[II 2.0 DID] Mobilny rejestrator samochodowy |
Autor |
Wiadomość |
AW
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0
|
Wysłany: 19-09-2010, 23:46 [II 2.0 DID] Mobilny rejestrator samochodowy
|
|
|
Zastanawiam się nad kupnem rejestratora video do samochodu (rejestracja drogi, prędkości, itp).
Znalazłem kilka ofert na Allegro oraz w sklepie mobilecamera.pl.
Mam pytanie do Forumowiczów, czy ktoś z Was ma może taki sprzęt. Jak on się sprawdza? Czy coś konkretnego możecie polecić? |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 20-09-2010, 01:46
|
|
|
AW napisał/a: | Zastanawiam się nad kupnem rejestratora video do samochodu (rejestracja drogi, prędkości, itp). |
A jakiś głebszy cel? Ja wyobrażam sobie tylko takiego "szpiega" w samochodach służbowych , względnie w wypożyczalni samochodów... |
|
|
|
 |
AW
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-09-2010, 12:25
|
|
|
Chodzi mi o ewentualne problemy w przypadku kolizji, wypadku itp. Często słyszy się o sytuacjach gdy ktoś powoduje kolizję wjeżdżając na czerwonym świetle. Oczywiście na początku się przyznaje, a jak przyjeżdża policja to wszystkiego się wypiera (Taki przypadek był u mnie w pracy. Kolega, którego to spotkało przez 3 lata jeździł po sądach).
Myślę, że taki sprzęt to także dobry argument w dyskusjach z policjantem, gdy ten twierdzi, że jechałeś za szybko, a wcale tak nie było, albo wmawia ci wjazd na czerwonym świetle, mimo że wjeżdżałeś na zielonym.
Z tego co wiem takie systemy są bardzo popularne w Stanach – tam oczywiście chodzi o kwestie odszkodowań. Niemniej, uważam że w Polsce taki rejestrator też może być bardzo pożyteczny. |
|
|
|
 |
siergiej
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander
|
Wysłany: 20-09-2010, 16:58
|
|
|
a ile takie coś może kosztować, ja zastanawiałem się nad nagrywaniem różnych debili, którzy szarżują po drogach, nagrywasz ch. i wysyłasz do naszej policji kochanej, jeśli jest numer rej. na filmie czy mogą gościa ukarać ? |
|
|
|
 |
janekzpolic
Forumowicz

Auto: Outek
|
Wysłany: 20-09-2010, 18:05
|
|
|
siergiej napisał/a: | a ile takie coś może kosztować, ja zastanawiałem się nad nagrywaniem różnych debili, którzy szarżują po drogach, nagrywasz ch. i wysyłasz do naszej policji kochanej, jeśli jest numer rej. na filmie czy mogą gościa ukarać ? | metodami rodem z poprzedniej epoki mi to zalatuje |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-09-2010, 19:09
|
|
|
AW napisał/a: | Z tego co wiem takie systemy są bardzo popularne w Stanach – tam oczywiście chodzi o kwestie odszkodowań. Niemniej, uważam że w Polsce taki rejestrator też może być bardzo pożyteczny. |
W stanach praktycznie każdy nowy samochód (w tym mój) posiada szpiega Jest nim komputer od poduszek powietrznych. Nawet w instrukcji (toyoty camry) jest napisane co rejestruje i jest wielka uwaga że nie rejestruje rozmów w kabinie.
A to o czym piszesz to jest eksperymentalna forma ubezpieczenia. Jesteś inwigilowany i od tego jak się sprawujesz za kierownicą (system spięty z GPS) takie masz zniżki. Jeśli jesteś "grzeczny" to składki są naprawdę niskie. |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
karol_alasz
Mitsumaniak 01425/KMM
Auto: OII Instyle'09 Navi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 23 Lut 2008 Posty: 751 Skąd: Zachodnia Ukraina (Szczecin)
|
Wysłany: 21-09-2010, 08:04
|
|
|
Z takich rejestratorów video to pożytek później na szkoleniach z bezpiecznej jazdy-osobiście ogłądałem jak gość zasypia za kółkiem (niestety nie ma przy tym zapietych pasów ) i prawdopodobnie uderza w coś (kamera rejestruje tylko środek pojazdu)...dachowanie i działanie sił w pełnym tego słowa znaczeniu...
Nadal jednak nie widzę sensu u nas montowania tego ustrojstwa w samochodzie rodzinnym-chyba ,że nie ufamy za bardzo żonie |
|
|
|
 |
AW
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-09-2010, 13:47
|
|
|
Żonie na drodze zdecydowanie nie ufam...
Jeśli chodzi o ceny to wahają się pomiędzy 400 a 900 zł.
Ponawiam jednak pytanie. Czy ktoś ma taki sprzęt, czy coś może polecić? |
|
|
|
 |
michu300
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0DiD
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Maj 2010 Posty: 334 Skąd: okolice 3city
|
Wysłany: 21-09-2010, 14:02
|
|
|
Nie zapomnij doliczyć kamer... Tak ze 4 powinny wystarczyc. |
|
|
|
 |
13zbyszek13
Forumowicz

Auto: 2,0 DID outlander 2009
|
Wysłany: 22-09-2010, 08:45
|
|
|
AW napisał/a: | Żonie na drodze zdecydowanie nie ufam... |
Dobrze że tylko na drodze |
_________________ MITSUBISHI to już historia teraz jest HONDA
 |
|
|
|
 |
Andrex
Nowy Forumowicz Andrex

Auto: Outlander II 2.0 DID
|
Wysłany: 23-09-2010, 09:58
|
|
|
janekzpolic napisał/a: | siergiej napisał/a: | a ile takie coś może kosztować, ja zastanawiałem się nad nagrywaniem różnych debili, którzy szarżują po drogach, nagrywasz ch. i wysyłasz do naszej policji kochanej, jeśli jest numer rej. na filmie czy mogą gościa ukarać ? | metodami rodem z poprzedniej epoki mi to zalatuje |
Niestety jesteśmy przewrażliwieni na donoszenie co ma podłoże historyczne. Dziś jest to niestety pięta achillesowa naszej demokracji, stąd też nieprędko Polska będzie państem prawa i porządku.
To pożyteczne urządzenie... nie chodzi o to aby być ORMO ale jeśli jakiś debil naraża nasze życie np. wyprzedza jakby był kamikadze a potem zajeżdza drogę lub co gorsza dojdzie do kolizji to jest to dla nas pewny i mocny dowód. |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 23-09-2010, 10:45
|
|
|
Andrex napisał/a: | Niestety jesteśmy przewrażliwieni na donoszenie co ma podłoże historyczne. Dziś jest to niestety pięta achillesowa naszej demokracji, stąd też nieprędko Polska będzie państem prawa i porządku.
To pożyteczne urządzenie... nie chodzi o to aby być ORMO ale jeśli jakiś debil naraża nasze życie np. wyprzedza jakby był kamikadze a potem zajeżdza drogę lub co gorsza dojdzie do kolizji to jest to dla nas pewny i mocny dowód. |
jak nie ORMO jak tak?? przeciez tu mowa (siergiej) o tym aby specjalnie zainstalowac sobie rejestrator zeby nagrywac i podsylac policji...
Ja rozumiem ze nie mozna byc obojetnym jak sie na cos podczas jazdy natkniemy ale co innego jezdzic wozem specjalnie na polowania...troche takie to żenua... |
_________________ Pozdrawiam
dab
 |
|
|
|
 |
Andrex
Nowy Forumowicz Andrex

Auto: Outlander II 2.0 DID
|
Wysłany: 23-09-2010, 11:19
|
|
|
Potwierdzasz to co napisałem, że jesteśmy przeczulenie na tym punkcie. Nie podejrzewam że Siergiej miał na myśli stałe użytkowanie rejestatora tylko po to aby bawić się w 'Strażnika Texasu'
Na pewno byłoby więcej filmów typu 'tirolot' na youtube |
|
|
|
 |
regon
Forumowicz

Auto: MO II, 2,4 - już nie
|
Wysłany: 23-09-2010, 16:29
|
|
|
dab ma rację od tego jest drogówka. Rejestrator ma sens w przypadku stłuczki itp. Wariata zawsze można nagrać na telefon. |
|
 |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 24-09-2010, 00:35
|
|
|
regon napisał/a: | Wariata zawsze można nagrać na telefon |
wlasnie a propo nagrywania i to telefonem a nie specjalnie zamontowanym rejestratorem...kilka dni temu w moim rejonie na obwodnicy Olesnicy doszlo do czolowego zderzenia...uspokajam tych o slabych nerwach ze film urywa sie w momencie zderzenia...wiec mozecie ogladac,
A najgorsze jest to ze zaden z nas, kierowcow nic nie moze w takiej sytuacji zrobic....masz pecha...giniesz...
ja ta droga pomykam bardzo czesto..az mnie ciarki przechodza na sama mysl co by....brrrrrr
LINK: wypadek_olesnica |
_________________ Pozdrawiam
dab
 |
|
|
|
 |
|