Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
22-09-2008, 20:55
Zima przyszla :( czas dobrac zestaw felg/opon na zime
Autor Wiadomość
ravo
[Usunięty]

Wysłany: 17-10-2006, 00:35   

maniakowy napisał/a:
a ma moze ktos sprzedac tanio stalowki do galanta?:PPP

ja mam 14 z ori kolpakami - ile bys dal :) ?

maniakowy
[Usunięty]

Wysłany: 17-10-2006, 10:04   

narazie szukam 15".. teraz mam 16" a misiek wyglada jakby w nadkolach drugiego kola brakowalo;PP 14" moglo by lekko komicznie wygladac:)) ale jak sie nie ma co sie lubi to sie polubi co sie bedzie mialo:PP takze jak nic ni ewymysle to moze sie zglosze;-)) ori kolpaki mozesz w prezencie dozucic :lol:

Colto
[Usunięty]

Wysłany: 17-10-2006, 13:02   

Maryjon, co ty piszesz?????

"Fulda montero (podobno nastepca kristala) jest idealna".

Widzę, że kolega na modelach opon to niebardzo się zna :lol:
Fulda Montero czy Supremo w swojej nazwie ma Kristall :mrgreen:
Supremo jest wyższym modelem od Montero, czyli według Ciebie opona tego samego producenta model niższy i tańszy jest lepszy?
Jeszcze jedno pytanko do kolegi Maryjon'a: czy jeździłeś na Dunlopach M3 lub Goodyearach UG6?
Jeżeli nie, to w takim razie można uzanć, że Fulda Kristall Montero jest "The Best" :lol:

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-10-2006, 13:06   

Colto napisał/a:
czyli według Ciebie opona tego samego producenta model niższy i tańszy jest lepszy
Niekoniecznie cena musi iść w parze z jakością. Maryjon przedstawił swoje opinie a opinie są jak -> patrz moje motto.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 17-10-2006, 13:28   

Hubeeert napisał/a:
a opinie są jak -> patrz moje motto.
Tak można ze wszystkim i bez końca. A tym bardziej, że chyba nie ma tu takiego, kóry jeździłby na wszystkich możliwych oponach. W dodatku w identycznych warunkach.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 17-10-2006, 15:37   

Colto napisał/a:
Zbyt twarda na zimę. Bardzo ślizga się po śniegu. Mam Fuldy Kristall Supremo w Lancerku 1,6 z 2005 roku, już nigdy nie kupię Fuldy :!: :!:
a ja mam zupełnie inne zdanie :wink: dodam że mam rozmiar 195/60/15
Jedyne zastrzeżenie to jazda na lodzie :roll: ale wiadomo na lód trzeba szukac innych opon.
Fulda kristal supremo ma bieżnik podobny do GD UG 7 :lol:

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

Maryjon 
Forumowicz

Auto: MSR99 2.0 Colt1.3
Wysłany: 17-10-2006, 17:09   

Colto napisał/a:
Maryjon, co ty piszesz?????

"Fulda montero (podobno nastepca kristala) jest idealna".

Widzę, że kolega na modelach opon to niebardzo się zna :lol:
Fulda Montero czy Supremo w swojej nazwie ma Kristall :mrgreen:
No tutaj dałem ciała. :oops: Pomyliłem Supremo z Grawito... :oops:

Colto napisał/a:
Jeszcze jedno pytanko do kolegi Maryjon'a: czy jeździłeś na Dunlopach M3 lub Goodyearach UG6?
Jeżeli nie, to w takim razie można uzanć, że Fulda Kristall Montero jest "The Best" :lol:

Oczywiście na obu wymienionych nie jeździłem, podobnież jak Ty na Montero :roll: .
Dlatego nie wydaj wyroku jak nie spróbowałeś...
Ja nadal podtrzymuję swoję zdanie. Montero sie sprawdziło. Nie szukam lepszych bo na tych sie nigdy nie zawiodłem.
A co do ocen tych opon to sprawdź na necie. Montero jest oceniane przez użytków wyżej niż Supremo.
Colt 1.3 2000
Było
Lancer 1.5 GLi 1991

maniakowy
[Usunięty]

Wysłany: 18-10-2006, 11:04   

ja mam takie pytanko.. widze ze 15" ciezko dostac.. a jakbym 14" zalozyl.. to jaki bylby optymalny rozmiar opony? zeby to jakos jezdzilo;-)

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 18-10-2006, 12:22   

maniakowy,
wg instrukcji moga być 14" 185x70, ja z braku laku zaloze 14" z carismy 185x65, różnica 3%, no i troszke niższy samochód...
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

TommiCrazy 
Forumowicz
VR-4 LIFE

Auto: UKOCHANE
Wysłany: 18-10-2006, 12:44   

nie tyle ksztalt bierznika co twardosc gumy jest wazna, czasem mozna wyrwac fajne opony uzywki, ale bez pomacania palcem niema co ryzykowac, niekotre opony po dwu trzech latach staja sie bardzo twarde wiec trzeba uwazac, im swierzej wyprodukowana guma tym zazwyczaj lepiej, czasem jeden sezon odlezane opony traca swoje wlasnosci wiec warto w sklepie patrzec na oznaczenia daty produkcji, sprawdzone wielokrotnie dzieki temu ze w rodzinie jest wulkanizator i czasem jedengo sezonu mialem kilka rodzajow kapci.
powiem tak, w gorskich warunkach takich jak szczyrk , podbeskidzie najlepiej sprawdzaja sie opony bierznikowane, ich mankamentem jest to ze halasuja ale wybieraja snieg bardzo dobrze. ale oczywiscie dla niektorych ludzi czasem liczy sie logo firmy na oponie niz jej wlasnosci.
powiem tak, niejednokrotnie nowa polska opona zimowa jest lepsza niz fachowa oponka drogiego producenta, mimo ze czasem bierznik jest wysoki, po paru latach jezdzi sie jak na kupie.
zeszlej zimy na uzywanych miszelinach ktore zekomo byly po 560zl za sztuke, stanolem na tafli lodu na plaskim.......... niechcialy potem ruszyc do przodu bo pod tylna oponka bylo troszke sniegu...... tak ze przestrzegam przed niektorymi OKAZJAMI.

polacam isc do sklepu i ponaciskac sobie palcem opony, dobra zimowa guma powinna byc mieciutka jak kaczuszka :D ....potem podbic do wulkanizatora i porownac nacisk uzywek.

trzeba tez wziasc pod uwage ze w gorach zazwyczaj jezdzi sie wolno , te miszeliny ktore ja mialem zalozone niesamowicie dobrze sprawdzaly sie na szybkich osniezonych trasach..... ale jak tylko bylem w gorach to juz byla kaplica.
Outlander 2.0 PHEV 5HS

kunta
[Usunięty]

Wysłany: 19-10-2006, 12:24   

W temacie zimy, ja też muszę coś kupić - zeszły sezon przejezdzilem na zimowych 225/45 17" i juz nie zamierzam tego robić ;) Jakiego dokładnie oznaczenia felg powinienem szukac w przypadku 15" lub 16" (14 chyba za malutkie). Spokkałem sie z oznaczniami ET , J5 itd - zupełnie nie wiem o co chodzi. Jaki rozmiar opon powinienem włożyć na 15" a jaki na 16" bo widziaęlm na forum różne posty. Mogłby ktoś wkleić link do jakiejś aukcji na allegro lub do jakiegoś sklepu z oponami lub felgami? A może ma ktoś taki zestawik do sprzedania :)

Edit: http://www.allegro.pl/ite..._aluminiow.html

czy takie cos moze byc? wiem ze alusy na zimę to troszkę poroniony pomysł ale nie wyobrażam sobie swojego gala na stali :)

Galant 2,5 V6 EA5A

pozdr. Kunta

spox73
[Usunięty]

Wysłany: 22-10-2006, 23:27   

A probowaliscie na 195/65 r15 lub 185/70 r15 ? Zima ze spojlerem robie za plug drogowy. Rozalilem go juz ostatniej zimy. W tym roku chce go podniesc chociaz kilka milimetrow i tak sobie wymyslilem ze jak dam 65 to moze troche pomoze.

kunta
[Usunięty]

Wysłany: 30-10-2006, 17:27   

Spox: ja spróbowałem - w cieno :) Dziś zamówiłem felgi i opony na allegro
rozmiar 7J15 ET33 i opony 195/65R15
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=136876264
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=136877717

jak dojdą i założę to się pochwalę (albo pożalę) :)

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 30-10-2006, 19:05   Co z tymi oponami i felgami jest nie tak???

Coś z tymi kołami jest nie tegies, bo gosciu sprzedaje i sprzedać nie moze...
Alusy 16"

Czy to rożny rozmiar opon>
Czy opony do 16" sa cięzko dostepne?
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 30-10-2006, 19:19   

eee to tak jest w felgach ze jeden schodza odrazu a drugie leza, nie wiadomo czym spowodowane, te moze sa ciut za drogie
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Odpowiedz do tematu