|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[ALL] Częste włączanie się wiatraka |
Autor |
Wiadomość |
Mirage1 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-08-2006, 12:56 [ALL] Częste włączanie się wiatraka
|
|
|
Witajcie.
Wiem ze lato itp ale wiatrak chłodzący włącza się w mieście po 15 minutach co minutkę na 30 sec.
Czy to norma. Kolega miał to samo w oplu i mechanik pod ciśnieniem przepłukał i przedmuchał chłodnicę czy to jest dobra recepta na powyższą dolegliwość.
Pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc. |
Ostatnio zmieniony przez harpagan 13-10-2007, 00:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tom65 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-08-2006, 13:19
|
|
|
Jak nie masz pewności że z układem jest OK to nie zaszkodzi płukanie az będzie czysta woda leciała. Ja to robiłem na zasadzie płukacza + woda destylowana ( bo nikt ci nie powie że najlepiej takiej do tego użyć ( koszt niewielki za 20litrów wody zapłaciłem 5 pln u wytwórcy- chyba za baniak )no i zgodnie z recepturą wlać chemię dopełnić wodą zagrzać odczekać spuścić potem znowu wlać zagrzać poczekać aż przestygnie i spuścić- tyle razy aż będzie to co spuszczasz czyste( w moim przypadku 4 razy)i zalewasz płynikiem i już. w między czasie możesz sprawdzić termik wentylatora ( wymontować wsadzić do gara i grzać i obserwować czy przawidłowo działa)
proste wręcz banalne i ...... działa
A jak masz możliwośc to możesz oczywiście z owadów itp. przepłukać pod ciśnieniem od zewnątrz nie zaszkodzi.
No i oczywiście sprawdz termostat - podobnie jak termik
Zakładam że pompa OK.
Uwaga nie wlewaj zimnego na gorący silnik - ale się wygłupiłem przecież o tym napewno wiesz! |
|
|
|
 |
J@rek [Usunięty]
|
Wysłany: 23-08-2006, 11:13
|
|
|
Jak pracuje termostat na granicy - to tak bywa. A jeżeli jest jeszcze klima w samochodzie to tak czasami bywa.
Oczywiście zamulenie układu możliwe, zwłaszcza gdy nie wiadomo co było dolewane. |
|
|
|
 |
ziutoon [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2006, 10:19
|
|
|
Witam,
A ja się podepne pod ten wątek żeby nowego nie zakładac.
Ja natomiast mam problem odwrotny. Colta mam juz od pol roku i jeszcze ani razu mi sie wiatrak nie wlaczyl ???
Jest to bardzo zastanawiajace gdyż moj Colt ma 14 lat a o wiele młodsze samochody stojac w korku od razu sie grzeja.
Czy to normalne? dodam ze temperatura nigdy nie doszla do czerwonego pola, przy zapalaniu jest na wysokosci 1/3 po czym po pewnym czasie wzrasta do 1/2 czsem 3/4 wysokosci. Ale nigdy wskazowka nie byla na czerwonym polu.
Co mam sprawidzic??
pozdrawiam. |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 18-09-2006, 10:29
|
|
|
aaa... to ja tez się podepnę...
czy taśma podłączona do osłony kolektora w Colcie to jest minus dla wiatraka?
Chciałem zdjąć osłonę kolektora, odkręciłem 7 śrub, a 8 już okrągła , i nie chcąc zniszczyć chłodnicy zaprzestałem walki. Ale pamiętam, że odłączyłem taką taśmę z metalową końcówką założoną na jedną ze śrub. I zapomniałem ją podłączyć, ale wcale nie jeździłem więc nie wiem czy był wentylator czy nie. Właśnie mi się to przypomniało, dziś idę sprawdzić i podłączyć.
ziutoon, jeśli moje przypuszczenia są słuszne to może właśnie ktoś ci minusa odpiął, jeśli nie, proszę o wyjaśnienie.
[ Dodano: 18-09-2006, 19:29 ]
ha!
sam sobie muszę napisać...
że ta taśma to łączy osłonę kolektora z masą auta pod chłodnicą, zanim podłączyłem, poczekałem do włączenia wentylatora i zadziałał, więc to nie od tego co przypuszczałem. |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
|
|