Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Tylna nagrzewnica.
Autor Wiadomość
jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-11-2010, 22:06   Tylna nagrzewnica.

Z powodów marznięcia pasażera siedzącego z tyłu muszę zamontować tylną nagrzewnicę->> takowej nie było gdyż samochód był sprowadzony z Holandii jako ciężarowy a co za tym idzie z wymontowanymi wszystkimi "zbędnymi" :shock: ustrojstwami. Nie mogę znaleźć jakiegoś opisu,instrukcji gdzie powinna być zamontowana i jak. Prośba :mrgreen: o jakiś schemat,zdjęcia lub nawet łopatologiczną instrukcję jak i gdzie zamontować tylną nagrzewnicę.

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Auto: jak w podpisie
Wysłany: 07-11-2010, 22:54   

Zamontowana jest pod prawą stroną tylnej kanapy. Podnieś kanapę do góry i powinieneś w jej miejscu mieć ślad po niej. Nie wiem jaki bo albo jest blaszana klapka na śrubki albo Ci zaspawali. Nie mam pojęcia jak się to przerabia na ciężarówkę. W dziurę wsadzić nagrzewnicę z miską, w której normalnie siedzi, gdzieś powinna być do niej wtyczka i od dołu dwa przewody wodne pod podwoziem. Tak zgrubnie bo jeszcze tego nie wyciągałem.

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-11-2010, 22:59   

Heilsberg napisał/a:
Zamontowana jest pod prawą stroną tylnej kanapy.
no to już wiem :? gdzie szukać :mrgreen:

:shock: :shock: szukałem i po podniesieniu tylnej kanapy nie ma miejsca montażu ani śladu po ewentualnym zaspawaniu->> lita oryginalna (????) podłoga ,nie ma żadnej klapki ani śrub które pasowały by na rozstaw nagrzewnicy są natomiast w schowku na lewarek wolne kable z wtyczkami. Jakiś dziwny ten mój Misiek bo i nawet klocki hamulcowe są inne niż w katalogu :shock: :shock:

konradgdynia 
Forumowicz

Auto: Pajero 2,8 TD Long '98
Wysłany: 08-11-2010, 12:31   

Są dwa rodzaje tylnej nagrzewnicy mechaniczna i elektryczna (sterowanie). to którą użyjesz zależy od tego czy masz tylną klimatyzacje. Przeważnie gdy jest klima z tylu to trzeba użyć elektryczna, gdy nie ma to możesz użyć mechaniczną.

komplet ze sterowaniem mechanicznym

a to sama nagrzewnica z napędem elektrycznym

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Wysłany: 08-11-2010, 13:14   

A od dołu podwozia nie ma śladów po osłonie nagrzewnicy? Od podwozia nagrzewnica ma osłonę z blachy mocowaną do podłogi na śruby. Nie ma śladów po tym? Może jakoś cały płat podłogi się wymienia na bez dziury jak się robi ciężarówkę? Wtyczkę obok lewarka to ja też mam a mam nagrzewnicę. Klimę też mam a nagrzewnicę mam z mechanicznym sterowaniem. To elektryczne sterowanie to chyba tylko w klimatroniku było, gdzie panel sterowania miał same klawisze.

konradgdynia 
Forumowicz

Auto: Pajero 2,8 TD Long '98
Wysłany: 08-11-2010, 13:29   

Ja mam zwykłą klimatyzacje ( 2 strefy tył przód ), a mam sterowanie elektryczne ( znaczy tył )

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-11-2010, 16:15   

Heilsberg napisał/a:
A od dołu podwozia nie ma śladów po osłonie nagrzewnicy?
No właśnie nic nie ma bo tam czyli od dołu najpierw sprawdzałem a że była robiona konserwacja i jakimś szuwaksem było malowane więc mogłem nie zauważyć->> stąd też moje pytanie jak to od góry widać. Może na Afrykę był robiony :lol: :lol: :lol: :? Co prawda są poprowadzone od przodu tunele pod siedzeniem przez które tyle dmucha co umarłemu kadzidło->> jeszcze raz sprawdzę połączenia-może się rozszczelniły lub celowo zostały zatkane aby na tył nie dmuchało :?: :?: . A przeróbka na ciężarowy to usunięcie tylnych siedzeń,usuniecie (bardzo brutalne czyli wycięcie ) tylnych pasów bezpieczeństwa,wstawienie (ja tak miałem) przegrody między przodem a tyłem,zaraz za siedzeniami, demontaż szyb w drzwiach i tylnych-rozsuwanych,dołożenie stalowej płyty niwelującej różnicę poziomów zaraz za przednimi siedzeniami. Coś mi się wydaje że za jakąś elektryczną trzeba by się rozglądnąć lub założyć na siedzenie matę grzewczą :biggrin:

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Wysłany: 08-11-2010, 17:44   

To skoro Ci podłogę wyrównali to pewnie i śladów nie ma. Ale pewnie dziurę da się wyrezać tyle, że pomiarkować by trzeba było na drugiej sztuce. Ale jak w takim razie mocowałeś tylną kanapę? Dziur do szyn też być nie powinno.

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-11-2010, 18:19   

Heilsberg napisał/a:
To skoro Ci podłogę wyrównali to pewnie
to była blacha na szerokość->>> tam gdzie pasażerowie nogi trzymają.
Heilsberg napisał/a:
Dziur do szyn też być nie powinno.
dziury są i kanapa jest przykręcona. Cała podłoga nie sprawia wrażenia żeby była wymieniana,ale to tylko moje wrażenie. Najprostszą sprawą to trzeba będzie "dorwać" jakiegoś Miśka z okolicy aby zerknąć co i jak. Ten mój Misiek to ogólnie jakiś ewenement->>> wiskoza->> nietypowy rozstaw śrub,łożyska na pół ośkach też nietypowe,wspomniane wcześniej klocki hamulcowe też nie z katalogu,wał też grubszy niż powinien być. Albo był wcześniej ostro motany :? albo to jakiś prototyp :shock: :mrgreen:

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 08-11-2010, 20:40   

Waldi-były w dwóch opcjach miśki: z tylną nagrzewnicą i bez- Ty niestety masz bez....(i pewnie dziury nie ma i nie było)
a powiem Ci, że fajna to sprawa na zimę jest...oj fajna...

rico.1 
Forumowicz

Auto: Pajero II 2.5TD
Wysłany: 08-11-2010, 21:18   

Witam

z tych opisów wynika że będzie dużo pracy aby zatrudnić fabryczną nagrzewnicę :(
oprócz samej nagrzewnicy i otworu na nią, warto sprawdzić też, czy ewentualnie były jakieś pozostałości po jej wężach pod podłogą, opaski węży lub choćby jej trójniki na wężach od przedniej nagrzewnicy przy silniku,
czy był wogóle jakiś panel sterujący z tyłu środkowej konsoli?
jeśli nie to trzeba sprawdzć co z instalacją - czy jest wtyczka włącznika tylnego nawiewu w konsoli środkowej i wtyczka do panelu sterującego dla pasażerów w tylnej częsci konsoli (sterowanie mechaniczne ma trochę mniej pinów, osobną wtyczkę włącznika i linkę do regulacji ciepła, a elektryczne ma włącznik wbudowany w panel i regulację elektryczną, czyli jedna, większa wtyczka i nic więcej)
no i co z instalacją biegnącą do samej nagrzewnicy i dmuchawy pod tylną prawą kanapę
jak chociaz w instalacji elektrycznej wszystko jest to można się pokusić i zakładać
gdyby nic z tych rzeczy nie było to jest naprawdę sporo elementów do nabycia,włącznie z instalacją :?

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-11-2010, 22:30   

gołąb napisał/a:
a powiem Ci, że fajna to sprawa na zimę jest...oj fajna...
toś mnie pocieszył :P :wink: ale jakoś muszę rozwikłać ten temat->> może z innego samochodu :idea: ale cosik muszę zainstalować albo pod tylną kanapą->> troszkę miejsca jest albo pod przednim fotelem tu już mniej miejsca. Jak znajdę rozwiązanie podzielę się "patentem" dla Tych co mają uboższą wersję grzewczą :mrgreen:
gołąb napisał/a:
czy był wogóle jakiś panel sterujący z tyłu środkowej konsoli?
no właśnie nic nie było
rico.1 napisał/a:
gdyby nic z tych rzeczy nie było to jest naprawdę sporo elementów do nabycia,włącznie z instalacją :?
właśnie dowiedziałem się :oops: że mam to wszystko do odsprzedania ->> nagrzewnicę,przewody,konsolę.

Heilsberg 
Forumowicz
USNI Life Member

Wysłany: 08-11-2010, 22:37   

Ty się chłopie nie poddawaj. Masz wszystko, wyrezać dziurę, wsadzić nagrzewnicę. Schematy są to elektryka też nie problem do zamotania. Wodę da się podciągnąć, dwa trójniki i dwa przewody. Do zrobienia moim zdaniem ale nie w jeden dzień i drugi misiek na miejscu do podglądactwa by się przydał.

Sebastian_T 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2011
Wysłany: 08-11-2010, 23:30   

Ewentualnie za parnęnaście/dziesiąt złotych farelkę elektryczną, wpinaną do zapalniczki... ;-)

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-11-2010, 10:00   

Heilsberg napisał/a:
Masz wszystko, wyrezać dziurę, wsadzić nagrzewnicę.
właśnie mam tylko kłopot ze sobą co do rezania takich dziur w karoserii bo..... bo nie lubię dziurawić nadwozia :mrgreen:
Sebastian_T napisał/a:
Ewentualnie za parnęnaście/dziesiąt złotych farelkę elektryczną, wpinaną do zapalniczki... ;-)
widziałem to na Allegro tylko muszę dotknąć takiego cósika aby zobaczyć co i jak w trawie piszczy czyli np jakie daje to ciepło.

Odpowiedz do tematu