|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 13:56 |
[Cari 1.8 GDI] Carisma 1.8 GDI - czy własciwy wybór auta i e |
Autor |
Wiadomość |
PiotrekSL4
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 01 Lut 2007 Posty: 347 Skąd: Tomaszów Maz.
|
Wysłany: 16-12-2010, 21:24
|
|
|
mefju a nie myślałeś o czymś deko starszym niż 13 lat. Bo jeśli tak to mogę zaproponować Tobie Mitsubishi Lancera CBO 1.6. To było moje pierwsze solidne auto i też kupując go byłem studentem. Przez 3 lata użytkowania 0 problemów. Miał gaz i palił w mieście max 9 litrów. 4 drzwiowy dość wygodny i dynamiczny a zarazem oszczędny. Przeglądnij allegro i za 5 tysi możesz mieć naprawdę zadbane autko. Ładujesz do niego gaz + nowy rozrząd to masz kolejne 2000 zł. Także w kieszeni jeszcze zapas gotówki do wykorzystania. Zajrzyj do mojej galerii tam mam jeszcze jedną fotkę mojego Lancera. A tu dla porównania:
http://moto.allegro.pl/la...1368096014.html
http://otomoto.pl/mitsubi...-C16520954.html
http://moto.allegro.pl/fa...1351055071.html |
_________________ Wspomnienie...
 |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 16-12-2010, 21:49
|
|
|
brać EVO! haha xD
Ja dopowiem, że jak student weźmie benzynowe auto (tylko benzyne) to student będzie coraz biedniejszy bo benzyna idzie w górę (gaz też ale i tak jest taniej na nim niż na benzynie ) |
|
|
|
 |
mefju
Mitsumaniak
Auto: Carisma GDI
|
Wysłany: 18-12-2010, 01:12
|
|
|
Oczywiście, że myślałem i co więcej z checią bym coś takiego wybrał, ale u mnie w okolicy, nawet tej dalszej ogólnie jest kiepski wybór samochodów, a jak coś jest to coś jest nie halo, szukam samochodu od lipca. Najpierw miała być fiesta mk5, ale okazało się, że auto zniszczone strasznie i to mechanicznie, a w środku zasyfione, że szkoda gadać, póżniej peugot 206 to natomiast karoseria strasznie zniszczona, elementy w roznych kolorach w srodku tez auto totalnie poniszczone no i było bite... Poza tym 306hatchback ale autko totalnie gołe bez wyposażenia, później opel omega silnik 2,0 ten słabszy z gazem, najabrdziej sensowne autko z tych które oglądałem i nawet pozniej troche żałowałem, że go nie wziąłem, ale byly ogniska korozji, karoseria byla do robienia bo na zwenatrz dosc poniszczone, wewnatrz calkiem ok, ale wlasciciel nawet nie pozwolil przejechac się samemu autkiem wiec kupowanie auta bez mozliwosci jego sprawdzenia to troche coś nie tak. No i teraz mam na oku 306 sedan ze słabym silnikiem 1.4 (75KM), wyposażeniem dosc ubogim poduszka kierowcy,wspomganie i centralny zamek... autko z pewnoscia calkiem ekonomiczne i mozliwosc zagazowania jest, ale dynamiczne to ono nie jest i wyposazenie dosc biedne, w cenie 4,4tys zl. I 206, taki sam silnik z abs-em, poduszki,elektryczne szyby i lusterka plus centralny zamek, za 6,5tys zl.
Moze gdybym jezdzil po calym wojewodztwie i szukal auta to bym mial wieksza mozliwosc znalezienia czegos, ale jak sie nie ma auta, tydzien zapelniony to ciezko jest szukać.
Na początku chciałem małe autko, typowo miejskie, z małym silnikiem, ale po kilku podrozach Corsa B z silniczkiem 1,2 troche zmienilem zdanie. Juz pisze dlaczego, ano dlatego, że małe auto, lekkie ze słabym silnikiem jest w niektorych sytuacjach moim zdaniem dosc niebezpieczne, mam na mysli sytuację jaka mi się przydarzyła, niby nic wielkiego, ale dajęce do myślenia - manewr wyprzedzania tirow jadacyh prawym pasem, który jechały z 90-100km/h, a ja tą Corsą trudziłem się sporo by je wyprzedzić, na dodatek deszcz wiatr, auto lekkie wiec wieksze podmuch wiatru czuć, ogólnie no masakra. Określam tą sytuacje dość kolokwialnie, ale musze przyznać, że emocje i to negatywne były. No i wtedy zacząłem się mocno zastanawiać nad tymi małymi i słabymi autkami.
Ja na chwilę obecną nie mam dylematu odnośnie tej carismy, że może ma jakieś defekty, czy ukryte uszkodzenia, ale taki, czy ja będe w stanie utrzymać to autko, bo jak po nowym roku dojdzie vat i cena ropy na światowych rynkach pójdzie do góry, albo złotówka zacznie lecieć w dół, to mnie może nie być stać, żeby swobodnie jeździć dopiero, co zakupionym pojazdem, a z drugiej strony będe zablokowany tym, że jej nie zagazuje. Także nie wiem, nie wiem...
Sorry, że tak się rozpisałem, musiałem chyba wylać te wewntrzne refleksje i dylematy. |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 18-12-2010, 09:33
|
|
|
Co do carismy to raczej z utrzymaniem jej większych problemów nie będzie, jednak radziłbym Ci poszukać silnika 1.6 albo 1.8 SOHC którego można zagazować, ewentualnie rozejrzeć się za tym lancerkiem.
mefju napisał/a: | opel omega silnik 2,0 ten słabszy z gazem, najabrdziej sensowne autko z tych które oglądałem i nawet pozniej troche żałowałem, że go nie wziąłem, ale byly ogniska korozji, |
Normalka w oplu Omega by Ci pewnie nie latała po drodze tak jak corsa wkońcu waży ona ponad 1600 kg xD
Co do tego, że masz wąskie pole poszukiwań to też nie najlepiej, mamy fora regionalne, jak coś wychaczysz na allegro wrzuć tutaj żeby ocenić je po zdjęciach, potem możesz wrzucić na forum regionalne zapytanie, żeby ktoś zerknął i myślę że nie będzie problemu, rzuci okiem czy warto żebyś się fatygował sam go obejrzeć i da Ci znać i zdecydujesz czy jechać oglądać czy nie |
|
|
|
 |
mefju
Mitsumaniak
|
Wysłany: 23-12-2010, 13:24
|
|
|
Przed chwilą oglądałem tą Carisme na żywo, co prawda wlasciciel nie mogl przyjechać, ale zobaczyłem ją sobie dokładnie z zewnątrz i powiem tak, na zdjęciach z aukcji znacznie lepiej się prezentuje niż teraz, może dlatego, że ucwyciłem jej pewne mankamenty. O malowanych drzwiach wiedziałem, ale inne rzeczy, w sumie detale, ale na ogólny wizerunek rzutują. Załączam zdjęcia.
Prosze mi jeszcze powiedzieć, czym jest ten plastik na bagażniku ? I czy obecność haka może świadczyć o czymś negatywnym ??
Oczywiście proszę o solidną ocene i analize tych fotek, zwróciłem równiez uwage na szczeliny przy masce i mam pewne watpliwości. Szyby wszystkie są takie same.
 |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Pomógł: 14 razy Dołączył: 15 Gru 2005 Posty: 1877 Skąd: OOL & DW
|
Wysłany: 24-12-2010, 23:42
|
|
|
Ma kilka uszczerbków, ale to w końcu kilkunastoletnie auto.
Plastik na klapie bagażnika to pewnie mocowanie od anteny CB-radia.
Jak dla mnie, to z wyglądu auto jest OK. |
_________________ Była:Mitsubishi Carisma '96 1.6 automat HTB
Obecnie: F34 |
|
|
|
 |
mefju
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-12-2010, 03:35
|
|
|
Dzięki.
Te szczeliny przy masce i zderzakach są ok? Oglądając miałem wrażenie, że szczeliny przy masce nie są równe. Da się coś zrobić z ciut innym odcieniem drzwi? Bo były malowane. Jakiś szlif ? etc. ?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 01-01-2011, 16:49
|
|
|
a ja napiszę coś z innej strony. Ja mam 1,6 GLX z gazem sekwencyjnym BRC, chodzi OK. Koszty utrzymania auta raczej nie są duże pod warunkiem, że sam nic nie "zepsujesz" np. lekkie zagapienie się i tracisz przedni zderzak - zobacz części na allegro. Kolega z roboty ma Hondę Civic z tego samego rocznika co moja cari i właśnie stracił zderzak, kupił używkę za 70 zł, do Cari nie kupisz. Reflektory, kierunkowskazy nie są drogie, gril ponad 100, halogeny też drogie. Oczywiście nie życzę ci i nie zakładam, że gdzieś przypaprasz ale inne auoto jest naprawić taniej. Pozdrawiam i szczerze polecam carismę. |
|
|
|
 |
mefju
Mitsumaniak
|
Wysłany: 10-01-2011, 02:30
|
|
|
Witam was ponownie. Chciałem Wam podziękować za okazaną pomoc, liczne rady, sugestie, za poświęcony czas i cierpliwość, dzięki temu mogłem podjąć spokojną i rzetelną decyzję o zakupie wyżej opisanej Carismy, mam nadzieję, że nie będe żałował tego zakupu.
Przede wszystkim chciałem podziękować Gigantowi, który znalazł nawet czas przed wigilią by odpowiedzieć na moje pytania na pw,a było ich trochę
Równie serdecznie dziękuje także pozostałym szanownym użytkownikom, którzy byli równie pomocni i życzliwi Czyli:
kris80
gigant87
dawidekz
Saqu
Cezar
cane
rzoberto
kamasxxx
kamir
PiotrekSL4
remi
(kolejność chronologiczna)
Dzięki chłopaki!
PS. Nie ukrywam, że support tego forum stanowił dodatkowy plus zakupu tego auta.
Pozdr! |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Pomógł: 27 razy Dołączył: 14 Lip 2010 Posty: 727 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 10-01-2011, 10:56
|
|
|
mefju, Czyli jesteś szczęśliwym posiadaczem Carismy?!
Gratuluję!!
Oby Ci dobrze służyła... |
|
|
|
 |
mefju
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-01-2011, 00:02
|
|
|
Dzięki dzięki!
Od kilku dni jestem posiadaczem wisniowej Cairsmy z GDI z ramkami Mitsumaniaków
Mam nadzieje Kamir, że będzie dobrze służyć Na razie zamiast cieszyc sie nowym autem siedze w prawie finansowym/gospodarczym i zobowizan.
No i orientuje się w cenach wymiany rozrządu i części. |
|
|
|
 |
kamir
Mitsumaniak TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Pomógł: 27 razy Dołączył: 14 Lip 2010 Posty: 727 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 11-01-2011, 11:15
|
|
|
Cytat: | Na razie zamiast cieszyc sie nowym autem siedze w prawie finansowym/gospodarczym i zobowizan. |
A po co Ci znajomość tego prawa??
Jeżeli mogę zapytać?? |
|
|
|
 |
mefju
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-01-2011, 19:06