Radio się resetuje przy każdorazowym odpaleniu silnika. |
Autor |
Wiadomość |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 10-11-2010, 22:02
|
|
|
Oczywiście bez urazy.
Odpowiadałem w odniesieniu do konkretnego auta i konkretnego przypadku.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Optic
Mitsumaniak 00693/KMM :)

Auto: Gal EA2A A/T K-tronik Prestige
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Mar 2007 Posty: 149 Skąd: bardziej na południe
|
Wysłany: 20-11-2010, 21:41
|
|
|
Cześć,
ja się dzisiaj użerałem z radiem. Ogólnie rzeźnia - niemiec wcześniej chyba sam przerabiał kostkę w aucie i kable miały w ogóle zupełnie inne kolory i się dublowały: np. dwa biało-niebieskie.
Sprawę rozkminiałem z miernikiem. Ogólnie radio teraz działa, ale... wywala mi bezpiecznik od przednich przeciwmgielnych/podświetlenia przycisków na konsoli (bo to ten sam) w skrzynce pod maską. Ogólnie nie ma zbyt wielu kabli w kostce, które można pomylić, więc nie wiem, który mogłem zamienić... Głośniki są na pewno podłączone dobrze (sprawdzałem pary bateryjką, by sprawdzić, który "strzela"). Podświetlenie (dimmer) od strony radia nie jest w ogóle podłączony (zaizolowany). Antena się wysuwa. Oba zasilania podłączone dobrze. Nie mam 100% pewności co do masy, ale sprawdziłem najprostszą metodą: omomierz w kabel i na karoserię i pokazał jakiś ułamek oma. Jest jeden kabel w wiązce od auta, który ma następujące stany:
- kluczyk wyjęty - 0 V
- kluczyk na ON - 9V
- kluczyk na LOCK - 5 V przez 5 sek, potem słychać "klik" jakiegoś przekaźnika i jest 0 V.
Wie ktoś co to może być na kabel?? I dlaczego pali mi bezpiecznik halogenów?
Pozdrawiam serdecznie,
Maciek
PS: Czy dobrze rozumiem ze zdjęcia z tej aukcji, że wiązka od auta NIE MA PINU MASY?? Trzeba oczko wkręcić w karoserię?
http://allegro.pl/kostka-...1298272710.html |
|
 |
Arturro-86
Mitsumaniak
Auto: Galant EA2A 97' + LPG
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sie 2008 Posty: 473 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 21-11-2010, 12:18
|
|
|
Zobacz, czy nie masz czasem masy z radia podłączonej do przewodu "Light" - bodajże szary.
Ja miałem z tym trochę problemów, musiałem kupić nową kostkę, bo stara miała niewłaściwą kolejność kabli (przynajmniej nie do mojego radia)
Masę - ja podłączyłem do tej "ramki", która jest za radiem I gra |
|
|
|
 |
Krejzi
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16V 94r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Lip 2010 Posty: 414 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 21-11-2010, 13:13
|
|
|
tak jak Arturro ostatnio w swoim galancie tak zrobilem myslalem ze szary to masa ( do kostki iso szła a masy nie bylo ) jak kupilem przelotke z mitsu na iso to tam masa byla na oddzielnym kablu i trzeba bylo gdzies do blachy przyczepic a szary lecial do sterowania podswietleniem radio chodzilo ale wywalalo mi bezpiecznik wlasnie od podswietleń w tej kostce nie ma masy i trzeba ją ciagnąc gdzies oddzielnie ja wzialem z ramki do ramki radia bo cala ramka jest przyczepiona do blachy wiec luz... |
_________________ Moj Misiek Galancik 94r. 2.0 16V SOHC
Moja muzyka --> www.krejzi.muzzo.pl |
|
|
|
 |
Optic

|
Wysłany: 21-11-2010, 14:37
|
|
|
Tak zrobiłem: wyjąłem pin od masy z kostki i przymocowałem do ramki. Teraz wszystko gra i hula. Dzięki Koledzy!
Nie wiecie co to za kabel z dziwnymi napięciami, o którym pisałem wcześniej? |
|
 |
Arturro-86
Mitsumaniak
|
Wysłany: 21-11-2010, 15:23
|
|
|
Optic napisał/a: | Tak zrobiłem: wyjąłem pin od masy z kostki i przymocowałem do ramki. Teraz wszystko gra i hula. Dzięki Koledzy! |
No i bardzo fajnie
Ja swoją drogą dodam, jaka to dla mnie ulga była, kiedy wyjąłem radio, wymieniłem bezpieczniki i się okazało, że tylko dlatego nie działały mi przeciwmgłowe przednie i prawe postojówki Bo bałem się już o to, że mam gdzieś zwarcie w instalacji
Optic napisał/a: | Nie wiecie co to za kabel z dziwnymi napięciami, o którym pisałem wcześniej? |
Dla ścisłości - chodzi Ci o ten kabel, zaznaczony na zdjęciu
Zdjęcie zapożyczone z posta robertdg, mam nadzięję, że się nie obrazi, że trochę przy nim "grzebałem" |
|
|
|
 |
Optic

|
Wysłany: 22-11-2010, 10:38
|
|
|
Nie, to jeden z tych biało-niebieskich.
BTW widzę że Ty masz taką samą masakrę z kablami jak ja?? Przecież te kolory nie mają sensu... P :/ Dwa biało-niebieskie, czarno-żółty, czarno-zielony. Rzeźnia. Nic tu nie gra.
Ten kabelek, który oznaczyłeś - myślałem że to zasilanie wzmacniacza antenowego, ale po podaniu na niego 12V nie spowodował lepszego odbioru, tylko antena się wysunęła (przy odpiętym radiu), więc wnioskuję, że to tylko zdublowany "power antenna".
Jesteś może w posiadaniu opisu do kolorów tych naszych kabli? Może ktoś jeszcze ma taką kolorową sieczkę?
OK, znalazłem tu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=42896
Wygląda na to, że te kolory to jednak kwaśna fantazja inżynierów od Mitsu... :/ |
|
 |
Arturro-86
Mitsumaniak
|
Wysłany: 22-11-2010, 14:05
|
|
|
Tak czy owak - kable w kostce są dobrze oznaczone, tylko kolejność do radia może być źle ustawiona - ja to rozwiązałem, kupując uniwersalną kostkę iso, odciąłem wtyk zasilania i od głośników (bo kupiłem kostkę "zespoloną", jakbym to nazwał ), połączyłem zgodnie z opisem i wsio działa
Link podał wcześniej robertdg |
|
|
|
 |
Krejzi
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16V 94r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Lip 2010 Posty: 414 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 22-11-2010, 14:11
|
|
|
Wprawdzie w swoim misku mam inną kostke ale taką kostke kupilem ostatnio do samochodu mojego taty ( carisma ) , tzn kupilem przelotke na iso z oddzielną masą i działa beznajmniejszego problemu bez zadnych kombinacji 4 glosniki i zasilanie radia. |
_________________ Moj Misiek Galancik 94r. 2.0 16V SOHC
Moja muzyka --> www.krejzi.muzzo.pl |
|
|
|
 |
|