Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Katalizator
Autor Wiadomość
mazzi1 
Forumowicz

Auto: lancer
Wysłany: 29-06-2010, 20:44   Katalizator

Witam.Mam dziwny problem.Pisałem już że żyje w Szwecji i mam daleko do serwisu Mitsubishi.Zapaliła mi się lampka silni i sprawdziłem po podłączeniu do komputera że coś z katalizatorem.Gość powiedzxiał że niby nie groźne i moge jeździć jednak samochód wydaje dziwne odgłosy na niskich obrotach -głośniej i jak disel.Czy oby na pewon moge z tym jeździć

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-06-2010, 12:43   

Jak katalizator to po odpięciu od akumulatora powinna zgasnąć.. Pojawi się po dłuższej jeździe ze stałą prędkości powyżej 80km/h. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Pawel`85 
Forumowicz
Lancerniety

Auto: Lancer 1,6 2005 Kombi
Wysłany: 30-06-2010, 15:42   

Mam do ciebie pytanie. Czy dużo jeździsz? Bo z tego co wiem katalizator sam się czyści, pod warunkiem ze jest w optymalnej temperaturze kolo 300stC. Więc czasem warto wyruszyć w troszkę dłuższą trasę żeby dać katalizatorowi się oczyścić. Pozdrawiam

mazzi1 
Forumowicz

Auto: lancer
Wysłany: 01-07-2010, 21:06   

Witam i dzięki za rady.Dość dużó jeżdże ok 100 km dziennie.Gość podpiął do kompa i powiedział że błąd jest w katalizatorze ale co dokładnie nie wie.Dopiero zasugerował podpięccie do lambdy czy coś takiego.Za ok 2-3 miesiące będe w Polsce i nie pokoi mnie trochę odgłos na wolnych obrotach.

pozdro

Artii 
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Wysłany: 02-07-2010, 08:59   

Wejdź pod auto i puknij lekko ręką lub jakimś młotkiem gumowym w katalizator i zobacz czy coś w nim lata. Jeśli lata to katalizator do wymiany.

krak 
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 kombi sport 2004
Wysłany: 22-08-2010, 13:51   

Jeżeli chodzi o samooczyszczanie się katalizatora to ma to zastosowanie bardziej w silnikach diesla (jest to napisane w instrukcji przez jaki czas i z jaką prędkością trzeba się poruszać). Jeżeli chodzi o silniki benzynowe to rzadko się to zdarza (jeżeli wogóle się zdarza) a lancerku 1.6 i 2.0 na 100% nie ma takiej możliwości. Jeżeli katalizator się zużył to tylko wymiana na nowy (ASO coś około 7tys.). Ewentualne kombinacje z wyrzuceniem i oszukaniem sondy.

Artii 
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Wysłany: 22-08-2010, 17:55   

Masz na myśli
krak napisał/a:
Jeżeli chodzi o samooczyszczanie się katalizatora to ma to zastosowanie bardziej w silnikach diesla (jest to napisane w instrukcji przez jaki czas i z jaką prędkością trzeba się poruszać). Jeżeli chodzi o silniki benzynowe to rzadko się to zdarza (jeżeli wogóle się zdarza) a lancerku 1.6 i 2.0 na 100% nie ma takiej możliwości

To o czym piszesz to filtr cząstek stałych. U nas tego nie ma jak piszesz :) na szczęście.

Odpowiedz do tematu