Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zdjąć kierownicę z poduszką powietrzną?
Autor Wiadomość
abbadona
[Usunięty]

Wysłany: 19-09-2006, 12:44   Jak zdjąć kierownicę z poduszką powietrzną?

Witam,
Zamierzam obszyć kierownice w swoim Colcie skórą i właśnie jestem na etapie tworzenia szablonu. Zastanawiam się czy jest możliwe samodzielne zdjęcie kierownicy z poduszką w celu obszycia jej. Wiadomo dużo łatwiej to zrobić mając ją w rękach niż kombinować jak jest założona. W starszych samochodach zwykle za zaślepką jest poprostu jedna nakrętka, którą się odkręca i po kłopocie, a tutaj? Pewnie trzeba odłączyć akumulator żeby nie wywalila ale co dalej? Gdzie szukać tej nakrętki? Czy przednia część kierownicy jest zdejmowalna i czy nie grozi to zepsuciem poduchy? Jeśli ktos ma jakieś informacje na ten temat i najlepiej sam to robił to bardzo prosze o informację jak się za to zabrać.
Pozdrawiam

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 19-09-2006, 13:13   

obszycie kierownicy to ok 120-170zl 'na aucie' nie wiem czy jest sens oszczedzac biorac pod uwage mozliwosc wystrzalu przy nie umiejetnym demontazu,

no a co do demontazu - to odlaczyc akumulator na min. 5 minut(czyli odlaczyc i odczekac z pol godziny) pod spodnia czescia kierownicy (od strony kolumny) powinny byc zaslepki a pod nimi dwie sruby - pewnie z lbem na klucz typu torx(gwiazdka) - odkrecasz sciagasz poduszke, odlaczasz wszystko - odkrecasz kierownice - przy czym musisz uwazac na tasme poniewaz ta w coltach czesto pada, zakladasz w odwrotnej kolejnosci - z tym zeby nie bylo bledu komputera nie mozesz podlaczyc akumulatora gdy poduszka nie jest podlaczona
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

abbadona
[Usunięty]

Wysłany: 20-09-2006, 17:46   

Dzięki za odpowiedź. Kierownice już obszyłem, ale nie zdejmowalem jej bo się bełm.
Pomógł dla ciebie bo zgodnie z twoimi wskazówkami napewno bym ją zdjął.
Pozdrawiam

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-09-2006, 18:23   

Za ile obszyłeś (sam czy u kogoś), ile to trwało i jaki efekt końcowy?

abbadona
[Usunięty]

Wysłany: 20-09-2006, 22:23   

Obszyłem sam za darmo. Musze powiedzieć, że robiłem to już trzeci raz więc tym razem trwało to dość krótko bo mierzenie, robienie szablonów i wycinanie skóry oraz jej przygotowanie zajęło mi pewno jakieś 3 - 4 godziny, a samo obszywanie jej kolo 1,5 godziny. Wydaje mi się, że jeśli ma się troszke zdolności manualnych i cierpliwość warto spróbować samemu. Efekt końcowy jest niezły. Sporą trudność stanowi dopasowanie skóry aby dobrze przylegała i objęła całą "gwiazdę" kierownicy znaczy te elementy poza okregiem do poduchy. Trzeba jednak zdobyć mocną skórę i dość twardą bo sztuczne skóropodobne materiały nie sprawdzają się, gdyż z czasem się kruszą od wycierania. Najlepsza skóra jaką do tej pory miałem to była ze starych kozaków mamy:) Tym razem urzyłem skórę ze starej kurtki i zobaczymy co ona jest warta. Jak będe miał chwile czasu to zrobie fotkę i spróbuję zamieścić. Jeśli jesteś cierpliwy to napewno uda ci się to zrobić choć za pierwszym razem łatwo nie będzie bo trzeba dużo latać i przymierzać czy oby napewno pasuje, ale jak ci się już uda to satysfakcja jest duża i oszczędności też niemała.
Pozdrawiam

p.s. Jedyne co jest niefajne to to, że palce bolą od ukłuć igła:)

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 20-09-2006, 22:32   

a ja sie zawsze zastanawialem jak to sie robi ze wychodzi taki fajny krzyzyk z nici przy zszywaniu skory - otoz tapicer po wykrojeniu skory obszywa ją na okolo zwyklym maszynowym sciegiem, a pozniej po przyklejeniu skory do kierownicy, przeplata nic przez wczesniejszy scieg na okretke w jedna i pozniej druga strone - ql co ?? :D
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 21-09-2006, 06:52   

Ano gdzieś na forum widziałem wątek o tym jak ktos sam właśnie tak obszywał kierownicę ale jakimś gotowcem z allegro. Pobuszuję po domu to może znajdę jakiś staroć (kozak mamy ;) ) który by się nadał na przerobienie na eleganckie obszycie kierownicy i może podziałam w tym temacie bo moja w Cari troche poobcierana jest w niektórych miejscach a i slizga się czasem w rękach...

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 21-09-2006, 08:41   

saphire napisał/a:
Ano gdzieś na forum widziałem wątek o tym jak ktos sam właśnie tak obszywał kierownicę ale jakimś gotowcem z allegro.

Szukaj postów Wichury

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 21-09-2006, 10:23   

Tak, tak, wiem tyle że ja właśnie wolę samemu sobie odpowiedni kształt skórki wyciąć coby ładnie pozakrywała także połączenia obręczy kierownicy z kolumną (no z wyjątkiem poduchy) - później dam do obszycia krawędzi jakiemu kaletnikowi a na kierownicy to juz sam zeszyję.
Tylko coś o klejeniu była mowa - kleić i po co? jak ciasno opięta to imho nie ma po co a w razie wymiany na nową skórkę łatwiej zdjąć - po klejeniu to już nie tak różowo...

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 21-09-2006, 10:48   

ten klej puszcza po sciagnieciu cos jak butapren, a po to zeby sie nie okrecala
Lexus IS220D
Calish4nia

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 21-09-2006, 11:08   

A to w takim razie coś jak te pospolite kleje butaprenowe "do butów" to i fakt że łatwo puszczają a niby taki podkład z tego "gumowaty" wychodzi to i może lepiej trzyma...

abbadona
[Usunięty]

Wysłany: 21-09-2006, 12:28   

Co do klejenia to ja bym nie ryzykował bo pewnie zniszczy się kierownica ale jak już chcesz to kup butapren firmy henkel czyli patex:) jest bardzo dobry. Jeśli bedzie dobrze naciągnięta to nie powinna się obracać i nic kleić nie trzeba u mnie przynajmniej nie ma takiego problemu.
Spróbuje zamieścic zdejęcie ale nie wiem czy mi się uda

[ Dodano: 21-09-2006, 12:32 ]
Wiec udalo sie
Jak widac na zdjeciu najtrudniej zrobic wlasnie te elementy miedzy kolem a poduszka mi zabraklo pare milimetrow zeby cale objelo ale i tak jest niezle. Narazie mi sie nie chce ale niedlugo pewnie zrobie jeszcze raz ale tym razem kupie nowa skorke i napewno wyjdzie ladniej
Pozdrawiam

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 21-09-2006, 13:05   

nie obraz sie, ale juz chyba lepiej bylo bez tej skory :wink:

tak wyglada u mnie
Lexus IS220D
Calish4nia

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Wysłany: 21-09-2006, 13:14   

Matejko no pierwsza klasa :)
Sam robiłeś czy u fachowca?
Jakiś gotowy wykrój miałes czy wszystko od zera robione było?

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Wysłany: 21-09-2006, 13:33   

od zera - to jeszcze robil poprzedni wlasciciel u jakiegos tapicera pod poznaniem razem z mieszkiem od biegow
Lexus IS220D
Calish4nia

Odpowiedz do tematu