[CA1A 1.3] hamulce |
Autor |
Wiadomość |
ZAC [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2006, 16:19 [CA1A 1.3] hamulce
|
|
|
Witam !!!
Chciałbym zapytać czy to normalne że w moim Colcie tarcza hamulcowa w kole przednim nie jest przykręcona do piasty Colt tak ma czy to u mnie ktoś tak fachowo to zamontował? |
Ostatnio zmieniony przez harpagan 15-10-2007, 11:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 26-10-2006, 16:33
|
|
|
A do czego jest przykręcona |
|
|
|
 |
ZAC [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2006, 18:28
|
|
|
No właśnie że do niczego Trochę mnie to zszokowało Pierwszy raz w życiu taką sytuację widzę
Tarcza jest nałożona na szpilki od kół i dopiero nakrętki od kół dociskają ją i koła razem Jak odkręcę koło to gdyby nie zaciski mógłbym sobie ją zdać i nałożyc ręką bez użycia żadnej siły To tak powinno wyglądać w Coltach? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-10-2006, 19:24
|
|
|
ZAC napisał/a: | No właśnie że do niczego Trochę mnie to zszokowało Pierwszy raz w życiu taką sytuację widzę
Tarcza jest nałożona na szpilki od kół i dopiero nakrętki od kół dociskają ją i koła razem Jak odkręcę koło to gdyby nie zaciski mógłbym sobie ją zdać i nałożyc ręką bez użycia żadnej siły To tak powinno wyglądać w Coltach? |
Na pewno nie - service manual prawdę Ci powie - zassij z działu Downloads |
Just think...
. |
|
|
|
 |
ZAC [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2006, 21:01
|
|
|
Już mam manuala i na tym schemacie nie ma oznaczonych żadnych śrub mocujacych tarczę do piasty Mimo wszystko dalej wydaje mi się ta sytuacja dziwna Jak by Ktoś kiedyś przy okazji odkręcał koło proszę o sprawdzenie i infrmację Będę bardzo wdzięczny |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 26-10-2006, 21:04
|
|
|
W colcie C50 tarcza ma 8 dziur - 4 na szpilki do kół i 4 do przykręcenia do piasty.
Ale np w Almerze bodajże tak jak piszesz tarczę dociska koło. Tak samo w Vectrze A (jest tylko malutka śrubka ustalająca pozycję tarczy). |
|
|
|
 |
ZAC [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2006, 21:21
|
|
|
Generalnie w tarczy wypatrzyłem dwa otwory z gwintem wewnątrz, ale czy sa też takie w piaście nie wiem Chyba będę zmuszony odkręcić zaciski i wyjąć klocki Wtedy będzie jaśniej |
|
|
|
 |
Jogurt
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Pomógł: 24 razy Dołączył: 21 Wrz 2006 Posty: 2554 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 26-10-2006, 21:37
|
|
|
z tego co pamiętam to u mnie też nie są przykręcane |
_________________ CA0
Galant II |
|
|
|
 |
ZAC [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2006, 21:55
|
|
|
No wiec faktycznie może tak ma być Japońska szkoła |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 27-10-2006, 07:45
|
|
|
ZAC napisał/a: | No wiec faktycznie może tak ma być Japońska szkoła |
No więc raczej nie. W piaście jest 6 otworów tak jak na tarczy. Cztery zajmują szpilki, a dwa są z podtoczeniem na śróbki mocujące tarczę. Mogło się zdażyć że ktoś kto montował tarcze nie chciał (z lenistwa ?) ich przykręcić, albo ukręcił poprzednie śruby . Jeśli nie widzisz otworów to zdejmij tarczę, bo ktoś mógł ją obrócić przy montarzu o 90° i teraz tych otworów nie widać . Generalnie tarcza będzie się trzymać nawet bez tych śrób. Tyle tylko że łatwiej ją uszkodzić, albo uszkodzić szpilki przy każdej zmianie koła. |
|
 |
Pawell [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2006, 11:58
|
|
|
Ja rowniez mam pytanie odnoscie hamulcow w Colcie C5x - mianowicie, czy w tym modelu byly tarcze wentylowane poniewaz ostatnio takie u siebie dostrzeglem |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 27-10-2006, 12:13
|
|
|
Pawell napisał/a: | Ja rowniez mam pytanie odnoscie hamulcow w Colcie C5x - mianowicie, czy w tym modelu byly tarcze wentylowane poniewaz ostatnio takie u siebie dostrzeglem | skoro masz to znaczy że były, ja też mam (C52) |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2006, 12:47
|
|
|
cns80 napisał/a: | ZAC napisał/a: | No wiec faktycznie może tak ma być Japońska szkoła |
No więc raczej nie. W piaście jest 6 otworów tak jak na tarczy. Cztery zajmują szpilki, a dwa są z podtoczeniem na śróbki mocujące tarczę. Mogło się zdażyć że ktoś kto montował tarcze nie chciał (z lenistwa ?) ich przykręcić, albo ukręcił poprzednie śruby . Jeśli nie widzisz otworów to zdejmij tarczę, bo ktoś mógł ją obrócić przy montarzu o 90° i teraz tych otworów nie widać . Generalnie tarcza będzie się trzymać nawet bez tych śrób. Tyle tylko że łatwiej ją uszkodzić, albo uszkodzić szpilki przy każdej zmianie koła. |
nie zauwazylem zadnych srub ktore przykrecaja tarcze, na starej jak i nowej piascie. |
|
|
|
 |
kaeres [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2006, 13:30
|
|
|
W CAO tarcze nie sa przykrecane do piast. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 27-10-2006, 14:52
|
|
|
C5x ma przykręcane - trzeba odkręcić piastę, żeby zdjąć, CAx już ma tylko nakładane - podobnie jak Galanty E3x. Po latach tarcze i tak się niemal dospawują do piasty - musiałem nieźle młotem walić, żeby zeszły. |
|
|
|
 |
|