Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Kibloo
21-07-2009, 16:46
Wymiana oleju w silnikach 4D56
Autor Wiadomość
miczon 
Mitsumaniak

Auto: L 200 '08
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-05-2007, 15:25   Wymiana oleju w silnikach 4D56

Witajcie.
Mam pytanie - co ile tys. kilometrów wymienia się olej w silnikach 2,5TD 4D56.
Mam elke z 2003 roku z tym motorem. W szwajcarskiej książce serwisowej są rubryki co 7.5kkm. (cała reszta jest po francusku i nic nie rozumiem :lol: ).
W manualu, który pojawił się w dziale download też nie potrafie się odnaleść. W serwisie JapanMotors (który opisałem tutaj http://www.mitsubishi-gra...t=320&start=45) twierdzą, że co 20tyś. km - i dzisiaj się znowu z nimi pokłóciłem. Mam przejechane od poprzedniej wymiany 13tyś i nie wiem co robić. Wiem, że ten temat się gdzieś przwinął na tym forum - ale nie potrafię go znaleźć, z tąd mój post. Podobnie ma się sprawa z wymianą olejów w mostach i skrzyniach biegów - co ile? Na opinię bielskiego ASO nie liczę, bo im po prostu nie wieżę :axe:
Z góry dziękuję za pomoc.
Pzdr.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 12-05-2007, 20:04   

W zależności od sposobu użytkowania samochodu, jeżeli jeździsz ostro i w terenie - 7,5 tysiąca jeżeli jeździsz, powiedzmy, umiarkowanie - 15 tysi. 20 tysięcy to granica przebiegu w nowym L200 (choć IMO idiotyzm i robiłbym co 15) ale cóż marketing kluczem do sukcesu ;)
POzdrawiam
P.S. Jeżeli to Ty dziś próbowałeś złapać mnie na GG to przepraszam, że się nie odezwałem ale kocioł w robocie mamy ostatnio...(w zasadzie to od jakiegoś roku już tak jest;) )

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 14-05-2007, 08:15   

Moze to wyjasni wszelkie watpliwosci:

silnik ten sam co u mnie wiec chyba sprawa prezetuje sie podobnie jak w L200.
Nie zamierzam polemizowac z opiniami roznych mechanikow, fachowcow i doradcow. Mam czarno na bialym napisane jak i co. Wiem, ze zdania sa podzielone i wiekszoc twierdzi, ze te 7500 to wymysl. Ja jednak stosuje sie do zalecen z ksiazki serwisowej. Teraz moze sprawa wyglada na przestarzaly wymog ale co bedzie kiedy nastapi awaria, ktora powiazana jest z nie wlasciwym serwisowaniem auta. Moze byc roznie, prawda. Proponuje przemyslec sprawe.

miczon 
Mitsumaniak

Auto: L 200 '08
Wysłany: 14-05-2007, 20:10   

Dzięki serdeczne Jackie i Gane.
To co napisaliście, wyjaśnia sprawę. Dzisiaj wymieniłem olej :mrgreen: (po 12,700km).
Będąc w Japan Motors sprawdziłem skąd wzieły się te rozbieżności. Otóż oni posiadają w bazie danych tylko informacje dotyczące silników DID, po 2006r - jeżele chodzi o L200. (W sumie, to ładnie z ich strony, że chcieli mi odmłodzić samochód :finga: ale chyba nie tędy droga.........) Opisów użytkowania silników 4D56 brak, chyba dlatego, że zajmują się dystrybucją MMC od 2006r :shock:
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Pzdr.

P.S. Co ile wymienia się rozżąd?? :badgrin: :badgrin:
Aha! Informacja dla Igiego :
W Bielsku-Białej nie ma juz ASO KEIKO-MOTORS (jak pisze na stronie mitsumaniaków w zakładce dealerzy/śląsk) to ich właśnie bodajże w 2006r przejął Japan Motors :) , choć lokalizacja pozostałata sama.

griszaa 
Forumowicz
eLka '97 2.5 TD

Auto: l200 1997 2.5 td
Wysłany: 13-05-2010, 05:57   

Witam
jaki olej najlepiej wlać do 4d56 97 r nie musze mówić ze 2.5 td
?

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 13-05-2010, 08:19   

griszaa napisał/a:
Witam
jaki olej najlepiej wlać do 4d56 97 r nie musze mówić ze 2.5 td
?

A jaki był poprzedni? I jaki masz przebieg?

Screw78 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi L200 2.5TD 2003
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 15-01-2011, 19:31   

Dopisze zapytanie do tematu - jaki najlepiej olej wlac do eLki z 2003 2.5TD 4D56 przebieg 135000 mil ??? Nie wiem jaki byl lany wczesniej, praktycznie malo co wiem, gdyz zakupilem go od handlarza, ktory praktycznie nie mial pojecia o tym wozie :?

Czy 15w40 polsyntetyk bedzie dobry ? czy moze jeszcze gestszy ?

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 15-01-2011, 20:18   

Screw78 napisał/a:
Czy 15w40 polsyntetyk bedzie dobry ?

10W40 będzie ok. Popytaj w okolicy co leja do podobnych silnikow/aut

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 15-01-2011, 21:49   

Screw78 napisał/a:
Dopisze zapytanie do tematu - jaki najlepiej olej wlac do eLki z 2003 2.5TD 4D56 przebieg 135000 mil ??? Nie wiem jaki byl lany wczesniej, praktycznie malo co wiem, gdyz zakupilem go od handlarza, ktory praktycznie nie mial pojecia o tym wozie :?

Czy 15w40 polsyntetyk bedzie dobry ? czy moze jeszcze gestszy ?

Wlej 10W/40 będzie dobrze. obserwuj, czy nie spala oleju.

Screw78 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi L200 2.5TD 2003
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 16-01-2011, 19:42   

Dzieki, tez myslalem o tym ale balem sie, ze bedzie za rzadki na ten przebieg ;)

Co do spalania to slyszalem, ze i tak swoje musi wziac, bardziej martwie sie o jakis wyciek, tylko nie wiem jeszcze skad. Po zmianie glowicy niby powinno byc wszystko ok a jednak ostatnio strasznie zaczelo mi go ubywac. Przemylem silnik aby zobaczyc skad moze ewentualnie wyciekac i jak narazie nic nie widze, dolalem tylko 15W40 (ktory podobno mozna mieszac z innymi). Mam nadzieje, ze to nie bedzie nic powaznego.

Odpowiedz do tematu