Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Win 7 x64 i problemy
Autor Wiadomość
j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-01-2011, 16:52   

Edimax wcale nie jest niska półką. Fakt, jest tanszy sporo i ma duzo roznych modeli (trzeba uwaznie cyztac parametry) ale mam kilka sprzętów edimaxa (i to juz kupe lat) i dzialaja bardzo fajnie.
Na windows 7 x64 moze byc tez kwestia sciagniecia najnowszych aktualizcji a pozniej ich zainstalowania. Czasami sie o tym zapomina a to rozwiazuje sporo problemow

szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Wysłany: 10-01-2011, 16:59   

dzisiaj przyszła paczka , podłączyłem kupiony prze ze mnie router i tak :
- internet śmiga aż miło na obu kompach
- wi-fi działa
- kompy się widzą i wymiana plików pomiędzy nimi też
- podłączam drukarkę pod router i ....... no właśnie router widzi drukarkę , ustala jej adres i potwierdza że drukarka jest gotowa do użycia ... baaa.... nawet dioda informująca że drukarka jest podpięta świeci ..... ale co z tego jak badziewny Win 7 dalej robi problemy :roll: ... nie wykrywa drukarki w sieci i koniec :roll: ręce mi opadają :roll:

Owczar, drukarka to HP LaserJet Pro P1102

panowie i co teraz :roll:

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 10-01-2011, 17:09   

A jak wpiszesz adres drukarki ręcznie to próbuje się z nią łączyć?

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-01-2011, 17:13   

A sterowniki drukarki mają opcję "zainstaluj drukarkę w sieci"? Może trzeba ściągnąć z neta jakieś nowsze?

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-01-2011, 17:13   

Owczar, nie :roll:

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 10-01-2011, 17:15   

Jaki masz program antywirusowy? Spróbuj wyłączyć tymczasowo firewall programowy i ten systemowy.

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-01-2011, 17:17   

krzychu, sterowniki mają ale jak przychodzi do okienka w win7 gdzie masz do wyboru czy udostępnić w sieci czy nie to podczas kliknięcia udostępnij wywala taki błąd :

[ Dodano: 10-01-2011, 17:20 ]
Owczar, wyłączyłem zaporę , włączyłem zaporę , wyłączyłem antyvira i włączyłem antyvira dalej tak samo ....

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-01-2011, 17:23   

Owczar napisał/a:
U mnie zwykły TP-Link śmiga jak złoto ;)

Proszę Cie. Mam jedną kartę Wi-Fi TP-Linka nie dość że strona ze support prawie nie istnieje to do tego przez jedną ścianę z pustaka na wprost nie chciała działać z linksysyem. Ciągle zrywało połaczenie. Zmieniłem na d-link-a i siła sygnału 3 razy lepsza, transfer stabilny... 2 różne światy... Teraz już wiem czemu operator internetowy u sąsiada zamontował promiennik i antenę satelitarną 75cm a do nadajnika ma ~ 2km... Po prostu stosuje TP-Linki... Takim promiennikiem to można spokojnie 15km zrobić linka.

szpala85 - a czemu chcesz coś udostępniać? To router udostępnia. A czy drukarka się po prostu zainstalowała? Może ściągnij nowe sterowniki pod dany system masz 64bity? To tego na stronie HP widzę że jest aktualizacja firmware w drukarce. Zaktualizowałeś? Potem są narzędzia diagnostyczne dla sieci itd itp...

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-01-2011, 17:45   

krzychu, cały dzień dzisiaj siedziałem nad tym ... ze stronki hp też korzystałem i te programy i sterowniki wszystkie wypróbowałem ...... nic

chyba jutro zaloguję się na pomoc windows , na czata i nie wiem ... niech myślą co sie dzieje w końcu to oni powinni się znać lepiej na tym win 7 niz ja .... najbardziej rozbawiła mnie reklama win 7 ... " rewolucyjne rozwiązanie instalacji drukarki , nie potrzebujesz sterowników , podłącz kabel USB i drukarka sama się zainstaluje , a jak będziesz potrzebował ją udostępnić w sieci to win 7 sam cię o to zapyta ... "

w moim przypadku same problemy jak na razie :lol:

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 10-01-2011, 17:52   

Wszystko zależy od zastosowań. Ale jak mam płacić 3 razy tyle za support, który polega na tym, że odbierze ktoś telefon po 10 minutach, powie mi to, co już wiem i zleci oddanie na gwarancję, to ja dziękuję :)

szpala85, a czy adres IP się pinguje? Jeśli tak, to wejdź do kreatora dodawania drukarki.
Potem dodaj drukarkę Lokalną, utwórz nowy port, standard TCP/IP, potem wpisz adres IP drukarki i dalej.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-01-2011, 17:56   

szpala85 napisał/a:

w moim przypadku same problemy jak na razie :lol:

Wiesz to nie jest tak. Nie koniecznie to musi być wina Windowsa. Znalazłeś jakaś listę zgodności tego routera z drukarkami? Ewentualnie jakaś instrukcję instalacji drukarek podłączonych do tego routera? Czy jest może jakiś nowy firmware do tego routera?

[ Dodano: 10-01-2011, 17:58 ]
Owczar napisał/a:
Wszystko zależy od zastosowań. Ale jak mam płacić 3 razy tyle za support, który polega na tym, że odbierze ktoś telefon po 10 minutach, powie mi to, co już wiem i zleci oddanie na gwarancję, to ja dziękuję :)

Nie nie. Chodzi o nowe sterowniki, firmware, trzymanie standardów czy samą jakoś produktu... Kiedyś ściągałem 10 minut sterownik który miał chyba 300KB bo taki mieli szybki serwer, a żeby do niego dotrzeć 10 minut klikałem i czekałem na wczytanie się strony.

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-01-2011, 21:49   

Owczar, krzychu, jutro spróbuje jeszcze na siłę czyli zainstaluje nowy port TCP/IP z przypisanym adresem drukarki i sterownikami ........ jeżeli to nie pomoże to odinstaluje drukarkę i na nowo zainstaluję ... i jeżeli to nie pomoże to odinstaluje drukarkę z "serwera" i instaluję na kompie "klient" może na drugim win 7 będzie to działało ...a jeżeli to nie pomoże to dzwonię do Reset2 ( bo od nich mamy te kompy i program do faktur ) i niech coś radzą bo tak nie może być :roll:

[ Dodano: 14-01-2011, 20:38 ]
więc tak Panowie sprawa z drukarką rozwiązana ..... jest juz w sieci :mrgreen: hura !!! .... nie było to łatwe bo musiałem mocno pogrzebać w zabezpieczeniach i usługach win 7 co mnie bardzo wkurzyło bo niby taka prosta rzecz ,a kombinacje alpejskie wychodzą
pozostało mi jeszcze pociągnąć z routera antenę wifi na zewnątrz ( bo w środku pomieszczenia niestety nie trybi ..... inaczej....odległość 20 metrów ale po drodze 4 grube ściany i nie bangla ) i z drugiej strony wystawię antenkę przez okno ( niech łapie sygnał ) :wink:

Odpowiedz do tematu