Jak zdjąć kierownicę z poduszką powietrzną? |
Autor |
Wiadomość |
abbadona [Usunięty]
|
Wysłany: 19-09-2006, 12:44 Jak zdjąć kierownicę z poduszką powietrzną?
|
|
|
Witam,
Zamierzam obszyć kierownice w swoim Colcie skórą i właśnie jestem na etapie tworzenia szablonu. Zastanawiam się czy jest możliwe samodzielne zdjęcie kierownicy z poduszką w celu obszycia jej. Wiadomo dużo łatwiej to zrobić mając ją w rękach niż kombinować jak jest założona. W starszych samochodach zwykle za zaślepką jest poprostu jedna nakrętka, którą się odkręca i po kłopocie, a tutaj? Pewnie trzeba odłączyć akumulator żeby nie wywalila ale co dalej? Gdzie szukać tej nakrętki? Czy przednia część kierownicy jest zdejmowalna i czy nie grozi to zepsuciem poduchy? Jeśli ktos ma jakieś informacje na ten temat i najlepiej sam to robił to bardzo prosze o informację jak się za to zabrać.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 19-09-2006, 13:13
|
|
|
obszycie kierownicy to ok 120-170zl 'na aucie' nie wiem czy jest sens oszczedzac biorac pod uwage mozliwosc wystrzalu przy nie umiejetnym demontazu,
no a co do demontazu - to odlaczyc akumulator na min. 5 minut(czyli odlaczyc i odczekac z pol godziny) pod spodnia czescia kierownicy (od strony kolumny) powinny byc zaslepki a pod nimi dwie sruby - pewnie z lbem na klucz typu torx(gwiazdka) - odkrecasz sciagasz poduszke, odlaczasz wszystko - odkrecasz kierownice - przy czym musisz uwazac na tasme poniewaz ta w coltach czesto pada, zakladasz w odwrotnej kolejnosci - z tym zeby nie bylo bledu komputera nie mozesz podlaczyc akumulatora gdy poduszka nie jest podlaczona |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
abbadona [Usunięty]
|
Wysłany: 20-09-2006, 17:46
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. Kierownice już obszyłem, ale nie zdejmowalem jej bo się bełm.
Pomógł dla ciebie bo zgodnie z twoimi wskazówkami napewno bym ją zdjął.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 20-09-2006, 18:23
|
|
|
Za ile obszyłeś (sam czy u kogoś), ile to trwało i jaki efekt końcowy? |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
abbadona [Usunięty]
|
Wysłany: 20-09-2006, 22:23
|
|
|
Obszyłem sam za darmo. Musze powiedzieć, że robiłem to już trzeci raz więc tym razem trwało to dość krótko bo mierzenie, robienie szablonów i wycinanie skóry oraz jej przygotowanie zajęło mi pewno jakieś 3 - 4 godziny, a samo obszywanie jej kolo 1,5 godziny. Wydaje mi się, że jeśli ma się troszke zdolności manualnych i cierpliwość warto spróbować samemu. Efekt końcowy jest niezły. Sporą trudność stanowi dopasowanie skóry aby dobrze przylegała i objęła całą "gwiazdę" kierownicy znaczy te elementy poza okregiem do poduchy. Trzeba jednak zdobyć mocną skórę i dość twardą bo sztuczne skóropodobne materiały nie sprawdzają się, gdyż z czasem się kruszą od wycierania. Najlepsza skóra jaką do tej pory miałem to była ze starych kozaków mamy:) Tym razem urzyłem skórę ze starej kurtki i zobaczymy co ona jest warta. Jak będe miał chwile czasu to zrobie fotkę i spróbuję zamieścić. Jeśli jesteś cierpliwy to napewno uda ci się to zrobić choć za pierwszym razem łatwo nie będzie bo trzeba dużo latać i przymierzać czy oby napewno pasuje, ale jak ci się już uda to satysfakcja jest duża i oszczędności też niemała.
Pozdrawiam
p.s. Jedyne co jest niefajne to to, że palce bolą od ukłuć igła:) |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 20-09-2006, 22:32
|
|
|
a ja sie zawsze zastanawialem jak to sie robi ze wychodzi taki fajny krzyzyk z nici przy zszywaniu skory - otoz tapicer po wykrojeniu skory obszywa ją na okolo zwyklym maszynowym sciegiem, a pozniej po przyklejeniu skory do kierownicy, przeplata nic przez wczesniejszy scieg na okretke w jedna i pozniej druga strone - ql co ?? |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 21-09-2006, 06:52
|
|
|
Ano gdzieś na forum widziałem wątek o tym jak ktos sam właśnie tak obszywał kierownicę ale jakimś gotowcem z allegro. Pobuszuję po domu to może znajdę jakiś staroć (kozak mamy ) który by się nadał na przerobienie na eleganckie obszycie kierownicy i może podziałam w tym temacie bo moja w Cari troche poobcierana jest w niektórych miejscach a i slizga się czasem w rękach... |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 21-09-2006, 08:41
|
|
|
saphire napisał/a: | Ano gdzieś na forum widziałem wątek o tym jak ktos sam właśnie tak obszywał kierownicę ale jakimś gotowcem z allegro. |
Szukaj postów Wichury |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 21-09-2006, 10:23
|
|
|
Tak, tak, wiem tyle że ja właśnie wolę samemu sobie odpowiedni kształt skórki wyciąć coby ładnie pozakrywała także połączenia obręczy kierownicy z kolumną (no z wyjątkiem poduchy) - później dam do obszycia krawędzi jakiemu kaletnikowi a na kierownicy to juz sam zeszyję.
Tylko coś o klejeniu była mowa - kleić i po co? jak ciasno opięta to imho nie ma po co a w razie wymiany na nową skórkę łatwiej zdjąć - po klejeniu to już nie tak różowo... |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 21-09-2006, 10:48
|
|
|
ten klej puszcza po sciagnieciu cos jak butapren, a po to zeby sie nie okrecala |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 21-09-2006, 11:08
|
|
|
A to w takim razie coś jak te pospolite kleje butaprenowe "do butów" to i fakt że łatwo puszczają a niby taki podkład z tego "gumowaty" wychodzi to i może lepiej trzyma... |
|
|
|
 |
abbadona [Usunięty]
|
Wysłany: 21-09-2006, 12:28
|
|
|
Co do klejenia to ja bym nie ryzykował bo pewnie zniszczy się kierownica ale jak już chcesz to kup butapren firmy henkel czyli patex:) jest bardzo dobry. Jeśli bedzie dobrze naciągnięta to nie powinna się obracać i nic kleić nie trzeba u mnie przynajmniej nie ma takiego problemu.
Spróbuje zamieścic zdejęcie ale nie wiem czy mi się uda
[ Dodano: 21-09-2006, 12:32 ]
Wiec udalo sie
Jak widac na zdjeciu najtrudniej zrobic wlasnie te elementy miedzy kolem a poduszka mi zabraklo pare milimetrow zeby cale objelo ale i tak jest niezle. Narazie mi sie nie chce ale niedlugo pewnie zrobie jeszcze raz ale tym razem kupie nowa skorke i napewno wyjdzie ladniej
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 21-09-2006, 13:05
|
|
|
nie obraz sie, ale juz chyba lepiej bylo bez tej skory
tak wyglada u mnie |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 21-09-2006, 13:14
|
|
|
Matejko no pierwsza klasa
Sam robiłeś czy u fachowca?
Jakiś gotowy wykrój miałes czy wszystko od zera robione było? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 21-09-2006, 13:33
|
|
|
od zera - to jeszcze robil poprzedni wlasciciel u jakiegos tapicera pod poznaniem razem z mieszkiem od biegow |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
|