Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ssanie w baku - solucja
Autor Wiadomość
Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-09-2006, 13:52   Ssanie w baku - solucja

Być może nie będzie to odkrywcze, ale chciałem się z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami. Mianowicie wiele osób pisało na forum, że podczas odkręcenia korka wlewu paliwa słyszy syczenie - wywołane przez podciśnienie w baku. Ja uparcie odpisywałem, że nic takiego u mnie nie występuje - przynajmniej w Galancie. Po zakupie Colta również było tak samo - żadnego syczenia.

Ale do czasu. Ostatnio tankowała Baśka i okazało się, że dokręciła korek wlewowy nie do końca - tzn. tyle, na ile miała siły. Jakie było moje zdziwienie, kiedy usłyszałem syk - aż się przestraszyłem. Od tej pory zrobiłem kilka testów i za każdym razem, gdy dokręcam korek aż do przeskoczenia zapadki - słychać takie terkotanie - to syczenia nie ma. Gdy dokręcę słabiej - syczenie jest. Próbowałem to już wielokrotnie i - jak narazie - jest to reguła. Nie miało znaczenia, czy tankowanie do pełna czy nie, czy 95 czy 98 itp.

Spróbujcie u siebie - może uda się ten syk zlikwidować w ten sposób. Do tej pory zawsze przekręcałem korek do terkotnięcia - widocznie uruchamia to w nim jakiś mechanizm odpowietrzający.

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2006, 14:08   

u mnie to nie dziala
zawsze dokrecam az uslysze te klik i gdy duzo jezdze i wypije mi sporo benzyny to mam syczenie

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 18-09-2006, 15:11   

u mnie jak u dinbiego to samo, w obu autach, i w htb tez juz bo wczesniej to gdzies dziure mialem :D
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 18-09-2006, 15:26   

Zawsze zakręcam korek do usłuszenia "terkotania", natomiast kiedy tankuję jest odgłos syczenia :D

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 18-09-2006, 15:36   

No to d..a - a już myślałem, że to będzie rozwiązanie. W każdym razie - u mnie działa i to powtarzalnie - stąd wnioski.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 18-09-2006, 17:19   

U mnie tez tak jest - jak dokręcę aż trzaśnie to nie syczy później przy odkręcaniu niemniej jak dokręcone do trzaśnięcia to czuć często lekki zapaszek benzyny czyli to by wskazywało na jakiś mechanizm odpowietrzający.

swees 
Mitsumaniak

Auto: Volvo V60 CC T5 2018
Wysłany: 18-09-2006, 18:16   

zawsze zakręcam do terkotania. w EA zawsze syczy, a w E33 raczej nie syczy w ogóle (mimo, że układ jest szczelny).

pozdr

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 18-09-2006, 20:29   

Niech syczy - podciśnienie w baku jest generowane przez "purge valve" podłączony do kolektora ssącego, mający za zadanie odsysanie z baku par benzyny.

PSSSSST jest tylko objawem szczelności baku i układu paliwowego....

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2006, 20:34   

Na a jeśli jest już przewidziane jakieś bezpośednie połączenie baku z atmosferą to jest to dopowietrzanie (ograniczenie podciśnienia w baku), a nie odpowietrzanie.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 18-09-2006, 20:46   

W sumie to miałem na myśli właśnie dopowietrzanie - bo raczej paliwa w baku ubywa :)

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2006, 21:42   

Racja, z tym że niektórym się wydaje, że gdy ciśnienie w baku rośnie (wzrost temperatury, kołysanie autka itp.) to "odpowietrznik" wypuszcza nadmiar par bezpośrednio na zewnątrz.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 18-09-2006, 21:48   

A przybywanie jest drogie - coraz droższe.....

Zgadzam się, że więcej do baku powietrza się dostaje z kolektora niż z baku do kolektora - niemniej w baku panuje podciśnienie takie jak w kolektorze ssącym z którym impulsowo bak jest połączony (za pośrednictweim jeszcze filtru węglowego

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Odpowiedz do tematu