[MSS DID] Fotelik dla niemowlaka isofix? |
Autor |
Wiadomość |
marcepan [Usunięty]
|
Wysłany: 14-08-2010, 13:09 [MSS DID] Fotelik dla niemowlaka isofix?
|
|
|
Witam nosze się z zamiarem kupna fotelika dla dziecka.
Proszę o pomoc w wyborze jaki najlepszy do SS.
Czy SS ma standard isofix? do zamontowania bazy? |
|
|
|
 |
lucxxx
Forumowicz
Auto: Mazda Premacy 2.0 Sportive
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 135 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 14-08-2010, 13:31
|
|
|
isofixa niestety nie uświadczysz w spejsie
a co do fotelika to myślę że nie ma najlepszego. Kup po prostu bezpieczny fajny fotelik który ci się podoba. Z własnych doświadczeń polecam taki który da się przesunąć do pozycji jak najbardziej leżącej. Przy dłuższych trasach, szczególnie w nocy bardzo się przydaje bo dziecko może w miarę wygodnie spać i głowa mu nie leci do przodu. przekonałem się o tym jadąc 850 km morze. |
_________________ był MSS DID / jest Mazda Premacy 2.0 Sportive
 |
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 16-08-2010, 09:22
|
|
|
Co do isofixa to może nawet i lepiej że nie ma. Jak ostatnio rozglądałem się za fotelikami dla mojej małej to sporo czytałem w temacie i wychodzi na to że sporo producentów wycofuje się z isofix. Wychodzi na to że poza łatwością montażu to nie ma on żadnych zalet- wiele fotelików potrafi przy większej dziurze nawet wypiąć się z uchwytów a co dopiero podczas wypadku.
lucxxx, dobrze mówi. Bezpieczeństwo przede wszystkim, wygoda montażu to sprawa drugorzędna, a pasami wcale się tak znów źle nie montuje.
Ja bym jeszcze doradził przymierzenie fotelika w samochodzie - widziałem już kilka które za nic nie dają się stabilnie zamontować. Czyli bierzesz fotelik - przypinasz zgodnie z instrukcją a potem szarpiesz sprawdzając jak stabilny jest.
Jeśli chodzi o małe foteliki 0-9kg to ja mam fotelik od wózka Tako( z nosidłem montowany tyłem) i ładnie się trzyma tylko na bokach tylnej kanapy, dodatkowo podparty z przodu oparciem cofniętego przedniego fotela - na środku ni chu chu nie ma stabilności. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 16-08-2010, 09:33
|
|
|
drtymf napisał/a: | Bezpieczeństwo przede wszystkim, wygoda montażu to sprawa drugorzędna, a pasami wcale się tak znów źle nie montuje. | Przede wszystkim to w pewnym momencie się nie wymontowuje fotelika tylko jeździ on na stałe. No chyba że ktoś ciągle zmienia samochody no ale wtedy to i tak musi wypinać też bazę.
Dwóch znajomych, którzy mają auta z isofixem i mają bazy zapina fotelik pasem i klnie że dali się naciągnąć na te bazy (które wcale nie są tanie).
Ja się cieszę że nie ma isofixsa, bo jest on przereklamowany jak żarówki energooszczędne
marcepan, na jaki wiek dziecka kupujesz fotelik ?
Ja na razie wybrałem ten:
http://www.autofoteliki.p...x,2,60,103.html
Następny będzie ten:
http://www.autofoteliki.p...t,2,63,112.html |
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 16-08-2010, 09:50
|
|
|
cns80 napisał/a: | Przede wszystkim to w pewnym momencie się nie wymontowuje fotelika tylko jeździ on na stałe. No chyba że ktoś ciągle zmienia samochody no ale wtedy to i tak musi wypinać też bazę. |
Masz rację ale to się tyczy dużych fotelików 9+ kg. Nosidełka od 0 zazwyczaj trzeba wypiąć żeby zawartość wyjąć. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
szkuba
Forumowicz
Auto: MSS 1.3 GL 2000r.-sprzedany
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2007 Posty: 190 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 30-08-2010, 22:14
|
|
|
My mieliśmy fotelik Bebe Confort Creatis, niestety mały błyskawicznie z niego wyrósł (ma to po tacie uwaga w MSS może wystąpić zjawisko tzw buckle crunch
podobny temat już był tu Fotelik dla szkraba
pozdrawiam |
_________________ Kuba |
|
|
|
 |
|