Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Pajero III 3,2 DI-D SS 2000r - Grzanie silnika
Autor Wiadomość
rogal16-91 
Forumowicz
Pajero 4x4

Auto: Pajero II GLX 2.5 TDI
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 12-02-2010, 20:46   [3.2 DID] Pajero III 3,2 DI-D SS 2000r - Grzanie silnika

Witam. Kupiłem Pajero III 3,2 DI-D (skrzynia SS) we Francji, właściciel zapewniał mnie, że jest wszystko w porządku, wracając o mało nie zamarzłem. Po powrocie do domu od razu sprawdziłem termostat, okazało się, że go nie ma, pomyślałem że silnik jest przegrzany, założyłem termostat, dałem mu na maxa w du** i było wszystko ok. Na następny dzień zauważyłem, że po odpaleniu silnika wskazówka temperatury idzie na maxa w górę.
Zlekceważyłem to i jechałem dalej, wskazówka po chwili spadła do połowy następnie powróciła na samą górę i tak sobie skakała. Kiedy wskazówka zatrzymała się na górze podniosłem maskę i okazało się że silnik jest ledwo ciepły.
Czasami jest tak, że muszę przejechać 4-5 km i wskazówka nie pokazuje nic po czym wskazuje połowę skali. Chciał bym jeszcze dodać że nowy termostat był w schowku samochodu, przypuszczam że Francuzi też musieli walczyć z tym problemem.
Co o tym myślicie ? Pozdrawiam MM

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 12-02-2010, 21:56   

Wskaźnik idzie ci do góry bo masz uszkodzoną pamięć zegara, To najczęściej w wyniku cofania licznika.
Na jaką temperaturę otwarcia był termostat?

rogal16-91 
Forumowicz
Pajero 4x4

Auto: Pajero II GLX 2.5 TDI
Wysłany: 13-02-2010, 11:04   

Może i jest problem z pamięcią zegara, z tym, że nie sądzę żeby licznik był cofany. Wprawdzie autko nie ma książki, ale Francuz od którego kupiłem dał mi mnóstwo faktur z serwisu Mitsubishi, na których są udokumentowane wszelkie naprawy łącznie z datą i przebiegiem w danym momencie. Ostatnia faktura jaką posiadam jest z 12.09.2009r. na której jest przebieg 240.000 km było wtedy wymienione koło dwumasowe + sprzęgło itp związane ze sprzęgłem w kwocie 3500 euro. W tej chwili jest przebieg 250.000 km, auto sprawuje się super poza właśnie tym czujnikiem, termostat otwiera się przy 76,5 'C. zbyszekm2, czy wiesz za ile można kupić tą pamięć zegara i czy można ją wymienić w okolicy Lublina.
Dziękuję z góry i pozdrawiam :o

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 13-02-2010, 11:29   

rogal16-91 napisał/a:
czy wiesz za ile można kupić tą pamięć zegara i czy można ją wymienić w okolicy Lublina.

W lublinie nie znam, ale to nie trudne do wymiany, koszt to 500 zł.

karlos77 
Forumowicz

Auto: PAJERO V20 3.0 24V 181KM
Wysłany: 21-10-2010, 10:49   

Witam
Nie wiem czy w tym dziale ale zadam pytanie .
Czy termostat w momencie jak jest zamknięty odcina całkowicie przepływ czynnika, czy jest jakaś szczelina która pozwala przepłynąć czynnikowi ?

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 21-10-2010, 10:58   

karlos77 napisał/a:
Witam
Nie wiem czy w tym dziale ale zadam pytanie .
Czy termostat w momencie jak jest zamknięty odcina całkowicie przepływ czynnika, czy jest jakaś szczelina która pozwala przepłynąć czynnikowi ?

Jest taka mała dziurka.

karlos77 
Forumowicz

Auto: PAJERO V20 3.0 24V 181KM
Wysłany: 21-10-2010, 11:05   

Dziękuję. Może jeszcze jedno. Będę kupował termostat, jaka powinna być temperatura otwarcia?

zbyszekm2 
Forumowicz

Wysłany: 21-10-2010, 11:54   

karlos77 napisał/a:
Dziękuję. Może jeszcze jedno. Będę kupował termostat, jaka powinna być temperatura otwarcia?

sa dwa rodzaje, 76,5 st i 83 st.

Odpowiedz do tematu