[MSS 1.3] Potrzebny: Pas bezpieczeństwa z napinaczem dla ki |
Autor |
Wiadomość |
franek333
Mitsumaniak Irek

Auto: MITSUBISHI Outlander I 2,0 t
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-07-2010, 21:22 [MSS 1.3] Potrzebny: Pas bezpieczeństwa z napinaczem dla ki
|
|
|
Witam Mitsumaniaków!
MMS 1.3 - 99r
Moja żonka - kierowniczka naszego Space Stara ma popsuty pas.
Po prostu w ogóle się nie zwija i jest wyciągnięty na maksa.
W związku z tym potrzebny jest nam od zaraz pas bezpieczeństwa z napinaczem dla kierowcy.
Na allegro widziałem taki jeden za 150 + przesyłka.
Może ktoś z klubowiczów ma jakiś sprawny zbędny za mniejsze pieniądze?
Od carismy widzę że raczej mogą nie pasować bo nawet wyglądają inaczej.
Ponadto potrzebowałbym klamrę z paskiem do pasa tylnego środkowego bo jej normalnie brak - stwierdzono trochę za późno po zakupie auta!
Aha! Dodatkowe pytanko
Czy właśnie popsuty pas kierowcy może powodować ciągłe wyświetlanie na desce kontrolki SRS o niewłaściwym działaniu systemu bezpieczeństwa?
3majtasie chłodno na te upały... a klima jedynie na 2-kę żeby starczyła na całe lato:) |
_________________ Mitsumaniak od czasów poczciwego PRL-u
 |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 23-07-2010, 09:24
|
|
|
franek333 napisał/a: |
Aha! Dodatkowe pytanko
Czy właśnie popsuty pas kierowcy może powodować ciągłe wyświetlanie na desce kontrolki SRS o niewłaściwym działaniu systemu bezpieczeństwa? |
Teoretycznie tak bo niby przednie pasy są z napinaczami , ale nie patrzyłem u siebie czy mam jakieś przewody tam biegnące. Jak będę miał chwilę rzucę okiem i dam znać.
EDIT: jest to w serwisówce rodział 52B. SRS-ECU jest podpięte do napinacza pasa. Jeśli coś z nim jest nie tak prawdopodobnie wywala błąd. Można to sprawdzić podłączając pod kompa.
franek333 napisał/a: |
Ponadto potrzebowałbym klamrę z paskiem do pasa tylnego środkowego bo jej normalnie brak - stwierdzono trochę za późno po zakupie auta! | Z tym może być problem - trzeba szukać raczej z rozbitka bo na Alle polowałem dość długo i nie znalazłem. Na szczęście okazało się że to ja jestem dupa a klamra środkowego pasa jest inna niż reszty i jak się pomyli klamry to się nie zapina. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
franek333
Mitsumaniak Irek

Auto: MITSUBISHI Outlander I 2,0 t
|
Wysłany: 26-07-2010, 17:34
|
|
|
drtymf, Super chruper.
Trzeba jechać po prostu na szrot i wygrzebać coś z carismy jeśli chodzi o klamrę pasa tylnego a dla pewności najlepiej obydwie środkowe.
Zastanawiałem się czy nie pokombinować z zamianą rolki pasa ze sprawną sprężyną zwijającą z pasa carismy.
Może sama konstrukcja jest ta sama tylko mechanizm napinacza jest inny.
Muszę wejść na allegro ściągnąć kilka fotek i porównać.
( tak zrobiłem z lampą podsufitki - od starego pajero pasuje jak ulał tyle że tamta jest made in japan a w MSSie made in germany )
A wykasowanie błędu to chyba raczej u jakiegoś dobrego autoelektryka?
Dzięki za podpowiedzi ! |
_________________ Mitsumaniak od czasów poczciwego PRL-u
 |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 27-07-2010, 09:57
|
|
|
Spróbuj , z Carismy może cały pas pasować ale to trzeba sprawdzić żeby SRS dobrze chodził.
Żeby wpiąć się w komputer SRS faktycznie potrzeba komputer który to ogarnie chociaż do benzyny nie powinno być problemu, w dieslu trzeba się nakombinować bo DID nie ma OBD. Jak elektrycy nie dadzą rady zawsze zostanie ASO. Ale to bym akurat po wymianie pasa robił żeby dwa razy płacić nie trzeba było.
W razie czego KLIK tu znajdziesz numery części z SS , wystarczy porównać z tymi z Cari. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
bogdan54
Mitsumaniak bogdan54
Auto: space star 1.6 comfort
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Posty: 100 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 28-07-2010, 22:36
|
|
|
Radzę ASO , skoro SRS się świeci to pas może być po wystrzale - czyli była kolizja a wtedy oprócz pasów strzelają poduszki . Musisz wpierw sprawdzić , czy w kierownicy oraz po stronie pasażera jest poduszka czy ATRAPA . |
|
|
|
 |
Zuzia
Forumowicz
Auto: L200 2008 Pajero Sport 2013
Pomógł: 15 razy Dołączył: 28 Gru 2009 Posty: 279 Skąd: Piła
|
|
|