[CA4A 1.6] ABS do 1,6 |
Autor |
Wiadomość |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 09-05-2010, 19:44 [CA4A 1.6] ABS do 1,6
|
|
|
Witam
Orietujecie się czy jest możliwość wstawienia do CA0 1,6 GLXI (bez absu) ABS?
wiem że colty GLXi po 94 roku miały ABS,ale nie był on podobno dobry, przeszczep od colta GTi też raczej nie wchodzi w gre, więc nie wiem, może coś z Galanta? Carismy?
interesuje mnie możliwość kupienia nowego zestawu i montażu? bo w sumie ABS to jedyna rzecz jakiej mi czasem w colcie brakuje i zastanawiam sie nad założeniem go no i też oczywiście kwestia ceny ile by takie coś mogło kosztować?
pozdr. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 09-05-2010, 20:18
|
|
|
karolgt napisał/a: | może coś z Galanta? Carismy? | Są tak samo skopane jak z wcześniej wymienionych aut. Po prostu za szybko się załącza. |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 09-05-2010, 21:34
|
|
|
Hugo napisał/a: | Są tak samo skopane jak z wcześniej wymienionych aut. Po prostu za szybko się załącza. |
Nie wiem dlaczego tak uważasz...Sam mam ABS (rocznik 92!) i działa bardzo dobrze, wcale nie załącza się za często-tylko wtedy kiedy auto naprawdę traci trakcję. Na suchym asfalcie nigdy mi się nie zdarzyło... |
_________________ Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 10-05-2010, 01:06
|
|
|
idas napisał/a: | Nie wiem dlaczego tak uważasz...Sam mam ABS (rocznik 92!) i działa bardzo dobrze, wcale nie załącza się za często-tylko wtedy kiedy auto naprawdę traci trakcję. Na suchym asfalcie nigdy mi się nie zdarzyło... | Przejedź się innym autem to będziesz wiedział dlaczego tak uważam. Najgorzej jest na lodzie... |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 10-05-2010, 01:09
|
|
|
ok,ale jest tak źle że lepiej colta bez ABS niż ABS z Galant/Carisma? |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 10-05-2010, 01:17
|
|
|
Hugo napisał/a: | Najgorzej jest na lodzie... |
Właśnie na lodzie mi to najbardziej odpowiada - owszem włącza się prawie przy każdym hamowaniu, ale za to auto jedzie prosto (i stopniowo wyhamowuje:)) a chyba to jest najważniejsze:) Jeździłem Toyotą avensis z ABS (droga przypominała lodowisko i była zawierucha śnieżna) i nie zauważyłem różnicy w działaniu. Acha jeszcze colta CJ0 z ABSem w zimie testowałem:P Dla mnie super sprawa, w zimie niezastąpiony...
karolgt napisał/a: | ok,ale jest tak źle że lepiej colta bez ABS niż ABS z Galant/Carisma? |
Mi właśnie zima udowodniła ile daje ABS:] |
_________________ Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
 |
|
|
|
 |
kuba_195
Forumowicz
Auto: colt 1.6 turbo
|
Wysłany: 17-05-2010, 23:47
|
|
|
kolego ja w cao 93 r 1.6 mam abs z tyłu tarcze, i uważam ze to bzdura, że abs jest zły, jeśłi jest lód to czy abs czy nie to i tak lecisz prosto, a ja mam taki zwyczaj że zawsze w warunkach krytycznych pomagam autu wyhamować zaciągając(ppomagając) ręcznym. a jeśli abs włącza się za szybko to wg mnie opony są albo za wąskie albo stare....pzdr |
|
|
|
 |
|