Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: glina
29-05-2014, 13:56
[Cari 1.6] Proszę o fachową poradę
Autor Wiadomość
dzuby 
Nowy Forumowicz

Auto: VW Passat zmiana na Carisme
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-11-2010, 00:54   [Cari 1.6] Proszę o fachową poradę

Witam,
Od jakiegoś czasu noszę się z zakupem samochodu i dość szybko przekonałem się właśnie do Carismy. Buszując w necie natrafiłem na te właśnie forum i nie ukrywam, iż opinie, jakie tu mam nadzieje otrzymam w znacznym stopniu przyczynia się do decyzji o ewentualnym zakupie. Zwracam się, więc do posiadaczy samochodu Mitsubishi Carisma z prośbą o poradę na temat autka, które dostępne jest na tej aukcji Link .
Proszę o ocenę czy te konkretne autko jest dobrym wyborem. Fachowe oko zwróci uwagę na drobne szczegóły, które dla mnie niedoświadczonego człowieka mogłyby umknąć, a jak wiemy diabeł tkwi właśnie w szczegółach.
Czy ta Carisma jest wyceniona właściwie, bo wiadome jest, że jeśli jest niska cena to coś się za tym kryje?
Chciałbym też zasięgnąć troszkę wiedzy na temat konfiguracji tego silnika z instalacją gazową. Jak to się spisuje i czy nie rodzi to żadnych problemów?
Chciałbym się również zapytać, jak wygląda sytuacja utrzymania tego samochodu, jeśli chodzi o kasę. Czy to prawda, że Carisma dzięki opinii niezawodnego auta faktycznie jest droga w utrzymaniu, ewentualne naprawy, serwis itp. Jak jest z elektryką?
Z góry wielkie dzięki za każda informację.
Ostatnio zmieniony przez dzuby 24-11-2010, 08:42, w całości zmieniany 3 razy  

kris80 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Wysłany: 23-11-2010, 08:22   

Nie widac w tym linku żadnej Carismy.

dzuby 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-11-2010, 08:58   

Poprawiłem więc teraz powinno być lepiej.
Sory.
Raz jeszcze podaje
link do aukcji

zbycho77 
Mitsumaniak

Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Wysłany: 24-11-2010, 22:52   

Witaj, moim zdaniem wizualnie egzemplarz prezentuje się OK, z fotek wygląda na prosty. Kiepsko tylko, że sprzedawca pokazał go umytego - ciężko w związku z tym wychwycić niuanse w odcieniach lakieru poszczególnych elementów. W środku też wygląda OK, chociaż fotel fotel wykazuje dosyć duże oznaki zużycia. Dziwi mnie trochę to, że lusterka nie są elektryczne, ale może i takie wersje wyposażeniowe były. Szkoda też, że nie pokazał zdjęcia komory silnika, poproś o takie fotki ewentualnie.
Cena budzi delikatne wątpliwości (że tak tanio) ponieważ przebieg jest bardzo mały jak na ten rocznik ... więcej tu nie będę komentował, bo nie specjalnie wierzę w takie przebiegi.
dzuby napisał/a:
Chciałbym też zasięgnąć troszkę wiedzy na temat konfiguracji tego silnika z instalacją gazową. Jak to się spisuje i czy nie rodzi to żadnych problemów?

Bardzo dobrze ten silniczek współpracuje z sekwencją, równo śmiga, niewiele pali ok 8-9l/100 przy zachowaniu dobrej dynamiki, praktycznie brak różnicy między gazem a benzyną.
Części oryginalne drogie, zamienniki często dobrej jakości jak u innych marek. Serwis ASO strasznie drogi, ale po co ASO ...
Z elektryką różnie bywa, zależy jak utrafisz.

dzuby 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-11-2010, 23:46   

Wielkie dzieki za odpowiedz.

lukasz1986 
Nowy Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 25-11-2010, 09:24   

Kolego na twoim miejscu dowiedział bym się przede wszystkim o którego roku jest gaz bo taki przebieg auta z gazem jest mało prawdopodobny a i jak będziesz oglądał to przyjrzyj się dokładnie prawej tylnej lampie

buhhu 
Mitsumaniak
GDI fanatic

Auto: Carisma 1.8 GDI 125 KM EXE
Wysłany: 25-11-2010, 10:48   

Witam,

zwróć uwgę na okolice prawej tylnej lampy (wydaje się jakaś wgniotka), może to nic poważnego ale popytaj właścicela.

Moim zdaniem cena wysoka, można za te pieniądze i w tym roczniku znaleźć GDI lub 1.8 zwykłe.

Przebieg jeśli nie jest udokumentowany wydaje się mocno "przesadzony" jeśli wiesz co mam na myśli,. :)

Poza tym ładny kolor ;)

Gość poznaj historie mojej Carismy i oceń!

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 25-11-2010, 11:35   

buhhu napisał/a:
w tym roczniku znaleźć GDI lub 1.8 zwykłe.

Jak ktoś chce gaz to GDI się nie nadaje. Po za tym 1.8 SOHC to już są modele sprzed liftu a to trochę różnicy jest, ten jest z 2002 roku więc co najmniej 3 lata młodszy.
A o przebieg nie ma sie co wypowiadać .. :) jak by nie było i tak się człowiekowi nie dogodzi :)

dzuby 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-11-2010, 13:23   

Wielkie dzięki za odpowiedzi.
No bede próbował, żeby usyskać te informacje o których pisaliście.
Jakos nie moge sie juz 2 dzien skontaktowac z sprzedawcą. Na jednym nr poczta, na drugim nikt nie odbiera.
Chciałem zapytać jeszcze co sadzicie na temat tego autka Link
Czy dużo wsrosną koszty utrzymania (spalanie i ewentualne naprawy) z silnikiem 1.8 w stosunku do 1.6.

zbycho77 
Mitsumaniak

Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Wysłany: 25-11-2010, 14:10   

dzuby napisał/a:
Chciałem zapytać jeszcze co sadzicie na temat tego autka Link
Czy dużo wsrosną koszty utrzymania (spalanie i ewentualne naprawy) z silnikiem 1.8 w stosunku do 1.6.

Ten 1.8 to GDI, zupełnie odmienna konstrukcja silnika. Koszty utrzymania wzrosną chociażby z tego powodu, że go nie zgazujesz, więc będzie ciebie tankowanie więcej kosztować przy dystrybutorze. Z drugiej strony masz mniejsze spalanie i lepszą dynamikę od 1.6. Koszty napraw są niestety droższe, głównie dotyczy to silnika itp. Wielu właścicieli chwali sobie ten motor, że doskonale spełnia swoje zadanie i ich oczekiwania.
Prawda jest niestety taka, że w olbrzymiej ilości stacji obsługi nie lubią tych silników, bo się na nich nie znają lub się ich "boją". Znam to z autopsji - ostatnio zajeżdżam do elektryka i pierwsze pytanie czy to GDI, bo jak tak to nie będzie ze mną rozmawiał...

Samo autko wygląda tak sobie, lepiej zdaje się być wyposażone od poprzednika, martwi mnie tylko ten prawy próg, jakiś krzywy.

Pozdrawiam

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 25-11-2010, 16:33   

Próg to jest kwestia plastiku, bo to dokładka, koszty tak jak pisał poprzednik, napewno nie będziesz jeździł za połowę ceny ponieważ ten silnik gazu nie lubi

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi