
Jakie elementy wymienia się w Sigmie 3.0 v6 12v przy wymianie rozrządu?
Pasek, napisacz, coś jeszcze? Co wchodzi w skład kompletu wymiany rozrządu?
Ile powinna kosztować jego wymiana w serwisie? |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 10-09-2006, 17:09
|
|
|
pompa wody jest również napędzana na pasku rozrządu - trzeba sprawdzić jej stan
pc napisał/a: | Ile powinna kosztować jego wymiana w serwisie? | lepiej nie pytac
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
pc [Usunięty]
|
Wysłany: 10-09-2006, 19:06
|
|
|
Nie strasz mnie, orientowałem się i kosztuje w serwisie około 600 pln, więc to chyba nie jest aż tak porażający koszt.
Twój mechanik będzie wiedział czy trzeba wymienić jak spojży? Jak sądzisz? |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 10-09-2006, 19:13
|
|
|
pc napisał/a: | Twój mechanik będzie wiedział czy trzeba wymienić jak spojży? Jak sądzisz? | sądzę, że tak
ps. kiedy do niego jedziesz? moze razem się spotkamy o ile podpasuje nam razem sie spotkać |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24338 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 10-09-2006, 19:14
|
|
|
pompę wody ocenisz dopiero, jak padnie - moja działała dobrze przez 220 tkm i padła w ciągu 1 nocy (podczas jazdy)
powiem tak - jak pompa ma już przejechane 100-150 tkm, to zmień - obędzie się bez ponownego rozbierania rozrządu |
|
|
|
 |
mitsu-fan [Usunięty]
|
Wysłany: 10-09-2006, 23:36
|
|
|
jeżeli masz zacięcie mechaniczne, trochę chęci i umiejętności, to rozrząd zrobisz sam. Koszt paska + napinacz ok. 150 zł kpl /kalisz - auto-japan ebertowicz/ |
|
|
|
 |
pc [Usunięty]
|
Wysłany: 11-09-2006, 17:32
|
|
|
Zacięcie i chęci mam, gożej z umiejętnściami, niestety nie jestem wychowany w duchu mechanicznym a wszystko co w życiu robiłem dalekie jest od mechaniki samochodowej. Uczę się szybko, ale nie jestem geniuszem...
Wiem że rozrząd można kupić niedrogo, ale z montażem kiedy nigdy nawet nie widziałem jak to się robi - raczej się nie będę zmagał... No chyba że znajdzie się jakiś spec, ktory na rorum opisze ładnie ten "proceder"
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
old [Usunięty]
|
Wysłany: 17-09-2006, 09:45
|
|
|
wymiana rozrzadu w sigmie jest naprawdę prosta nie można się pomylić także polecam własną inicjatywę.a co do części polecam pasek tylko oryginalny w moim rejonie to koszt około 115zł natomiast napinacz z "luk-a"są zrobione na bazie japońskich łożysk "KOYO".a jeśli chodzi o wymianę to po dostaniu się pod obudowę rozrządu znajdziesz trzy punkty na wale korbowym wycięcie ma zgrać się z odlanym w bloku językiem natomiast wałki rozrząu mają punkty nabite na kołach i kreseczka wycięta na tylnej obudowie.przed założeniem lewy wałek przestaw o jeden ząb w prawo załuż pasek i napnij napinacz wałek sam wróci na swoje miejsce.pasek po napięci powinien dać się obrócić o 90 stopni.także do dzieła! |
|
|
|
 |
|