Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:03 |
Poduszki mostu tylnego |
Autor |
Wiadomość |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 21-02-2011, 18:29
|
|
|
wwbb napisał/a: | szukam też gum drążka stabilizatora na tył, piszecie że mogą pasować od innych miśków (może ktoś wie od jakich konkretnie). | Nie wiem czy jest sens się szczypać, na aledrogo za 20zł możesz mieć sztukę oryginalną.
quote="wwbb"]Do tej pory namierzyłem tuleje do tylnych wahaczy, ale nie jestem pewien czy obie tuleje od tzw. "banana" są identyczne.[/quote]Optycznie są identyczne, ale nie występują w katalogu części jako oddzielny element więc trudno stwiedzić. |
|
|
|
 |
mrno
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi outlander
|
Wysłany: 14-03-2011, 19:35
|
|
|
wwbb napisał/a: | Witam. Moglibyście podpowiedzieć coś więcej na temat przednich poduszek mostu tylnego, gdzie można dostać takie cudo, oprócz ASO, szukam też gum drążka stabilizatora na tył, piszecie że mogą pasować od innych miśków (może ktoś wie od jakich konkretnie). Do tej pory namierzyłem tuleje do tylnych wahaczy, ale nie jestem pewien czy obie tuleje od tzw. "banana" są identyczne. Dzięki za ewentualną pomoc. Wojtek |
Tuleje do wahacza górnego "banana" oraz dolnego są identyczne tzn. wewnętrzne są inne i zewnętrzne inne / posiadają inną średnice - zewnętrzne to tzw. tuleje pływające.Również bardzo ważne jest ich montowanie, gdyż posiadają różną średnicę i ważne którą stroną je wciskamy. Jeżeli chodzi o tuleje drążka stabilizatora to tak jak pisze kolega "elektryk" jest to niewielki koszt - części orginalnych. |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 14-03-2011, 19:53
|
|
|
mrno napisał/a: | Tuleje do wahacza górnego "banana" oraz dolnego są identyczne tzn. wewnętrzne są inne i zewnętrzne inne / posiadają inną średnice - zewnętrzne to tzw. tuleje pływające. | Właśnie wygrzebałem stare i bez czyszczenia zmierzyłem ich średnice i wyglądają na identyczne. Średnica wewnętrzna 12.3mm, średnica zewnętrzna ok 36mm. Żeby zmierzyć dokładnie chyba musiałbym je wycisnąć z wahaczy. |
|
|
|
 |
mrno
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi outlander
|
Wysłany: 15-03-2011, 13:00
|
|
|
Tak, też myślałem i w związku z tym posiadm dwie nowe tuleje wewnętrzne. Niestety tuleje zewnętrzne /od strony koła/ posiadają inne wymiary 40x33 długość tuleji wewnętrznej 50. |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 05-05-2011, 00:13
|
|
|
Obejrzałem wszystkie swoje poduszki mostu tylnego, ich zużycie oceniam na jakieś 40-50% a na pewno nie są pourywane. Na gumie widać pęknięcia, ale tuleje wewnętrzną ciężko ruszyć przy pomocy metrowej dźwigni.
Więc zapytuje kolegów co może być przyczyną dziwnego odgłosu przy ruszaniu. Mam wrażenie że coś pływa i czuje się jakby gdzieś był luz, czasem coś jakby zadzwonił metal o metal. Po pierwszym szarpnięciu podczas ruszania efekty się kończą, może to poduszki skrzyni biegów i silnika? |
|
|
|
 |
|