Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: lukasz12
12-12-2009, 18:08
SIGMA - wymiana rozrządu
Autor Wiadomość
pc
[Usunięty]

Wysłany: 10-09-2006, 14:56   SIGMA - wymiana rozrządu

Witam!

Jakie elementy wymienia się w Sigmie 3.0 v6 12v przy wymianie rozrządu?

Pasek, napisacz, coś jeszcze? Co wchodzi w skład kompletu wymiany rozrządu?
Ile powinna kosztować jego wymiana w serwisie?

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-09-2006, 17:09   

pompa wody jest również napędzana na pasku rozrządu - trzeba sprawdzić jej stan :wink:
pc napisał/a:
Ile powinna kosztować jego wymiana w serwisie?
lepiej nie pytac :?

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

pc
[Usunięty]

Wysłany: 10-09-2006, 19:06   

Nie strasz mnie, orientowałem się i kosztuje w serwisie około 600 pln, więc to chyba nie jest aż tak porażający koszt.
Twój mechanik będzie wiedział czy trzeba wymienić jak spojży? Jak sądzisz?

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-09-2006, 19:13   

pc napisał/a:
Twój mechanik będzie wiedział czy trzeba wymienić jak spojży? Jak sądzisz?
sądzę, że tak :mrgreen:

ps. kiedy do niego jedziesz? moze razem się spotkamy :wink: o ile podpasuje nam razem sie spotkać :mrgreen:

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 10-09-2006, 19:14   

pompę wody ocenisz dopiero, jak padnie - moja działała dobrze przez 220 tkm i padła w ciągu 1 nocy (podczas jazdy)
powiem tak - jak pompa ma już przejechane 100-150 tkm, to zmień - obędzie się bez ponownego rozbierania rozrządu

mitsu-fan
[Usunięty]

Wysłany: 10-09-2006, 23:36   

jeżeli masz zacięcie mechaniczne, trochę chęci i umiejętności, to rozrząd zrobisz sam. Koszt paska + napinacz ok. 150 zł kpl /kalisz - auto-japan ebertowicz/

pc
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2006, 17:32   

Zacięcie i chęci mam, gożej z umiejętnściami, niestety nie jestem wychowany w duchu mechanicznym a wszystko co w życiu robiłem dalekie jest od mechaniki samochodowej. Uczę się szybko, ale nie jestem geniuszem...
Wiem że rozrząd można kupić niedrogo, ale z montażem kiedy nigdy nawet nie widziałem jak to się robi - raczej się nie będę zmagał... No chyba że znajdzie się jakiś spec, ktory na rorum opisze ładnie ten "proceder"

Pozdrawiam!

old
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2006, 09:45   

wymiana rozrzadu w sigmie jest naprawdę prosta nie można się pomylić także polecam własną inicjatywę.a co do części polecam pasek tylko oryginalny w moim rejonie to koszt około 115zł natomiast napinacz z "luk-a"są zrobione na bazie japońskich łożysk "KOYO".a jeśli chodzi o wymianę to po dostaniu się pod obudowę rozrządu znajdziesz trzy punkty na wale korbowym wycięcie ma zgrać się z odlanym w bloku językiem natomiast wałki rozrząu mają punkty nabite na kołach i kreseczka wycięta na tylnej obudowie.przed założeniem lewy wałek przestaw o jeden ząb w prawo załuż pasek i napnij napinacz wałek sam wróci na swoje miejsce.pasek po napięci powinien dać się obrócić o 90 stopni.także do dzieła!

Odpowiedz do tematu