Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:35 |
[MSS DID] SILNIK Turbina a obroty |
Autor |
Wiadomość |
nataniela [Usunięty]
|
Wysłany: 30-08-2006, 09:18 [MSS DID] SILNIK Turbina a obroty
|
|
|
Witajcie
Mam pytanie, może dla niektórych śmieszne, ale dla mnie kobiety nie:)
Otóż przy jakich obrotach włącza sie turbina przy Space Star DiD? Mój samochodzik jest z 2001 roku.
Będę wdzięczna za rzeczową odpowiedź.
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez cns80 09-02-2009, 10:27, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-09-2006, 11:45
|
|
|
Turbina kręci się bez przerwy a cisnienie doładowania rośnie już od 1500 obr/min Przy około 1800-1900 osiąga prawie maksymalną wartość |
|
 |
Smoczka [Usunięty]
|
Wysłany: 01-10-2006, 20:57 koniec jazdy
|
|
|
Żeby nie mnożyć wątków podłączę się pod ten, bo pytanie również dotyczy turbiny.
Moja 20-letnia męska latorośl twierdzi, że w autkach z turbiną należy po dłuższej jeździe odczekać chwilę po zatrzymaniu samochodu, żeby popracował na wolniejszych obrotach i lekko ostygł i dopiero wyłączyć silnik.
Nigdzie w instrukcji takiego zalecenia nie znalazłam. Albo byłam nieuważna przy lekturze, albo Młodemu coś się pokręciło
(zauważyłam, że po wyłączeniu silnika jakiś czas jeszcze pracuje coś jakby wentylatorek i tak na mój babski rozum to ma służyć schłodzeniu silnika) |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 01-10-2006, 21:03 Turbina
|
|
|
Smoczka napisał/a: | Moja 20-letnia męska latorośl twierdzi, że w autkach z turbiną należy po dłuższej jeździe odczekać chwilę po zatrzymaniu samochodu, żeby popracował na wolniejszych obrotach i lekko ostygł i dopiero wyłączyć silnik | Dobrze gada - dać mu piwa
Chwilkę powinno sie odczekać i np końcówki jazdy nie "pałować". Zanim otworzysz garaż czy zaparkujesz to akurat ta chwila mija. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Smoczka [Usunięty]
|
Wysłany: 01-10-2006, 21:30 Re: Turbina
|
|
|
JCH napisał/a: | Dobrze gada - dać mu piwa |
Dasz wiarę, że on nie chce?! Woli mleko!!! Serio!
JCH napisał/a: | Chwilkę powinno sie odczekać i np końcówki jazdy nie "pałować". |
Objaśnij proszę lepiej słowo "pałować" , bo może się okazać, że w "wenusjańskim" znaczy ono coś innego, niż w "marsjańskim" |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 01-10-2006, 22:06
|
|
|
Smoczka napisał/a: | Objaśnij proszę lepiej słowo "pałować" | No w palnik żeby nie dawać, znaczy się but w podłodze żeby nie był
Wiem, że nie jest no bo jak - DID i but w podłodze to crensch chyba tak tylko upalał Space DID-a
Czyli końcówki jazdy jedziemy lajtowo - 1,5 tys obrotów wystarczy. Jak tak akurat mam - wjeżdzam w osiedle, ograniczenie do 40 km/h no to się toczę pomału na trójce. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

|
Wysłany: 01-10-2006, 22:31
|
|
|
Po pałowaniu czasem i pięc minut pracy silnika na wolnych obrotach nie wystarczy. W turbo benzyniakach dobrze obserwuje się stygnącą turbinę i kolektor wydechowy nocą. Jak przestaje wszystko świecic można wyłączyc silnik. |
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 02-10-2006, 08:35
|
|
|
tomekrvf napisał/a: | Po pałowaniu czasem i pięc minut pracy silnika na wolnych obrotach nie wystarczy. W turbo benzyniakach dobrze obserwuje się stygnącą turbinę i kolektor wydechowy nocą. Jak przestaje wszystko świecic można wyłączyc silnik. |
Tyle że po takim wielokrotnym zabiegu z czasem można spod samochodu wygarniac kawałki żeliwnego kolektora |
Just think...
. |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

|
Wysłany: 02-10-2006, 18:54
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Tyle że po takim wielokrotnym zabiegu z czasem można spod samochodu wygarniac kawałki żeliwnego kolektora |
Eeee tam... To wszystkie Evo byłyby już bez kolektorów |
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 02-10-2006, 19:01
|
|
|
tomekrvf, w EVO pękają kolektory. Mój tez zresztą popekał. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Smoczka [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2006, 22:45
|
|
|
ICH napisał/a: | No w palnik żeby nie dawać, znaczy się but w podłodze żeby nie był
Wiem, że nie jest no bo jak - DID i but w podłodze to crensch chyba tak tylko upalał Space DID-a
Czyli końcówki jazdy jedziemy lajtowo - 1,5 tys obrotów wystarczy. Jak tak akurat mam - wjeżdzam w osiedle, ograniczenie do 40 km/h no to się toczę pomału na trójce. |
Dzięki!!! Po 2 baaaardzo dłuuuugich dniach pracy wreszcie coś mnie setnie rozbawiło!!!
No i uspokoiłam się - chyba Misia nie krzywdzę. |
|
|
|
 |
|