Odśnieżanie |
Autor |
Wiadomość |
Mariusz4
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.2
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-12-2010, 21:42 Odśnieżanie
|
|
|
mam od 50 do 150 m2 do odśnieżania - zależy ile mam czasu (przy dużych opadach śniegu 0,5 -3 godz). odśnieżarki/pługi "wyrzutowe" nie wchodzą w rachubę, bo nie mam gdzie tego śniegu 'wyrzucać' (sąsiedzi). na allegro znalazłem coś takiego - http://allegro.pl/plug-do...1338945749.html . jak dla mnie super sprawa, bo muszę śnieg przepychać na trawnik i pobocze wewnętrznej drogi. trochę mnie zastanawia cena - wg. mnie dość niska. czy ktoś z kolegów/koleżanek widział to urządzenie w akcji
czy mieszka ktoś w Jaśle, żeby ew. zobaczyć "machinę" w realu tzn. wykonanie/jakość
pozdrawiam,
Mariusz |
|
|
|
 |
SiM
Mitsumaniak
Auto: Galant Avance 2,5v6
|
Wysłany: 02-12-2010, 22:19
|
|
|
moim zdaniem lepsza jest odśnieżarka wirnikowa - właśnie taka odrzucająca śnieg. w razie potrzeby może ona odrzucać śnieg zaraz obok maszyny ale jak np zaczynasz odśnieżać drogę to od razu wyrzucasz śnieg poza drogę a nie tak jak pługiem kilka razy przepychasz ten sam śnieg. Używam odśnieżarki wirnikowej w pracy i sprawuje się znakomicie. Potrafi na raz odśnieżyć zaspy do 50 cm wysokości. decyzja jednak należy do ciebie. |
|
|
 |
Mariusz4
Mitsumaniak
|
Wysłany: 02-12-2010, 22:34
|
|
|
ale drogi to mam akurat najmniej do odśnieżania większość jest na działce, a za płotem sąsiedzi. zdaje sobie sprawę, że pługiem trzeba regularnie odśnieżać.
pozdrawiam,
Mariusz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 02-12-2010, 23:38
|
|
|
Mariusz4, to zastanów się, czy ten pług sie uciagnie jak śnieg będzie się ubijał zamiast odpychać, to w zasadzie tyle na ten temat, wg mnie to pic na wode, jeżeli mowa o odnśniezaniu puchu śnieznego to ok, w przeciwnym wypadku to będą zmarnowane pieniądze. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
Wysłany: 03-12-2010, 07:42
|
|
|
zwykła ugięta blacha z podwójnym sworzniem (jeden obrotowy i drugi do przekładania w zależności na którą stronę ustawiony pług)
500 zł to bardzo wysoka cena
zdjęcie jest bardzo mylące bo glebogryzarka nie jest przedmiotem sprzedaży
przy ubitym śniegu to trzeba się bardzo przyłożyć by przepchać |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 03-12-2010, 08:42
|
|
|
gulgulq, uderzyłes w sedno sprawy, dobrze, że zwróciłes na to uwage, kawałek blachy uformowanej na krawędziarce, z dołozonym paskiem gumy, 3 uchwytami (jeden osiowy, 2 blokady - prawa, lewa strona)
po zdjęciach widac, że wszystko jest skręcane i nitowane, czyli wykonanie sprowadza sie do wyformowania pługa na krawedziarce, przynitowaniu do niego gumy przykreceniu zaczepu, wytłoczenia zakola z blachy i spawnięcie do niego płaskownika, oraz pomalowaniu tego wszystkiego, akurat tak się skłąda, że zastanowił bym się, czy to jest warte połowy tej ceny, tylko dlatego, że wiem/orientuje sie, jaki jest koszt części i robocizny na wykonanie takiego pługa.
Już lepsza dla naszego zdrowia jest tradycyjna łopata do śniegu |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
Mariusz4
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-12-2010, 08:44
|
|
|
masz niestety rację coś to moje czytanie ze zrozumieniem zaszwankowało
zadzwonię i spytam się ile kosztuje glebogryzarka.
dzięki za odpowiedzi.
pozdrawiam,
Mariusz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 03-12-2010, 08:52
|
|
|
Mariusz4, w cenie 500zł możesz kupic malucha i zrobić do niego pług
http://www.budujemydom.pl...7621/Itemid,55/
albo jako ewentualność QUAD + pług |
 |
|
|
|
 |
Mariusz4
Mitsumaniak
|
Wysłany: 03-12-2010, 08:57
|
|
|
do kosztów pługu trzeba dodać 2200zl za maszynę (silnik 6KM)
[ Dodano: 03-12-2010, 09:00 ]
chyba na razie zostanę przy szufli może ew. kupie coś takiego http://allegro.pl/lopata-...1340310287.html |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 03-12-2010, 09:06
|
|
|
Miałbym wydać 2700 plus ewentualne wysyłki, a w zasadzie to jedwo wielkie badziewie, wolałbym zainwestować w coś takiego http://allegro.pl/traktor...1350587551.html
A co do tej sporej szufli, osobiście nie polecam, za wygodnie się tym nie robi, a w przypływie emocji mozna ja rozpierdzielić o przydrożne drzewo |
 |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
|
Wysłany: 16-01-2012, 06:16
|
|
|
Sobota to było jakieś apogeum.
9:00
Wstaję i patrzę śniegu ponda 15cm. Więc łopata w garść i jazda odśnieżanie. Sąsiedzi tak samo, dzieciaki frajda, całe białe, robią fortece i rzucają się pigułami* - obraz sielski i anielski, to jest zima co się zowie. Na to czekaliśmy.
12:00
Dzieci grzeją się przed kominkiem, na kaloryferach schną czapki, rękawiczki i skarpetki z butów wylewa się woda. A ja łopata i do roboty bo właśnie nasypało kolejne 15cm. Sąsiedzi klną na czym świat stoi ale twardo machają łopatami. Zaczyna kiełkować pewna myśl ale jeszcze taka nieśmiała...
16:00
Powoli zaczyna się ściemniać, dzieci po obiedzie oglądają bajki, kot wygrzewa się przed resztkami żaru w kominku a ja... łopata w garść i zemszcząc pod nosem wychodzę odśnieżać kolejne 10cm. Wtedy sąsiad nie wytrzymał i powiedział to co mi po łbie chodziło. Jedzie po odśnieżarkę. Ustaliliśmy że kupimy na spółę elektryczna 1500-2000W wirnikową.
18:00 Sąsiad wraca i jedziemy, w 30 minut robota na 2 godziny dla dwóch zrobiona bo dopadało w międzyczasie kolejne 5cm.
Odśnieżarka miała być Stiga 1800W ale sąsiad wypatrzył jakiegoś Bruta 1600W za ponad 150zł taniej. Wygląda solidnie, ze śniegiem daje sobie radę, wyrzuca go na około 10m.
A najlepsze jest, że po przejechaniu około 3km od domu w stronę Krakowa śniegu prawie nie ma W Krakowie nie wiem czy jest tego więcej niż 5cm
--
*piguły - śnieżki |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
|
Wysłany: 16-01-2012, 12:49
|
|
|
Ja się zastanawiam, nad małym quadem do odśnieżania z drugiej strony maluch niby tańszy i większy heh. |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
yaro1976
Mitsumaniak Bądź człowiekiem!

Auto: EA5W 2,5`99 SE Tiptronic + LPG
|
Wysłany: 16-01-2012, 12:52
|
|
|
Juiceman napisał/a: | Ja się zastanawiam, nad małym quadem do odśnieżania z drugiej strony maluch niby tańszy i większy heh. |
i grzeje! |
_________________ Primo: "Traktuj innych tak jak sam chciał byś być przez nich traktowanym!" |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
|
Wysłany: 16-01-2012, 16:53
|
|
|
yaro1976 napisał/a: |
Juiceman napisał/a:
Ja się zastanawiam, nad małym quadem do odśnieżania z drugiej strony maluch niby tańszy i większy heh.
i grzeje! |
|
|
 |
|